Clear 14.4 °C
S. 08.09
Ilga
Jāņa Baltvilka balvas pasniegšana aizvien ir svētki mazajiem un lielajiem lasītājiem.
Jāņa Baltvilka balvas pasniegšana aizvien ir svētki mazajiem un lielajiem lasītājiem.
Foto: Evija Trifanova/LETA / LETA

Šodien, 24. jūlijā, plaši atzīmējot ievērojamā dabas dzejnieka un bērnu kultūras atbalstītāja Jāņa Baltvilka 80. dzimšanas dienu, jau 20. reizi tiks pasniegta viņa vārdā nosauktā valsts nozīmes balva bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā. Savukārt AS "Latvijas valsts meži" jau desmit gadus atbalsta balvu par labāko debiju "Jaunaudze".

Reklāma

Jāņa Baltvilka balvas žūrijā šogad darbojās literatūrzinātnieces Ilze Stikāne un Inguna Daukste-Silasproģe, mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis, ilustratore Gita Treice, kā arī sabiedrības pārstāvji – Kursīšu bibliotēkas informācijas centra vadītājs Mārtiņš Lagzdons un vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Kā atzīst balvas organizatora – Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (LBJLP) – valdes pārstāve, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, žūrijas uzdevums nebija viegls, bijušas spraigas diskusijas par vēl vienas nominācijas nepieciešamību – bilžu grāmatas pašiem mazākajiem, jo tās grūti salīdzināt ar izvērstiem stāstiem un jauniešu romāniem, toties lasītveicināšanai tas būtu ļoti nozīmīgs stimuls.

Ekspertiem bijis jāizlasa un jāizvērtē 67 grāmatas, pievēršot uzmanību ne tikai teksta kvalitātei, bet iedziļinoties arī ilustrācijās un to daudzveidīgajās tehnikās, lai noteiktu pretendentu grāmatu mākslas balvai. Bijis vairāk nekā 12 spēcīgu debitantu rakstniecībā un ilustrācijā, un kopumā sacentās 12 izdevniecību grāmatas.

STARPTAUTISKAIS LAUREĀTS 2024

Kirana Milvuda Hār- greiva, "Džūlija un haizivs".

Kirana Milvuda Hārgreiva, "Džūlija un haizivs". Ilustrators: Toms de Frestons, tulkotāja Renāte Punka (Jāņa Rozes apgāds, 2023).

Izturot sīvu divpadsmit Eiropas valodās sarakstītu 26 grāmatu konkurenci tulkojumu kategorijā, par Jāņa Baltvilka balvas starptautisko laureāti šogad kļuvusi britu rakstniece Kirana Milvuda Hārgreiva par romānu "Džūlija un haizivs" un tās tulkotāja Renāte Punka. Stāsta galvenā varone Džūlija vasaru pavada uz nomaļas salas Šetlendu arhipelāgā, kur tēti atvedis darbs, bet mamma, jūras bioloģe, apņēmusies notvert reti sastopamo un mītisko ilgdzīvotāju – Grenlandes haizivi, lai atklātu tās nemirstības noslēpumu. Džūlija iepazīstas ar Kinu – zēnu no indiešu ģimenes, kura saimnieko salas vienīgajā pašapkalpošanās veļas mazgātavā, kuras telpās atrodas arī vietējā bibliotēka. Kina aizraušanās ir astronomija, un skaidrās naktīs zvaigznes vislabāk redzamas no bākas, kurā vasara jāpavada Džūlijai. Savukārt meitene ir pārliecināta, ka "okeānā ir vairāk noslēpumu nekā debesīs".

"Džūlija un haizivs" ir rakstnieces Kiranas Milvudas Hārgreivas septītā bērnu grāmata, kopskaitā viņa bijusi autore vai līdzautore vairāk nekā ducim dažāda vecuma mērķauditorijai domātu darbu. Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu un iekļauta 2024. gada "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas" kolekcijā.

NOMINANTI

Bērnu un jauniešu literatūra

Luīze Pastore "Šis ir mans seriāls".

Luīze Pastore, "Šis ir mans seriāls" ("Aminori", 2024).

