Grūbas ir nolobīti, noapaļoti vai šķelti miežu graudi..No grūbām var vārīt biezputru, šie graudaugi lieliski papildina zupas un sautējumus – sabiezina ēdienu un piešķir patīkamu garšu. Novārītas grūbas var pievienot svaigajiem salātiem, tās sader ar sēnēm, zivīm un žāvētiem augļiem. Tāpēc – nenoniecināsim grūbas

Sastāvdaļas

  • 1 kg liellopa ribiņu
  • 300 g grūbu
  • 5 sālīti gurķi
  • 5 kartupeļi
  • 1 burkāns
  • 1 sīpols
  • sviests cepšanai
  • melno piparu graudi
  • lauru lapas
  • sāls
  • zaļumi

Pagatavošana

Ribiņas liek aukstā ūdenī un vāra uz straujas uguns, noputo, pieber sāli un piparu graudus un turpina vārīt uz lēnas uguns. Burkānus sarīvē uz rupjas sakņu rīves, sīpolu sagriež un apcep uz pannas sviestā.

Kartupeļus un sālītos gurķus sagriež kubiņos. Gurķus liek katliņā, aplej ar ūdeni tā, lai nosedz gurķus, un sautē 10 minūtes.

Kad gaļa mīksta, izņem no buljona, atdzesē, atdala gaļu no kauliem un sagriež gabaliņos.

Buljonā liek iepriekš izmērcētas grūbas un vāra. Kad tās pusmīkstas, pievieno kartupeļus un burkānus ar sīpoliem. 

Turpina vārīt aptuveni 20 minūtes, pēc tam pievieno gurķus, lauru lapas un garšvielas pēc izvēles (piemēram, maltu raudeni, kaltētus ķiplokus, dilles) un vāra, līdz zupa gatava. 

Ja gribas, lai virums ir spēcīgāks, var pieliet nedaudz 9% galda etiķa.

Grūbas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.