Noslēdzies šī gada konkurss par energoefektīvāko ēku. Šogad savu zaļo pieeju būvniecībai un renovācijai vispārliecinošāk apliecinājuši namu saimnieki Rīgā un tuvējos reģionos. Rīdziniekiem tikušas trīs pirmās vietas, bet pa vienai – aizceļo uz Mārupi un Ogri.

Reklāma

Konkursu "Energoefektīvākā ēka Latvijā" jau 13. gadu organizē Ekonomikas ministrija (EM). Šogad konkurss tika organizēts sadarbībā ar Klimata un enerģētikas ministriju un Latvijas Būvinženieru savienību. Konkursa ietvaros tiek popularizēta labā prakse ēku energoefektivitātes un ilgtspējas jomā un veicināta izpratne par labbūtību, ēku siltumnoturību un telpu mikroklimatu. Klimatam draudzīga ekonomika ir daļa no ilgtspējīgas ekonomiskās attīstības. "Ģeopolitiskās situācijas izraisītais energoresursu cenu pieaugums pēdējos gados mūs ikkatru ir mudinājis pārskatīt ikdienas ieradumus un izvērtēt iespējas tos mainīt, lai samazinātu dažādu energoresursu patēriņu. Ir apsveicams pat vismazākais solis šī mērķa sasniegšanā, taču vērā ņemamu ietaupījumu var dot tikai liela mēroga pasākumi," saka Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis.

"Apsekojot ēkas vismaz 10 Latvijas pilsētās, kārtējo reizi pārliecinājāmies, ka 

gan konkursa žūriju, gan energoefektivitātes projektu īstenotājus vieno kopējas vērtības – darīt maksimāli iespējamo sava mājokļa un apkārtējās vides sakārtošanai," 

vērtē konkursa žūrijas priekšsēdētāja Inese Bērziņa. "Konkurss "Energoefektīvākā ēka Latvijā 2023" praksē parāda, kā mainās Latvijas sabiedrības uzskati par energoefektivitāti, kā tiek atzīmēti labākie piemēri, kā tiek īstenoti enerģijas taupīšanas pasākumi. Konkursa labā prakse veicina to pārņemšanu," viņu papildina ECCE viceprezidente un Latvijas Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētāja pirmā vietniece Helēna Endriksone.

Konkursa "Energoefektīvākā ēka Latvijā 2023" 1. vietas ieguvēji:

* Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka:

- Rīgā, Kartupeļu ielā 19

* Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka. Jaunbūve:

- Mārupē, Malduguņu ielā 6

* Energoefektīvākā publiskā ēka:

- Ogres centrālā bibliotēka

* Energoefektīvākā vienģimenes ēka:

- māja Rīgā, Talsu ielā 25a

* Energoefektīvākā rūpnieciskā ēka:

- noliktavas ēka "A" Rīgā, Maskavas ielā 462 k-1

Žūrijas atzinība:

* biedrībai "Vidrižu 4"

* bērnu atbalsta centram "Dzintari" Liepājā

Ekonomikas ministrijas Simpātiju balvas:

biedrībai "Vidrižu 4"

Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolai

arhitektei Ivetai Zalmanei no SIA "Artemi"

Simpātiju balva pēc interneta balsojuma:

*Carnikavas pamatskolai

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.