Eiropas Komisija (EK) ir izveidojusi mehānismu "AggregateEU", kas Eiropas uzņēmumiem palīdzēs veikt kopīgus gāzes iepirkumus. Jaunizveidotais mehānisms ļaus Eiropas Savienībai (ES) sagatavoties nākamajai ziemai, koordinēti un savlaicīgi uzpildot gāzes krātuves, kā arī izmantot savu kolektīvo ietekmi tirgū, lai ar starptautiskajiem piegādātājiem vienotos par labākām cenām, ir pārliecināti tā veidotāji.

Pirmie līgumi tiek gaidīti jau pavisam drīz

Reģistrētajiem uzņēmumiem vienas nedēļas laikā, proti, līdz 2. maijam, bija jāatbild uz pirmo pieprasījuma agregēšanas uzaicinājumu. Pēc tam dati par nepieciešamajiem apjomiem tiks apkopoti un izsludināts konkurss pasaules tirgū. Tiklīdz ar mehānisma "AggregateEU" palīdzību būs atrasti kolektīvajam Eiropas pieprasījumam atbilstīgi starptautisko gāzes piegādātāju piedāvājumi, iesaistītie uzņēmumi sāks sarunas ar piegādātājiem par gāzes iepirkuma un piegādes līgumu noteikumiem.

EK šajās sarunās neiesaistīsies. Paredzams, ka pirmie iepirkuma līgumi tiks noslēgti jau pirms vasaras sākuma. Nākamā gada laikā regulāri ik pēc diviem mēnešiem tiks rīkoti turpmākie konkursi.

Uzņēmumiem joprojām ir iespēja reģistrēties dalībai mehānismā "AggregateEU". Līdz šim to jau ir izdarījuši 76 uzņēmumi, bet citi vēl atrodas reģistrēšanās procesā.

 Turklāt 11 uzņēmumi ir gatavi sniegt pakalpojumus kā galvenie pircēji vai pārstāvji. Dalībvalstis ir apņēmušās piedalīties pieprasījuma agregēšanā vismaz 15% apmērā no saviem gāzes uzglabāšanas mērķrādītājiem, proti, tie ir aptuveni 13,5 miljardi kubikmetru gāzes gadā. Vienošanās par gāzes uzglabāšanas un kopīga gāzes iepirkuma mērķrādītājiem tika panākta 2022. gadā kā ārkārtas pasākums, reaģējot uz Krievijas centieniem energoapgādi izmantot par ieroci, kā arī uz nepieredzētajām enerģijas cenām, kas auga kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. Šīs vienošanās mērķis ir samazināt cenu svārstīgumu, nodrošināt drošu un paredzamu energoapgādi, kā arī izmantot Eiropas kolektīvo ietekmi tirgū.

Krievijas gāze ir izslēgta no kopīgā iepirkuma.

Divu veidu sadarbības modeļi

"AggregateEU" ​​mehānismu pārvalda pakalpojumu sniedzējs, ar kuru EK ir noslēgusi līgumu, proti, "Prisma European Capacity Platform GmbH". Šis mehānisms ļauj uzņēmumiem apkopot savu gāzes pieprasījumu un saskaņot to ar viskonkurētspējīgākajiem piegādes piedāvājumiem pasaules tirgū.

"AggregateEU" ​​organizēs piegādātāju konkursus, ar kuru palīdzību ES uzņēmumi no pasaules tirgus varēs pirkt gan cauruļvadu gāzi, gan sašķidrināto dabasgāzi (SDG), pilnībā izslēdzot Krievijas piegādes.

 Iecerēts, ka tas radīs pārredzamu tirgu, papildinot jau esošo šī energoresursa tirgotāju skaitu, kā arī tuvinot daudzus uzņēmumus vairumtirdzniecības piedāvājumam. Pircējiem un pārdevējiem būs jāvienojas par piegādes līgumiem un noteikumiem. Sarunas par iespējamajiem darījumiem notiks ārpus "AggregateEU" ​​mehānisma, un tās nebūs pakalpojuma sniedzēja kompetencē. "AggregateEU" kalpos tikai kā mehānisms pieprasījuma apkopošanai, piedāvājuma izteikšanai un pieprasījuma saskaņošanai ar piedāvājumu.