SATURA PIETURPUNKTI: Pazīstamās latviešu bērnu rakstnieces jaunākā, pusaudžu auditorijai veltītā darba sižets risinās deviņdesmito gadu otrajā pusē, kad Latvijā strauji ienāca glancētie žurnāli, reklāma un televīzijas seriāli. Galvenā varone, trīspadsmitgadīgā Beta, pati īpaši nevēlas pieteikties atlases konkursam par lomu topošā pusaudžu seriālā. Toties viņas mammai tā šķiet lieliska iespēja. Visiem par pārsteigumu Betai paveicas nokļūt izredzēto jauniešu vidū, un vesels gads meitenes dzīvē aizrit, gatavojoties lielajai zvaigžņu stundai televīzijas ekrānos.

PAR AUTORI: Luīze Pastore ir daudzu bērnu grāmatu autore, kuras darbi saņēmuši nozīmīgus apbalvojumus. 2022. gadā grāmatai "Laimes bērni" tika piešķirta prestižā Boloņas Bērnu grāmatu tirgus balva "Jaunie apvāršņi". Vairākkārt saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu (2014. un 2016. gadā), Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā (2015. un 2022. gadā), 2018. gadā britu žurnāls "The Guardian" iekļāvis "Dog Town" (darba "Maskačkas stāsts" tulkojums) gada labāko jauno bērnu grāmatu izlasē. Viņas darbi vairākkārt iekļauti arī "White Ravens" starptautiskajā sarakstā, un pēc to motīviem tapušas animācijas filmas.

Reklāma
Reklāma
Inese Zandere, "Putni mūs redz".

Inese Zandere, "Putni mūs redz" ("Liels un mazs", 2023), "Izdomā sev auto" ("Liels un mazs", 2023), "Neredzamie plāksterīši" ("Liels un mazs", 2023).

SATURA PIETURPUNKTI: Krājumā "Putni mūs redz" apkopots 41 Ineses Zanderes dzejolis, vairāk nekā puse – pirmpublicējumi, dzejoļiem variējot no skaitāmpanta līdz liriskai balādei. Autore izmanto bērnišķīgas rotaļas paņēmienus, kas viegli sasaista dzejoli ar maza bērna acīm redzētajiem dabas notikumiem un viņa fantāzijā viegli šķērsojamo robežu starp cilvēka un putna pasauli, kas mazajam lasītājam ļauj identificēties ar dzejoļu varoņiem – putniem. Savukārt krājuma "Izdomā sev auto" ar gleznotāja Alekseja Naumova ilustrācijām dzejoļu varoņi ir dažādi auto un mehānismi: no limuzīna, autobusa un F1 līdz pat pienvedējam, kombainam un atkritumu mašīnai. Bet grāmatas bērniem "Neredzamie plāksterīši" ar Kristas Bitmetes ilustrācijām galvenā varone Anete saskaras ar ikdienas situācijām, kurās reālu pušumu nav, bet sāp. Tās ir tā saucamās sirdssāpes – neveiksmes, vilšanās, apvainojumi vai strīdi. Māksliniece Krista Bitmete spējusi iztēlē radīt un ilustrācijās iedzīvināt šos plāksterīšus kā rosīgus krāsainus vīriņus, gatavus visur piedalīties un palīdzēt.

PAR AUTORĒM: Inese Zandere (1958) ir dzejniece, publiciste un redaktore, bērnu grāmatu autore un izdevēja. Pazīstama ar bērniem veltītu dzeju un lugām, viņas teksti plaši komponēti, pēc viņas dzejas uzņemtas vairākas animācijas filmas, ar scenāristes un libretistes līdzdalību tapuši muzikāli iestudējumi un uzvedumi, raidījumi bērniem. Vairākkārtēja Autortiesību bezgalības balvas ieguvēja, saņēmusi Literatūras gada balvu. Par devumu literatūrā saņēmusi augstāko valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni (2008). Savukārt jaunā ilustratore Krista Bitmete studējusi dizainu Dānijā un Latvijas Mākslas akadēmijā, un arī šobrīd turpina studijas LMA Grafikas nodaļas maģistrantūrā.

