Vēlos ziemas krājumiem sagatavot dažas burciņas ar dzērvenēm medū, bet tās vēl nav gatavas. Kā saglabāt nopirkto medu šķidru? Jautā Nauris Bauskā.

Reklāma

Labs medus pēc izmešanas no rāmjiem divās trijās nedēļās kristalizējas. Tas liecina par medus kvalitāti. Lēnāk sastingst rapšu un griķu medus. Ļoti lēni kristalizējas akāciju un ēdamo kastaņu medus, taču šie augi mūsu dabā ir retums. Medus lēnāk kristalizēsies, ja stāvēs siltumā. 

Apēd ātri

Taču jābūt uzmanīgam, aplejot ogas ar medu, jo svaigas ogas (dzērvenes, smilts ērkšķi, pīlādži) satur daudz ūdens, un tas nokļūst arī medū. Rezultātā, ilgāk glabājot šādu kārumu, medus sāk rūgt. Tas notiek, pat ja produktu glabā ledusskapī. 

Pareizi būtu sagatavot nelielu daudzumu ogu un tās apēst īsā laikā. 

Ilgāk glabāt var, piemēram, aplietus izkaltētus riekstus.

Ar medu aplietās ogas var glabāt arī saldētavā. Tur medus nekristalizējas, bet kļūst plastisks, kad izņemts no saldētavas. Šāds konservs ir īsts gardums, taču arī ātri jāapēd.

Silda saudzīgi

Lai medus burciņā atkal kļūtu šķidrs, to var atsildīt. Ja temperatūra nepārsniedz 40 grādus, medus kvalitātei nekas slikts nenotiks. Parasti iesaka to darīt, ieliekot burciņu ūdens peldē, taču ūdenī ir grūti noturēt šādu mazu siltumu. Labs variants ir, piemēram, burciņu uzlikt uz vai pie apkures radiatoriem.

Ikreiz atsilda tik daudz medus, cik var apēst drīzā laikā.

Der zināt!

Ja medu ņem no atsevišķiem rāmjiem, saimēm, mediem var būt dažāds kristalizēšanās ātrums. Ja visu medu salej vienā traukā, šis efekts zūd.

Padomi!

Medus.
  • Labākais trauks medus glabāšanai ir pārtikai paredzētie plastmasas spainīši ar cieši aizveramu vāku. Tas sevišķi svarīgi, lai produktam nepiekļūtu gaisa mitrums. Tā medu var glabāt pat gadiem.
  • Ja medus sapildīts, piemēram, lielā emaljētā spainī ar viegli uzliekamu vāku, medus var sarūgt, īpaši, ja tas stropā nav pietiekami nogatavināts.
  • Ikdienas lietošanai labākais trauks medum ir aizskrūvējama stikla burciņa, ko glabā tumšā vietā. Pa nelieliem tilpumiem vērts izliet pat iegādāto medus litriņu.  

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.