Lai veicinātu sadarbību starp uzņēmumiem, kuri ir ieinteresēti kopīgi iegādāties gāzi, tiek piedāvāti divu veidu sadarbības modeļi, proti, dalība iepirkumā kā galvenajam pircējam vai kā pārstāvim. Galvenais pircējs ir uzņēmums, iespējams, liela gāzes kompānija, kura piekrīt iepirkt gāzi citu uzņēmumu vārdā, pamatojoties uz sadarbības līgumu. Gadījumos, kad uzņēmums, kurš pieprasa noteiktu apjomu, nesasniedz minimālo slieksni, kas ir 300 000 megavatstundas (MWh) SDG un 5000 MWh cauruļvadu gāzei vai tam nav nepieciešamās kredītspējas un pieredzes sarunās, kā arī pirkuma līguma slēgšanā, tas var izvēlēties sadarboties ar citiem pircējiem un iesniegt kopīgu pieprasījuma piedāvājumu, izmantojot galveno pircēju. Savukārt pārstāvis var sniegt pakalpojumus uzņēmumiem, kuri jau ir vienojušies ar piegādātāju, lai iegādātos noteiktu gāzes apjomu. Piemēram, rezervēt piegādes vietu SDG terminālī, transportēšanu no kuģa līdz patēriņa vietai vai balansēšanas pakalpojumu veikšanu uzņēmumiem, kuriem nav iespēju vai licences to darīt pašiem.

Apsver iespēju izmantot

ES dalībvalstīm līdz 2023. gada 1. novembrim ir jāpiepilda savas gāzes krātuves 90% apjomā. Šī gada 24. aprīlī tās bija piepildītas vien 57% apjomā. "AS "Latvenergo" ir reģistrējusies "AggregateEU" platformā un patlaban iepazīstas un izvērtē tās darbību," informē AS "Latvenergo" runasvīrs Renārs Osis. Savukārt AS "Latvijas gāze" ("LG") pārstāve Anastasija Petere teic, ka 

"LG" kopumā ir apsvērusi iespēju izmantot EK mehānismu "AggregateEU" attiecībā uz koordinētiem gāzes iepirkumiem ES līmenī. 

"Tāpēc uzņēmums jau pēc regulas pieņemšanas rūpīgi iepazinās ar ES ieceri attiecībā uz koordinētiem iepirkumiem, kā arī uzdeva virkni jautājumu par regulā paredzētā instrumenta izmantošanu par nozari atbildīgajai Klimata un enerģētikas ministrijai. Tāpat "LG" pārstāvji piedalījās EK pārstāvniecības Latvijā organizētajā informatīvajā pasākumā, kur no EK ekspertiem guva būtisku papildu informāciju par koordinēto iepirkumu procedūru mehānisma "AggregateEU" darbību, cenu veidošanu, darījumu noslēgšanu un tehniskām iespējām dabasgāzes piegādei uz Latviju. "LG" izvērtēs EK ekspertu sniegto informāciju un, vadoties no ekonomiskiem un tehniskiem apsvērumiem, pieņems lēmumu attiecībā uz nepieciešamību izmantot "AggregateEU" mehānismu saviem dabasgāzes iepirkumiem," teic A. Petere.

Tepat, Eiropā.

KONTEKSTS

2022. gada 24. februārī Krievijas diktators Vladimirs Putins deva pavēli iebrukt Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija pierādījumu. Starptautiskā krimināltiesa (SKT) 2023. gada martā izdeva Putina aresta orderi par nelikumīgu ukraiņu bērnu deportāciju no okupētajām teritorijām Ukrainā. 

Ukrainas atbalstītāji nezaudē ticību, ka ukraiņi vēl ir ceļā uz uzvaru un agri vai vēlu Krievijas okupantu armijai nāksies atkāpties no Ukrainas zemes.