Vasarā bieži vien kārojas kādu vieglu zupiņu, kurā dominē dārzeņi, nevis gaļa. Turklāt gribam, lai ēdienu varētu ātri pagatavot, jo kura gan vēlas vasarā ilgi stāvēt pie plīts?!

Reklāma

Lai zupas garša būtu bagātīgāka, tās vārīšanai var izmantot pašas sagatavotu dārzeņu buljonu. To pagatavo iepriekš lielākā daudzumā, ievieto ledusskapī, sasaldē un uzglabā. Kad nepieciešams, izņem no saldētavas un liek katlā.

Buljona vārīšanai izmanto burkānus, selerijas sakni, pētersīļa sakni, kāpostus, papriku, puravus, sīpolus, diļļu kātus. Var pievienot dārzeņu pārpalikumus: kāpostu kacenus, puravu zaļo daļu, brokoļu un ziedkāpostu kātus. Ja garšo, var pielikt rozmarīnu, timiānu.

Lai dārzeņi un garšaugi labāk atdotu savu garšu un aromātu, pirms vārīšanas tos apcep eļļā (kāpostus necep, jo tie kļūst rūgti!). Bet, lai buljonu iekrāsotu patīkamā tonī, sīpolu apcep ar visu mizu (liek ar griezto pusi uz leju). Lauru lapu pieliek vārīšanas nobeigumā, jo, ilgstoši vārot, tā buljonam var piešķirt nepatīkamu – rūgtenu piegaršu.

Katlam jābūt pilnam ar dārzeņiem. Kad tie apcepti, katlu noceļ no uguns uz dažām minūtēm, lai mazliet atdziest, citādi ūdens būs pārāk liels šoks dārzeņiem. Pēc tam pārlej aukstu ūdeni, strauji uzvāra, liesmu samazina un ļauj visam lēni sautēties (30–60 minūtes).

Pašu gatavotu buljonu saldētavā var uzglabāt vairākus mēnešus.

Vistas, dārzeņu un siera zupa

  • 2 vistas filejas
  • 3 kartupeļi
  • 2 burkāni
  • purava baltā daļa
  • kārbiņa kausētā siera
  • kārbiņa konservētu zaļo zirnīšu
  • angļu sinepes

Vistas fileju sagriež gabaliņos un pusstundu notur bagātīgā daudzumā angļu sinepju. Pēc tam ātri apcep uz straujas uguns. Katliņā ūdenī liek sagrieztus puravus, tad vistu ar visu mērcīti, kas izveidojusies uz pannas. Kad mirkli vārījies, pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus un rīvētus burkānus. Tiklīdz dārzeņi mīksti, pieliek kausēto sieru un konservētus zaļos zirnīšus.

Sinepes zupai piešķirs savdabīgu pikantumu. Sātīgs un garšīgs ēdiens!