Aija Lisovska, "Melnā aita".

Aija Lisovska, "Melnā aita" ("Zvaigzne ABC", 2023).

SATURA PIETURPUNKTI: Melnā aita Mellene no pārējām aitām atšķiras tikai ārēji. Sirdī viņa ilgojas piederēt pie sava bara, kurā vadīt mierīgas dienas. Bet dzīvē viss pēkšņi sagriežas, Mellene nonāk strauju dienu virpulī un sava bara meklējumos sastopas ar visai dīvainiem ceļabiedriem. Kā izdzīvot, nezaudējot savu būtību, spēt pasmieties par neveiksmēm un pat iemantot draugus?

PAR AUTORĒM: Aija Lisovska ir rakstniece ar izcilu valodas izjūtu un prasmi nopietnajā saskatīt komisko. Ikdienā viņa ir IT speciāliste, un viņas stāsti ir kā spēles un animācijas filmas vienlaikus. Savukārt māksliniece Marina Heniņa ir īsta burve – ar viņas rokas mājienu piepeši rodas lieli un mazi, amizanti un piemīlīgi radījumi, kas, šķiet, tūlīt atdzīvosies.

Kārlis Vērdiņš, "Jandāliņš".

Kārlis Vērdiņš, "Jandāliņš" ("Liels un mazs", 2023).

SATURA PIETURPUNKTI: "Jandāliņā" atkal satiekas Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājumos sastapti varoņi – tēti, mammas un viņu mazuļi, kuru sīkās roķeles stingri sagrābj savus vecākus kā ķīlniekus, liekot viņiem gan rūpēties un raizēties, gan priecāties un spēlēties, kopā ar bērniem apgūstot pasaules kārtību. Vērdiņa dzejoļi bērniem un viņu vecākiem maigi preparē ģimenes un visplašākā spektra Latvijas sabiedrības sociālās problēmas, ar precīziem tēliem trāpot dzīves realitātes jūtīgajos punktos.

PAR AUTORU: Dzejnieks un atdzejotājs Kārlis Vērdiņš ir viens no autoriem, kura ienākšana un palikšana bērnu literatūrā cieši saistīta ar izdevniecību "Liels un mazs". "Burtiņu zupa" (2007, ar Otto Zitmaņa ilustrācijām), "Tētis" (2016, ar Reiņa Pētersona ilustrācijām), "Dilles tante" (2018, ar Rebekas Lukošus ilustrācijām), no krievu valodas atdzejotā Daniila Harmsa dzejas izlase "Ļoti briesmīgs notikums" (2020, ar Reiņa Pētersona ilustrācijām) – visas šīs grāmatas guvušas aktīvu atbalsi sabiedrībā.

Reklāma
Reklāma
Lauris Gundars, "Ōpja hūte".

Lauris Gundars, "Ōpja hūte" ("Pētergailis", 2023).

SATURA PIETURPUNKTI: Rakstnieks Lauris Gundars apjauš, ka spēlēt kariņos ir slikti. Savulaik no vectēva pat par salauztas rotaļu pistoles atnešanu no skolas mājās dabūjis pa mizu. Stāsts "Ōpja hūte" ir balstīts tieši šajās pārdomās – kas ir slikti, kas labi pasaulē, kurā dzīvojam? Ko varam un spējam saņemt no saviem vecākiem un vecvecākiem? "Ōpja hūtē" šāds process notiek ar stāsta galveno varoni. Puika ielūkojas vannasistabas spogulī un – kas tik nekad nesatiktā Ōpja hūtē nav atrodams?

PAR AUTORIEM: Lauris Gundars ir dramaturgs, režisors, scenārists, rakstnieks. Vairāk nekā četrdesmit lugu un scenāriju, kā arī vairāk nekā desmit grāmatu autors, iestudējis izrādes Latvijas un Igaunijas teātros. Dramaturģijas pasniedzējs. 2022. gadā nominēts Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā "Proza" par darbu "Svešam kļūt jeb Stāsts par Gunāru A.". Savukārt tikko Eiropas ilustratoru "Zelta ābolu" saņēmušajai māksliniecei Anetei Bajārei-Babčukai izdevies, katrā nodaļā izmantojot atšķirīgu krāsu, ar zīmuļiem uzburt ne vien notikumus, vietas, bunkurus, pārvērtības, bet arī stāsta varoņu sajūtas.

