Pagājušajā nedēļā tika noslēgts savdabīgs laulību līgums – AS "Dobeles dzirnavnieks", kas ir patiesais labuma guvējs uzņēmumā "Rīgas dzirnavnieks", pārdeva pusi Rīgas uzņēmuma Vācijas graudaugu produktu ražotājam "H. & J. Brüggen KG". Darījums gan vēl jāapstiprina Konkurences padomei.

Reklāma

Šim darījumam ir zināma priekšvēsture. "Dobeles dzirnavnieks" pēdējos gados izcēlies ar agresīvu paplašināšanās taktiku, pievienojot sev citus uzņēmumus. Galvenie notikumi norisinājās trakās inflācijas pārņemtajā 2022. gadā. Vispirms "Dobeles dzirnavnieks" tiesā pārvarēja Lietuvas Konkurences padomes iebildumus un pievienoja sev Lietuvas graudaugu ražotāju AS "Baltic Mill". "Baltic Mill" grupai piederēja vairāki graudu pārstrādes un pārtikas ražošanas uzņēmumi Baltijas valstīs – "Malsena plius" un makaronu ražotājs "Amber Pasta" Lietuvā, "Rīgas dzirnavnieks" Latvijā un "Balti Veski" Igaunijā. Tādēļ tajā pašā 2022. gadā uzņēmums pēc garas skaidrošanās ar Konkurences padomi pievienoja sev arī "Rīgas dzirnavnieku" – ne tikai uzņēmumu Rīgā, bet arī tā Igaunijas un Lietuvas ražotnes. Jāpiebilst, ka šāda agresīva citu uzņēmumu pievienošanas taktika kopumā nav īpaši raksturīga uzņēmumiem, kuru īpašnieki ir Latvijas pilsoņi, toties ir raksturīga igauņu un lietuviešu uzņēmumu ģenētiskā koda sastāvdaļa. Un tā arī ir – 94,28% "Dobeles dzirnavnieka" akciju pieder Igaunijas AS "Tartu Mill". Rezultātā ir izveidojies Baltijā lielākais graudu pārstrādes uzņēmumu konglomerāts, kura vienīgais palikušais lielais konkurents Latvijā ir SIA "Voldemārs", kas strādā ar zīmolu "Valdo" un tas savukārt pieder lietuviešu uzņēmējam Valdemāram Valkjūnam.

Šāda uzņēmumu koncentrācija vienās rokās, lai palielinātu ražošanas jaudu un samazinātu izmaksas, parasti vajadzīga tikai vienam mērķim – eksportam uz kādu lielu tirgu. 

Un tā arī ir – "Dobeles dzirnavnieks" ar jau minēto vācu uzņēmumu "H. & J. Brüggen KG" sadarbojas jau vairākus gadus, nodrošinot Dobelē ražotu auzu pārslu un citu graudaugu produktu piegādes. Šādas sadarbības priekšrocība ir tā, ka "Dobeles dzirnavniekam" nav sevi nekādi jāpierāda daudzajiem un dažādajiem tirdzniecības tīkliem Eiropā – ar to nodarbojas "H. & J. Brüggen KG", kuram šāda sadarbība veidojusies jau gadu desmitiem ilgi. Var teikt, ka ar vācu uzņēmuma palīdzību latviešu graudu pārslas pamazām iekaro Vāciju un Eiropu.

"Latvijas Avīzes" karikatūrists Gatis Šļūka jau pirms pusotra gada – 2023. gada martā – ironiski paraudzījās uz amatpersonu un ekspertu diskusijās minēto Andreja Upīša "labo pusi un slikto pusi".

Tāda ir arī jaunā laulību līguma starp abiem uzņēmumiem būtība – darījums attiecas uz tikai auzu graudu pārstrādi, kamēr miltu un miltu produktu ražošanu, kā arī "Rīgas dzirnavnieka" zīmolus "Herkuless" un "Saimniece" turpinās attīstīt "Dobeles dzirnavnieks". "Dobeles dzirnavnieks" turpinās nodrošināt arī "Rīgas dzirnavnieka" ražoto produktu izplatīšanu Latvijā. Savukārt attiecībā uz eksportu turpmāk "Rīgas dzirnavnieks" specializēsies auzu graudu pirmapstrādē un pārstrādē, bet "H. & J. Brüggen KG" nodrošinās Rīgā ražoto produktu pārdošanu globālajā tirgū.

Aptauja

Kāds ir jūsu biežākais LASI.LV apmeklējuma laiks?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.