Mana bērnības garša – baltmaize ar krējumu, uz kuras cita pie citas kā zvīņas sarindotas redīsa šķēlītes. Vecmāmiņa vienmēr pamanījās redīsu iegriezt arī brokastu biezpiena bļodiņā. Bet visgaršīgākais – no dobes, gar biksēm notrinot smiltis un nokraukšķinot ar visām lapām. Mēlē kodīgs saldums!

No ārpuses spilgti sarkans, ar rozīgu tonējumu, iekšpusē koši balts. Izmanīgas saimnieces no tā griež rozītes. Redīss ir ļoti dekoratīvs. Bet to var pasniegt veselu, rūpīgi nomazgājot, ar mazu zaļumu astīti, aiz kuras dārzeni paņemt. To iemērc eļļā, kam piekaisa rupjo jūras sāli, un nokraukšķina ar visu zaļumu. Sulīgs, salds, ar pikantu noti!

Redīsu sviestmaize.

Redīss ir viens no pirmajiem dārzeņiem, kas spēj mazināt pavasara nogurumu un vitamīnu deficītu. Tajā ir krietns lādiņš C vitamīna, kā arī B grupas vitamīni, kas atbildīgi par atmiņu, stimulē centrālo nervu sistēmu, stabilizē cukura līmeni asinīs. Kālijs un dzelzs – galvenie mikroelementi. Fermenti, kas ir redīsā, aktivizē vielmaiņu, tāpēc pavasara piknikā tas lieliski iederas kopā ar ceptu gaļu.

Bet var izmēģināt arī neierastāku variantu, piemēram, apceptus redīsus biezzupā.

Redīsu biezzupa

Sastāvdaļas

  • 500 g redīsu
  • 2–3 kartupeļi
  • 1 sarkanais sīpols
  • 0,5 l dārzeņu buljona
  • olīveļļa
  • sāls, pipari
  • 3 ēdamkarotes skābā krējuma
  • dilles, lociņi

Pagatavošana

Dažus redīsus atliek dekorēšanai, bet pārējos sagriež šķēlītēs. Smalki sagriež sīpolu. 

Redīsus un sīpolus liek uz pannas sakarsētā eļļā un maisot cep, līdz redīsi caurspīdīgi. 

Liek katliņā, pievieno smalki sagrieztus kartupeļus un pārlej dārzeņu buljonu. Pieber sāli, piparus un vāra, līdz kartupeļi mīksti. Sablendē. Pievieno krējumu.

Atliktos redīsus sagriež salmiņos, ripiņās vai sasmalcina, kopā ar zaļumiem uzkaisa zupai, to pasniedzot.