Māra Cielēna, Anita Paegle, "Sfinksas Albertas smaids".

Māra Cielēna, Anita Paegle, "Sfinksas Albertas smaids" ("Lietusdārzs", 2023).

SATURA PIETURPUNKTI: Niansēm bagātais teksts un smalkās ilustrācijas vēsta par Rīgas Alberta ielas iemītnieku pārdzīvojumiem un piedzīvojumiem. Gan akmens figūras, gan dzīvnieki, gan fantāzijas radītas būtnes vienojas kopīgā pasākumā – akmens sfinksas pazudušā smaida meklēšanā. Tas ir sirsnīgs, humorpilns un visnotaļ jēgpilns stāstījums par bezgala atšķirīgu būtņu apņēmīgu ceļojumu uz tālu zemi, lai atrastu risinājumu, kā palīdzēt savējiem. Raibu raibo pasakas tēlu pulku apvieno mīlestība pret savu ielu un azartiska tieksme iesaistīties notikumos, lai padarītu to jaukāku. Grāmata bērniem un pieaugušajiem piedāvā iesoļot brīnišķīgā pasaulē, kas ir tepat – dažus soļus no trolejbusa vai autobusa pieturas.

PAR AUTORI: Māra Cielēna ir viena no redzamākajām latviešu bērnu literatūras rakstniecēm. Izdotas vairāk nekā 50 grāmatas bērniem – dzejoļu krājumi, literārās pasakas, stāsti un romāns. Viņas pasakas tulkotas angļu, krievu un vācu valodā. Saņēmusi literārās balvas par darbiem bērnu literatūrā. Tulkojusi no angļu valodas, ir redaktore un izdevēja.

Grāmata iekļauta 2024. gada "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas" kolekcijā.

BALVAS PRETENDENTI GRĀMATU MĀKSLA

Kārlis Vērdiņš, "Jandāliņš".

Lote Vilma Vītiņa par ilustrācijām Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājumam "Jandāliņš" ("Liels un mazs", 2023).

Kārļa Vērdiņa dzejas krājumam "Jandāliņš" Lote Vilma Vītiņa veidojusi ilustrācijas, kas ļauj grāmatai kļūt par dzejas un ilustrācijas jandāliņu: bez striktiem noteikumiem, bet ņemot vērā pašu galveno – dzejas diktēto noskaņu, tēlainību, ritmu un personāžu.

PAR MĀKSLINIECI: Lote Vilma Vītiņa šobrīd ir viena no nozīmīgākajām ilustratorēm Latvijas laikmetīgās ilustrācijas ainā un vienlaikus – dzejniece. Viņas dzejnieces talants veido savdabīgu teksta un zīmējuma mijiedarbību, kurā zīmējums, reizēm stilizēts līdz simbola, rakstu zīmes koncentrācijai, kļūst par vizuālu dzejoli.

Grāmatas izdošanu līdzfinansē Valsts kultūrkapitāla fonds.

Māra Cielēna, Anita Paegle, "Sfinksas Albertas smaids".

Anita Paegle par ilustrācijām Māras Cielēnas grāmatai "Sfinksas Albertas smaids" ("Lietusdārzs", 2023).

Rakstniece un māksliniece atdzīvinājušas šķietami stingos, klusos akmens tēlus, piešķirot katram no tiem raksturu, emocijas, idejas un dinamisku darbību. Šķirstot, pētot un lasot grāmatu, lasītājam ir iespēja izjust, cik labi, interesanti un svarīgi ir būt savas dzīvesvietas aktīvai daļai.

