Ir redzēti krāsaini – dzelteni, violeti, zaļgani – burkāni, kurus gribētos nogaršot, tomēr tiem lai vairāk paliek dekoratīva funkcija. Koši oranžais burkāns ir kā raķete virtuvē – tas spridzina ar krāsu un garšu.

Reklāma

Vienmēr esmu brīnījusies par tiem, kuri izlasa pēdējo burkāna gabaliņu no zupas. Man rudenī nevar būt nekā garšīgāka par burkānu un zirnīšu sautējumu! Bet par gaumi jau nestrīdas.

Dažiem burkāniem vienmēr jābūt pa ķērienam, jo var gan nograuzt svaigus, gan sarīvēt salātos. Burkāns ir ekonomists! Kad no tā izspiesta sula, izspaidas var pievienot zupām, sautējumiem, mērcēm, pankūkām, kotletēm.

Krāsaini burkāni.

Krāsai un formai ir nozīme

Ar burkāniem ēdienus dekorē to spilgti oranžās krāsas dēļ. Svaigi vai vārīti, sarīvēti skaidiņās vai sagriezti kubiciņos, tie ir labs akcents.

Pēdējā laikā šo dārzeņu tirgū ir krāsu sprādziens – tie ir arī dzelteni, violeti, sarkanīgi.

Ar vārītu vai svaigu burkānu masu vai sulu iekrāso mērces, kartupeļu biezeni, biezputras, kēksu un kliņģeru mīklu. Burkānu rozītes izsenis ir saimnieču knifs galertā. Ripiņas, zvaigznītes, stienīši – burkāns ļaujas formu fantāzijām.

Der zināt

Burkānu sastāvā ir īpaši daudz karotīna, PP un E vitamīna. Tie ir bagātīgi ar dzelzi, kalciju, magniju un citām minerālvielām.

Burkānu un kartupeļu biezzupa

Burkānu biezzupa.

Sastāvdaļas

  • 4–5 lieli burkāni
  • 4 vidēji kartupeļi
  • 1 sarkanais sīpols
  • 700 ml dārzeņu buljona
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • svaigi pētersīļi
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Katlā izkausē sviesta piciņu un apcep sīki sagrieztus sīpolus, sarīvētus burkānus un maisot sutina 5 minūtes. Pielej buljonu un uzvāra. Nomizotus kartupeļus sagriež mazos gabaliņos un liek katlā. Vāra 15–20 minūtes, līdz kartupeļi mīksti. Nedaudz atdzesē, sablendē un vēlreiz uzkarsē. Pievieno sāli, piparus pēc garšas. Pasniedzot zupai bagātīgi pārkaisa pētersīļus.

Ja gribas treknāku zupu, pievieno saldo krējumu.

Kartupeļu un burkānu sacepums

Kartupeļu un burkānu sacepums.

Sastāvdaļas

  • 700 g kartupeļu
  • 400 g burkānu
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 250 ml saldā krējuma
  • 150 g rīvēta siera
  • 3 ēdamkaotes sviesta
  • 1 ēdamkarote Vidusjūras garšaugu maisījuma
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Nomizotus kartupeļus un burkānus sagriež daudzmaz vienādos gabalos un bļodā samaisa. Ķiploka daiviņas izspiež un iesmērē karstumizturīgo trauku, kurā tiks gatavots sautējums. Pēc tam trauku ieziež ar sviestu (pietiks ar 1 ēdamkaroti). Traukā ieber kartupeļus un burkānus, uzkaisa sāli, piparus, pārkaisa smalki sagrieztu sīpolu, pārlej krējumu. Uzkaisa sieru un garšaugu maisījumu. Visbeidzot uzliek sviesta piciņas. Liek cepties cepeškrāsnī un cep 180 oC aptuveni stundu.

Burkānu plācenīši

Burkānu plācenīši.

Sastāvdaļas

  • 3 lieli burkāni
  • pusglāze piena
  • 3 ēdamkarotes miltu (kviešu vai rudzu)
  • 2 olas
  • sāls, cukurs
  • eļļa cepšanai

Pagatavošana

Burkānus sarīvē smalkās skaidiņās. Pievieno olas, miltus, pienu, sāli un cukuru. Samaisa. Sakarsētā eļļā cep nelielus plācenīšus no abām pusēm brūnus. Pasniedz ar skābo krējumu vai ievārījumu.

Ja plācenīšiem izmanto burkānu izspaidas, mīklai pievieno mannu un skābo krējumu. Mīklai var pievienot arī sēkliņas vai izmērcētas rozīnes.

Burkāni.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.