"Tagad tik viss sāksies. Stimuls ir liels, lai ietu tālāk," tā par iegūto uzvaru lauksaimniecības meikatonā "Agritech 2023" saka Puzes pagasta saimniece Sanita Rozenberga. Rozenbergu ģimene Ventspils novada "Rozītēs" septiņu hektāru platībā audzē vairāk nekā desmit šķirņu ābeles, to skaitā 'Auksis', 'Antejs', 'Rubīns', ābolus pārstrādājot sulā. Taču pārstrādes procesā paliek pāri spiedpaliekas un bija jādomā, ko ar tām darīt.

Reklāma

Negaidīti nācis piedāvājums piedalīties šajā pasākumā, kas ir 48 stundu izaicinājums radīt jaunu un dzīvotspējīgu inovatīvu produktu jeb prototipu, kas ļautu atrisināt kādu problēmu. Šajā radošajā darbnīcā Rozenbergu ģimenes ideja no ābolu spiedpaliekām ražot pārtikā izmantojamu pulveri guva atzinību un uzvaru. Pulveri "Puzes āboli" varēšot izmantot gan dzērienos, gan kā piedevu jogurtam vai citām maltītēm un konditorejas izstrādājumu ražošanā. "Tas būtu pilns cikls no ābeles ziedēšanas līdz pat gatavam produktam," piebilst Sanita Rozenberga.

Tagad vien jāķeras pie idejas īstenošanas. Iespējams, ka tiks piesaistīts ES fondu līdzfinansējums, ja vien būšot tāda iespēja. Saimniecībā jau īstenots viens LEADER projekts, tagad procesā ir otrs. "Paldies manai komandai – meitai Kristai un viņas draugam Tomasam, kuri iedrošināja piedalīties šajā pasākumā. Meikatona laikā sapratām, ka viss ir izdarāms. Apstāties nedomājam, iesim tālāk," stāsta Sanita Rozenberga.

Līdz ar uzvaru komanda ieguva 1500 eiro idejas tālākai attīstībai. Komandas dalībniece Krista Rozenberga uzsver – īstais darbs tagad tikai sāksies: 

"Šis bija labs grūdiens, kas parādīja, ka tas ir izdarāms, tas ir iespējams. Ieguvām apliecinājumu, ka mūsu vīzijai ir pieprasījums."

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) rīkotajā pasākumā, kas notika Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Tehniskajā fakultātē, 500 eiro un otro vietu ieguva Alena Bitenieka komanda, kas izstrādāja efektīvu un mūsdienīgu sistēmu meža apsaimniekošanai, ar kuras palīdzību ērti un ātri iespējams izmērīt un fiksēt koku mērus. Savukārt trešo vietu un 300 eiro naudas balvu ieguva Andra Jugāna komanda, kas izstrādāja ideju par labāko fermentēto drabiņu lietošanas veidu – dažādu uzkodu ražošanu. Atbalstot jaunos censoņus, LBTU pārstāve Ilze Beitāne pasniedza arī speciālbalvu universitātes aprīkojuma izmantošanai 500 eiro vērtībā. To saņēma Paulas Liepiņas komanda, kas izstrādāja vegāniskas pērlītes ar lielu proteīna daudzumu.

Žūrijas pārstāvis, LLKC valdes loceklis Kaspars Žūriņš atzīmē, ka šis gads pārsteidzis ar dalībnieku praktisko pieeju. Bija komandas, kas labi sagatavojušās pasākumam, veicot priekšdarbus. Tās meklē iespējas un skatās uz priekšu – kur likt izstrādāto rezultātu.

"Agritech 2023" mentors, uzņēmumu SIA "Crypto Quant Fund" un SIA "Cloud Enterprise Systems" vadītājs un līdzdibinātājs Mārtiņš Štāls uzsver, ka katru dienu rodas kāda ideja, kuras īstenošanai nepieciešams stimuls, un meikatons lieliski pilda šo funkciju. Dalībnieki redzot, ko spēj paveikt vien 48 stundās, kas liek domāt par to, cik tālu iespējams tikt gada laikā.