Būtībā viss ir vienkārši, proti, ēdienkartes pamatprincipi – viegli, ērti, gardi, pilnvērtīgi, Un galvenais - nepārēsties ne ikdienā, ne svētkos.
Kopumā veselīgas maltītes un optimālas veselības nodrošināšanā vērtīgi ir ievērot galvenos pamatprincipus, kas, raugoties no uztura speciālista viedokļa, ir:
- ēd pēc iespējas vairāk svaigus, nepārstrādātus produktus, pilngraudu produktus, riekstus, sēklas,
- iekļauj maltītē krāsainus produktus,
- papildini iknedēļas maltīti ar zivīm (vismaz 2 x nedēļā) un pākšaugiem (2–3 x nedēļā), kas kaut nedaudz aizstāj gaļas apjomu,
- izvēlies vērtīgos tauku avotus, īpaši akcentējot olīveļļu, kā arī izvairies no treknajiem dzīvnieku izcelsmes taukiem (trekna gaļa, trekni piena produkti),
- piemērotas gatavošanas metodes (cept pannā ar cepampapīru, cepeškrāsnī, tvaika katlā, air-fryer u. c.),
- ēd pēc iespējas vairāk mājās gatavota ēdiena,
- samazini dienā uzņemtā cukura, kā arī rūpnieciski pārstrādātu produktu (gaļa u. c.) apjomu.
Der zināt!
Kā nepārēsties svētkos?
- Alkoholu lieto maltītes vidū vai beigās (ja vari, izvēlies garas, šauras glāzes – izdzersi mazāk).
- Neizvēlies no galda visu pa mazumiņam (pietiek ar 2–3 ēdieniem, tos vēlāk pēc nepieciešamības papildini).
- Ik pēc 2 stundām vēlama kāda aktivitāte. Svētku maltītes laikā mēdzam apēst pat 5000–6000 kcal.
- Izmanto mazākus šķīvjus, mazākus servēšanas piederumus.
- Iekļauj arī veselīgākas opcijas (liesa gaļa, augļi, dārzeņi, žāvēti augļi), sagriez tos mazos gabaliņos.
- Nesaisti svētkus ar izēšanos.
- Izgulies, ja nebūsi izgulējies, apēdīsi vairāk.
- Tiec galā ar stresu, palutini sevi pirms tam, uzvelc skaistas drēbes, sapucējies, tas liks justies labāk, samazinot apēstā daudzumu.
- Ik pa laikam izdzer glāzi silta dzēriena, tēju + kanēli, ingveru, tas veicinās gremošanu un samazinās apēstā daudzumu.