Reklāma
Reklāma

PAR MĀKSLINIECI: Anita Paegle jau vairāk nekā 30 gadu darina bērnu grāmatu ilustrācijas un pašlaik ir viena no pazīstamākajām šīs jomas māksliniecēm Latvijā. Viņas zīmējumi ir koši krāsaini, personāži kustīgi, dzīvespriecīgi, vienmēr skaidri nolasāmās savstarpējās attiecībās, un nav starpības – vai tie no cilvēku, dzīvnieku vai augu pasaules. "Ilustrācija ir brīnumains labirints, pa kuru lido mākslinieka sapņi," saka Anita Paegle. "Process ir brīnišķīgs – meklējumi, šaubas, prieks."

Aleksandra Runde, "Ko darīt, ja esi kails pilsētā".

Aleksandra Runde par ilustrācijām savai grāmatai "Ko darīt, ja esi kails pilsētā" (Jāņa Rozes apgāds, 2023) un Ineses Zanderes dzejoļu krājumam "Putni mūs redz" ("Liels un mazs", 2023).

Aleksandras Rundes rokasgrāmata "Ko darīt, ja esi kails pilsētā" šā gada februārī saņēma Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu gadatirgus balvu "Bologna Ragazzi Award" (BRAW) kategorijā "Opera Prima" par labāko debiju bērnu literatūrā. Tas ir mākslinieces pirmais, pašas izlolotais autordarbs, kuram viņa ir gan idejas, gan dizaina, teksta un ilustrāciju autore. "Ko darīt, ja esi kails pilsētā" ir asprātīga, mazliet provokatīva grāmata, kas palīdz pārvarēt apslēptās bailes un aizspriedumus un paraudzīties uz sevi caur humora prizmu. Tajā apkopoti 23 vienkārši ieteikumi, kā rīkoties, ja gadās attapties kailam sabiedriskā vietā.

PAR MĀKSLINIECI: Aleksandra Runde dzimusi Liepājā, studējusi grafiku LMA Vizuālās mākslas nodaļā, zināšanas papildinājusi Krakovas Mākslas akadēmijā Polijā un Romas Mākslas akadēmijā Itālijā. Piedalījusies vairākās grupu izstādēs Latvijā un Polijā. Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Rebeka Lukošus par ilustrācijām Mairas Dobeles grāmatai "Es tevi gaidīju" ("Liels un mazs", 2024).

Komikss "Es tevi gaidīju!" stāsta par cilvēka – saimnieces Vilmas – un viņas mīļdzīvnieka – suņa Švammes – attiecībām. Stāsta varoņu sirsnīgā kopā dzīvošana atgādina, ka dzīvniekiem arī ir sava domu gaita un vajadzības – ne vienmēr cilvēkam saprotamas un nolasāmas. Maira Dobele veidojusi komiksa sižetu, Rebeka Lukošus – tā vizuālo struktūru, ilustrācijas.

Rebekas Lukošus ilustrācijas Mairas Dobeles grāmatai "Es tevi gaidīju".

PAR MĀKSLINIECI: Rebeka Lukošus ir viena no uzlecošajām zvaigznēm Latvijas laikmetīgajā ilustrācijā. Īpašu atzinību izpelnījusies viņas bilžu grāmata "Nepaklausīgais vectēvs", kas izdota arī somu un korejiešu valodā, bet "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas" balsojumā saņēma pirmo vietu vecuma grupā 5+. Grāmatas tapšanu un izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds un AKKA/LAA.

Anna Vaivare, "Otrais koncerts".

Anna Vaivare par ilustrācijām savai grāmatai "Otrais koncerts" ("Liels un mazs", 2024).

Šis ir stāsts par meiteni Agati, kas ļoti uztraucas par pirmo uzstāšanos, spēlējot čella solo orķestra koncertā; par pirmo lielo izaicinājumu jaunās mūziķes dzīvē. Grāmata atklāj universālu tēmu – bērna uzdrīkstēšanos, pašnovērtējuma stiprināšanu, šaubu pārvarēšanu un svarīgo emocionālo atbalstu, ko šajā procesā var sniegt pieaugušie.

