Atšķirībā no Ziemassvētku kūkas, kuras gatavošanai vēlams atvēlēt pāris nedēļas, šī kēksa pagatavošana ies ātri. Gatavam var pārkaisīt pūdercukuru, bet var pārliet ar ūdens peldē izkausētu šokolādi, pievienojot mazliet sviesta, lai šokolāde vijīgāka un rotāt ar krāsainām sukādēm, riekstiem.

Sastāvdaļas

  • 300 g kviešu miltu
  • 750 g maltu mandeļu
  • 150 g cukura
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1 ēdamkarote kakao pulvera 
  • 1 ēdamkarote piparkūku garšvielu
  • 100 g žāvētu augļu
  • 50 g gaišo rozīņu
  • 50 g riekstu (valriekstu, Indijas, ciedru)
  • 125 ml piena
  • 100 g sviesta
  • 50 g šokolādes
  • 2 ēdamkarotes medus
  • dekorēšanai – sukādes, gaišās rozīnes, rieksti 

Pagatavošana

Miltus sajauc ar maltajām mandelēm, cukuru, kakao un cepamo pulveri, garšvielām. Pievieno sasmalcinātus riekstus, rozīnes un sagrieztus žāvētos augļus. Pirms tam tos var izmērcēt karstā ūdenī, kam pievienota šļuka brendija. 

Siltā pienā izkausē medu, pievieno sviestu un iejauc miltu maisījumā. Samaisa.

Mīklu liek ietaukotā veidnē un cep kēksu cepeškrāsnī 180 grādos stundu. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti. 

Garšvielas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.