Šogad pirmajos četros mēnešos no budžeta izmaksāti 337 miljoni eiro jeb 29% no gadam plānotā finansējuma Eiropas Savienības (ES) fondu un Atveseļošanas fonda (AF) projektu īstenošanai, tostarp aprīlī izmaksāti 84 miljoni eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) informatīvajā ziņojumā. Tas ir divas reizes vairāk nekā 2022. gada pirmajos četros mēnešos, kad tika izmaksāti 156,9 miljoni eiro. Investīciju temps ir būtiski pieaudzis gan pabeidzamu projektu realizēšanā, gan jaunus projektus sākot, jo īpaši AF ietvaros.

Reklāma

2023. gada pirmajos četros mēnešos visintensīvāk investēts energoefektivitātes paaugstināšanā un zemas īres mājokļu būvniecības fondā – 124,5 miljoni eiro (administrē Ekonomikas ministrija), videi draudzīga transporta jomā – 28,2 miljoni eiro (administrē Satiksmes ministrija), atkritumu apsaimniekošanas un pašvaldību degradēto teritoriju revitalizācijas projektos – 17,6 miljoni eiro (administrē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija) un izglītības iestāžu infrastruktūras modernizācijā – 10,5 miljoni eiro (administrē Izglītības un zinātnes ministrija).

Vienlaikus FM informē, ka šogad pirmajos piecos mēnešos Latvijas tautsaimniecības attīstībā un ekonomikas transformācijā ir investēti 408 miljoni eiro jeb 35% no plānotajiem 1,2 miljardiem eiro valsts budžeta finansējuma ES fondu un AF investīciju projektiem, kas norāda uz pozitīvu investīciju tempu. Arī šajā jomā, salīdzinot ar faktisko izpildi 193 miljonu eiro apmērā 2022. gada pirmajos piecos mēnešos, izdevumu apmērs šogad audzis vairāk nekā divas reizes.

Laikā, kad valdībai maz labu ziņu kā saukta nāk informācija, ka ES fondu un Atveseļošanas fonda projektu virzīšanās ātrums dubultojies.

Kā ar ES līdzfinansējumu realizējamos projektus ar redzamu sagaidāmo labumu cilvēkiem un kopējai drošībai FM izceļ Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta autoparka atjaunošanai līdz šā gada 5. maijam piegādātos 110 transportlīdzekļus, lidostā "Rīga" šā gada otrajā ceturksnī uzstādīto jaunākās paaudzes sprāgstvielu atklāšanas sistēmu reģistrētās bagāžas kontrolei, kā arī jūnijā atklāto atjaunoto Dailes teātra priekšlaukumu, kas ir pielāgots pilsētvides un kultūrtelpas apstākļiem, stimulējot tālāku izaugsmi.

Vienlaikus FM ziņojumā teikts, ka 44 projektiem konstatēti būtiskākie riski to pabeigšanai līdz gada beigām par atlikušo maksājumu daļu kopā 455,1 miljona eiro apmērā – pārsvarā transporta un veselības infrastruktūras jomā.