Reklāma
Reklāma

PAR MĀKSLINIECI: Anna Vaivare saņēmusi Jāņa Baltvilka balvu bērnu grāmatu mākslā par ilustrācijām Leona Brieža dzejoļu krājumam "Saputrotā putra", 2018. gadā nacionālajā grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" par skaistāko bērnu grāmatu atzīta Annas ilustrētā Ineses Zanderes bilžu grāmata "Zirgā". Grāmatas darba versiju Anna Vaivare iesniedza starptautiskā konkursā "The Unpublished Picturebook Showcase 4" un saņēma ceturto augstāko novērtējumu 350 pieteikumu konkurencē.

Sociālajā tīklā "Facebook" jautāta, kāpēc viņas grāmata "Otrais koncerts" ir nominēta Jāņa Baltvilka balvai grāmatu mākslā, Anna Vaivare atbild: "Man šķiet, ka tiešām ir izdevusies skaista grāmata. Manuprāt, arī grāmatas tēma ir svarīga un palīdz runāt ar bērnu par emocijām."

Inese Zandere, Aleksejs Naumovs, "Izdomā sev auto".

Aleksejs Naumovs par ilustrācijām Ineses Zanderes dzejoļu krājumam "Izdomā sev auto" ("Liels un mazs", 2023).

Gleznotāja, pieredzējušā grāmatu ilustratora Alekseja Naumova darbs precīzi ļauj īstenot ieceri: apvienot cilvēka, tehnikas un dabas pasauli vienotā tēlā, kurā daba ir visaptverošs spēks, kas iekļauj sevī arī visu cilvēka radīto, tiecoties uzturēt saskaņu un līdzsvaru. Mākslinieks piešķir lietām raksturu, padarot katru dzejoļa varoni – automašīnu – par aktīvu personāžu līdzās dzīvām būtnēm. Grāmata ar dzejas un mākslas tēlu palīdzību tuvina lasītāju ekoloģiskai domāšanai.

PAR MĀKSLINIEKU: Aleksejs Naumovs absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu profesora Induļa Zariņa vadībā un radošo aspirantūru profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā. Bijis Francijas valdības stipendiāts, studējot glezniecību Parīzē. Ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors. Regulāri piedalījies izstādēs kopš 1979. gada. Konsekventi darbojas ainavas žanrā, apliecinot plenēra glezniecības aktualitāti arī šodien.

AS "Latvijas valsts meži" balva "Jaunaudze" – par debiju bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā

Aleksandra Runde, "Ko darīt, ja esi kails pilsētā".

Aleksandra Runde "Ko darīt, ja esi kails pilsētā" (Jāņa Rozes apgāds, 2023).

SATURA PIETURPUNKTI: Vai tev ir gadījies, ka izej no mājas, lai dotos ikdienas gaitās – uz skolu, veikalu, treniņu u. tml. –, un piepeši saproti, ka esi pilnīgi pliks? Vai arī tevi pārņem kauns un bailes, jo nezini, kā šādā situācijā rīkoties? Tādā gadījumā šī ilustrētā rokasgrāmata ir domāta tieši tev! Attapties kailam sapnī ir gadījies daudziem – iespējams, kādam arī dzīvē. Ar šajā grāmatā apkopotajiem 23 ieteikumiem pilnībā pietiks, lai gadījumos, kad piepeši nonāc kails sabiedriskā vietā, neapjuktu un zinātu, kā rīkoties. Pārvari kaunu un saglabā pašcieņu!

Linda Gabarajeva, "Kosmoss ir virs bēniņiem".

Linda Gabarajeva, "Kosmoss ir virs bēniņiem" ("Liels un mazs", 2024).

SATURA PIETURPUNKTI: Lindas Gabarajevas grāmatā visai ģimenei ar mākslinieces Kristīnes Martinovas ilustrācijām atrodami pirmsskolas vecumam uztverami, jaunākajam skolas vecumam intriģējoši un arī vecākus uzrunājoši dzejoļi. Šis krājums ir Lindas Gabarajevas debija bērnu literatūrā. Dzejoļu krājums sakņojas kontrastiem un detaļām bagātā, neizskaistinātā, bet brīnumainu notikumu un negaidītu pārvērtību pilnā bērnības pieredzē.

