Sajust ziemas vakara burvību un mazliet noreibt no svētkiem – tāda ir aromātisku un karstu dzērienu daba. Lūk, dažas receptes ierosmei.

Karstvīns

Šī aromātiskā dzēriena noderīgumu vislabāk izjūtam aukstā laikā. Karstvīnu parasti gatavo no sarkanvīna, taču nereti arī no baltvīna. Vīnu kopā ar pārējām sastāvdaļām uzkarsē katliņā līdz 65–70 °C, uzmanot, lai dzēriens neuzvārās. Gatavam dzērienam var pārkaisīt kanēli vai rīvētu muskatriekstu.

Parastais karstvīns

Parastais karstvīns.
  • 750 ml sarkanvīna
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 2 kanēļa standziņas
  • 3 krustnagliņasšķipsniņa kardamona
  • citrona šķēlītes

Katliņā ielej sarkanvīnu, pievieno garšvielas un uz lēnas uguns karsē aptuveni 5 minūtes. Gatavo dzērienu caur sietu lej iepriekš sasildītā glāzē.

Baltvīna karstvīns

Baltvīna karstvīns.
  • 1,5 l baltvīna
  • 500 ml ūdens
  • 100 ml ruma
  • 15-20 cukurgraudu
  • krustnagliņas
  • citrona miziņas

Katliņā ielej ūdeni, rumu un baltvīnu, pievieno daļu cukurgraudu, krustnagliņas un citrona miziņas, uzkarsē, noņem no uguns, ļauj 1-2 stundas ievilkties. 

Tad pievieno atlikušos cukurgraudus un uz mazas liesmas uzkarsē līdz 70 °C.

Gatavo dzērienu caur sietu lej iepriekš sasildītā glāzē.

Groks

Gatavojot groku, parasti vienai daļai ruma pārlej divas daļas ļoti karsta ūdens, saldinot ar smalko cukuru. Taču groku mēdz gatavot arī no citiem alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, viskija. Vēl izmanto krustnagliņas, kanēli, anīsu un citas garšvielas.

Citrusaugļu groks.

Alkoholiskās daļas daudzums grokos parasti ir 40 ml, bet pievienojamā ūdens vai tējas daudzumu regulē pēc paša ieskatiem.

Citrusaugļu groks

  • 20 ml apelsīna sulas
  • 20 ml citrona sulas
  • 40 ml tumšā ruma
  • 2 cukurgraudi

Cukurgraudiņus, kas norīvēti gar citrona un apelsīna mizām, liek katliņā, pievieno groka pārējās sastāvdaļas: apelsīna un citrona sulu, rumu un uzkarsē. Tad caur sietu lej iepriekš sasildītā glāzē.

Olu groks jeb Ziemassvētku olu liķieris

Olu groks.
  • 500 ml trekna piena
  • 4 olas dzeltenumi
  • 200 g (1 glāze) cukura
  • vaniļas esence vai vaniļas pāksts
  • sāls
  • viskijs

Dzēriena bāzi gatavo kā vaniļas mērci: olas dzeltenumiem pieber cukuru un maisa, kamēr cukurs izkūst, bet raugās, lai neveidojas putas.Uzvāra pienu, pievieno vaniļu un šķipsniņu sāls (tas saldumam noņem pliekano garšu). Lēnām iemaisa olas ar cukuru, lai sabiezē. Tad pielej viskiju .Ja gribas vieglāku olu liķieri, alkoholu pievieno mazāk, bet, ja patīk sildošāki dzērieni, – vairāk. Parasti ievēro attiecību 2:1 – 600 ml vaniļas mērces sajauc ar 300 ml viskija, rūpīgi samaisa. Dzērienu var lietot siltu vai atdzesēt ledusskapī un dzert aukstu. Viskija vietā var ņemt brendiju vai rumu.

Medus rums

Medus rums.
  • 100 ml karsta ūdens
  • 40 ml ruma
  • 1 ēdamkarote liepziedu medus
  • citrona šķēle
  • piparmētras zariņš

Iepriekš sasildītu glāzi līdz pusei uzpilda ar karstu ūdeni, pievieno rumu un medu. Dekorējumam izmanto citrona šķēli un piparmētras zariņu.

Punšs

Šo dzērienu gatavo gan karstu, gan aukstu. Karsto punšu uz vīna bāzes karsē katliņā tāpat kā karstvīnu,  nekādā  gadījumā neuzvāra. Nelielos  daudzumos  var pievienot pieskaņota alkohola devas.

Šokolādes punšs

Šokolādes punšs.
  • 1 l sarkanvīna
  • 100 ml brendija
  • 4 tējkarotes rīvētas šokolādes
  • 4 tējkarotes cukura

Dzēriena sastāvdaļas uzkarsē katliņā. Gatavo dzērienu caur sietu lej iepriekš sasildītā glāzē. Dekorējumam uz glāzes malas uzsprauž ar šokolādi apkaisītu citrona šķēlīti.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.