Angļi par nostalģisku, sirdi sildošu ēdienu mēdz teikt 'comfort food', ko latviski varētu tulkot kā ēdienu labsajūtai, ēdienu, kas atgādina bērnības garšu. Sacepumos iespējams variēt ar dažādām sastāvdaļām, var likt lietā fantāziju un eksperimentēt.

Negaršo sīpoli? Tad sacepumā tos neliekam. Negribas ēst cūkgaļu? Aizstājam ar vistas, liellopa gaļu vai iztiekam tikai ar dārzeņiem, sēnēm. 

Vārītu kartupeļu vietā var izmantot arī zaļus, tad būs ilgāks gatavošanas laiks, kā arī vairāk vajadzēs olas un saldā krējuma mērci. 

Sacepumu gatavojot, kartupeļus var arī samīcīt, un tad par pamatu jau būs biezputra. 

Protams, tupeņu vietā var izmantot arī makaronus (pastu), citus dārzeņus. Un vispr, ja mājās nekā nav, tad ledusskapī vienmēr atradīsies kaut kas no iepriekšējās dienas neapēsts, kas var pārtapt sacepumā.

Makaronu sacepums ar sīpoliem un sieru

Sastāvdaļas

  • 500 g sarkano sīpolu
  • 750 g puravu
  • 500 g makaronu
  • 250 g siera
  • 40 g sviesta
  • sāls, pipari
  • majorāns

Pagatavošana

Notīra sīpolus un sagriež plānos gredzenos. Notīra un tāpat sagriež puravus. Vispirms uz pannas apcep sīpolus, tad pievieno puravus un pasutina 6–8 minūtes.

Pastu (makaronus) novāra pusgatavu un nokāš. Sarīvē sieru un 3/4 no tā sajauc ar makaroniem un saceptajiem sīpoliem, puraviem.

Ietaukotā cepampannā liek sacepuma sagatavi un pārkaisa ar atlikušo 1/4 rīvētā siera. Cep cepeškrāsnī 200 grādos 20 minūtes. Pasniedzot uzkaisa majorāna lapiņas. Ja nav svaiga, uzber kaltētu.

Padomi - lai jebkurš sacepums labāk izdotos:

  • Lai sacepumu vieglāk izņemt, veidne jāieziež ar taukvielām. Papildus var izkaisīt ar rīvmaizi.
  • Dziļas veidnes piemērotas makaronu un dārzeņu sacepumiem.
  • Jo ciešāk produktus pilda veidnē, jo ilgāks būs cepšanas laiks.
  • Lai sacepuma sastāvdaļas savienotos vienā veselumā, pārlej kādu maisījumu, piemēram, piena un sakultu olu maisījumu, kas cepot sarecē.
  • Lai sacepums būtu sulīgs un labi izcepies, tam vajag taukvielas. Var izmantot saldo krējumu, taču noder arī skābais krējums, siers, sviests.
  • Sacepumu var pārkaisīt ar sezama sēkliņām, lobītām saulespuķu sēkliņām vai sakapātiem riekstiem. Izmantojot dažādu veidu sieru, īpaši cieto un ar pelējumu, visvienkāršākajam sacepumam var piešķirt eksotiskas garšas notis.
  • Ja gribas asāku garšu, var pievienot sakapātu svaigu čili. Garšaugi, piemēram, timiāns, rozmarīns, itāļu garšvielu maisījums, karijs, atsvaidzinās sacepumu un piešķirs lielisku aromātu.
  • Tomāts dod sulīgumu un patīkamu saldskābu garšu, tas iederas gandrīz jebkurā sacepumā.