Patēriņa cenas šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju Latvijā samazinājušās par 1,4%, bet gada laikā – šogad jūnijā salīdzinājumā ar 2022. gada jūniju – palielinājušās par 7,9%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 12,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Reklāma

Šī gada jūnijā, salīdzinot ar 2023. gada maiju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 1,4%. Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-1,1 procentpunkts), apģērbam un apaviem (-0,2 procentpunkti), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,1 procentpunkts), dažādu preču un pakalpojumu grupai (-0,1 procentpunkts), kā arī veselības aprūpei (+0,1 procentpunkts).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 0,1%. Būtiskākā ietekme uz cenu samazinājumu bija svaigiem dārzeņiem (-8,5%). Akciju ietekmē lētāks bija sviests (-6,8%), augu eļļa (-3,7%), konditorejas izstrādājumi (-0,7%). Mēneša laikā cenas samazinājās olām (-3,5%). Dārgāki bija kartupeļi (+19,3%), svaigi augļi (+2,2%), gaļas izstrādājumi (+2,3%), cūkgaļa (+0,7%).

Noslēdzoties akcijām, cenas pieauga sieram un biezpienam (+1,8%), pienam (+1,4%), miltiem un citiem graudaugiem (+1,6%), maizei (+0,4%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+0,4%).

Apģērbu un apavu grupā cenas samazinājās par 2,8%. Galvenokārt akciju ietekmē vidējais cenu līmenis apaviem kritās par 6,4% un apģērbiem par 1,7%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 5,5%. Būtiskākais cenu kritums grupā mēneša laikā bija siltumenerģijai (-14,2%). Lētāka bija elektroenerģija, kanalizācijas pakalpojumi un ūdensapgāde. Sadārdzinājās mājokļa īre, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi un materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Veselības aprūpes grupā cenas pieauga par 0,8%. Sadārdzinājās farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi un zobārstniecības pakalpojumi.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi kļuva lētāki par 0,7%, ko lielākoties ietekmēja degvielas cenu kritums par 2,2%. Benzīnam cenas samazinājās par 2,3%, dīzeļdegvielai – par 1,8%, auto gāzei – par 4,6%. Savukārt cenas pieauga pasažieru aviopārvadājumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kritums bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, viesnīcu pakalpojumiem, alum, atpūtas un sporta pakalpojumiem. Savukārt cenas pieauga kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, barībai lolojumdzīvniekiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem.

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūnijā pieaudzis par 18,4%.