PAR AUTORI: Linda Gabarajeva ienākusi literatūrā ar interesantu un daudzveidīgu dzīves un studiju bagāžu. Viņai aiz muguras ir studiju gadi antropoloģijā (Mercer University, ASV) un teoloģijā (LU Teoloģijas fakultātē), iegūtais bakalaura grāds Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, LRS Literārās akadēmijas dzejas meistardarbnīca, bet šobrīd viņa studē Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas maģistrantūrā.

Reklāma
Reklāma
Lelde Jauja, "Tās ir tikai superspējas".

Lelde Jauja, "Tās ir tikai superspējas" ("Latvijas Mediji", 2023).

SATURA PIETURPUNKTI: Grāmatas galvenā varone Gabi Ela ir neparasta meitene – viņai piemīt superspējas! Viņa prot, piemēram, izdomāt vislabāko iesauku un klasē kļūt neredzama. Superspējas reizēm ir lieliski palīgi, ja vien starp īpašajām prasmēm nebūtu arī spēja visu sabojāt...

PAR AUTORI: Lelde Jauja ir dzimusi un augusi Līvānos. 2005. gadā ieguvusi maģistra grādu Latvijas Universitātes Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē. 2020. gadā absolvējusi Literārās akadēmijas Prozas kursu, piedalījusies Prozas lasījumos 2019. gadā. Romānu "Vīrs, bērni un pieci randiņi" (2020) un "Pārēšanās ābece" (2023) autore. Raksta arī stāstus, kas publicēti dažādos periodikas izdevumos, kā arī lugas, viena no tām – "Nelegālais koris" – 2021. gadā ieguva 3. vietu Nacionālā kultūras centra lugu konkursā un ir publicēta NKC lugu krājumā. Grāmata paredzēta bērniem vecumgrupā 9+.

Laura Jambuševa, "Diena, kuru es pārvērtu".

Laura Jambuševa, "Diena, kuru es pārvērtu" ("Latvijas Mediji", 2023).

SATURA PIETURPUNKTI: Šai bija jābūt izcilai dienai – mazās Martas dzimšanas dienai! Taču līst lietus, kūka ir pagalam un nekas nenotiek pēc plāna. Vai dienu vēl iespējams glābt? Grāmatu blogeres Lauras Jambuševas aizkustinošais un vienmēr aktuālais stāsts – šī ir viņas debijas grāmata – ar lieliskajām mākslinieces Anetes Bajāres-Babčukas ilustrācijām uzrunā gan mazus (tā paredzēta bērniem vecumgrupā 3+), gan lielus lasītājus. Grāmata ir izdevniecības "Latvijas Mediji" rīkotā bērnu grāmatu manuskriptu konkursa laureāte.

PAR AUTORĒM: Laura Jambuševa ikdienā cenšas noturēt līdzsvaru starp dažādu radošu ideju īstenošanu, intensīvu profesionālo dzīvi un divu bērnu audzināšanu.

Anete Bajāre-Babčuka ir māksliniece, bērnu grāmatu ilustratore un grafiskā dizainere. Par ilustrācijām saņēmusi dažādas balvas, arī Bratislavas bērnu grāmatu biennāles apbalvojumu "Zelta ābols" (2023).

Luīze Pastore, "Šis ir mans seriāls".

Rute Marta Jansone par ilustrācijām Luīzes Pastores grāmatai "Šis ir mans seriāls" ("Aminori", 2024).

Māksliniece Rute Marta Jansone, kas veidojusi gan grāmatas ilustrācijas, gan dizainu, pieņēmusi Luīzes Pastores piedāvāto ideju veidot grāmatu žurnāla stilā kā ambiciozu izaicinājumu. "Šis projekts bija sapņa piepildījums, jo kopā ar Luīzi varējām rakties arhīva materiālos un ceļot atpakaļ laikā, esot uz viena viļņa," viņa atzīst.

PAR MĀKSLINIECI: Rute Marta Jansone ieguvusi bakalaura un maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā, šobrīd studē LMA profesionālās doktorantūras programmā.

Aptauja

Kāds ir jūsu biežākais LASI.LV apmeklējuma laiks?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Reklāma
Reklāma
Reklāma
PAR SVARĪGO
Reklāma