Kristīnes Briedes filma "Svārstības" šogad Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" konkursā saņēma īpašo žūrijas atzinību pilnmetrāžas dokumentālās filmas kategorijā kā darbs, kas "skatītājam ļauj ielūkoties nezināmā, slēgtā vidē, vienlaikus izceļot tajā valdošo nevienlīdzību un aicinot izvērtēt status quo neaizskaramību".

Reklāma

Filma atklāj neviennozīmīgo situācija, kāda valda Latvijas luterāņu baznīcā, proti, Latvija ir teju vienīgā valsts pasaulē, kuras oficiālā luteriskā baznīca ir aizliegusi sieviešu ordināciju, lai gan pirms tam 20 gadu garumā sievietes veiksmīgi kalpoja par mācītājām. Kamēr daļa garīdznieču, nespējot ar to samierināties, emigrē, lai veidotu pilnvērtīgu dzīvi citviet pasaulē, citas ieņem otršķirīgus amatus Latvijas baznīcas hierarhijā, strādājot par sludinātājām un mācītāja pienākumu izpildītājām. 

Tomēr vairākas sievietes teoloģes vairs nav ar mieru stāvēt malā un samierināties ar viņām piešķirto otršķirīgo lomu. Ar pārliecību, kas mijas ar šaubām, paklausību, kas mudina uz sacelšanos, Rudīte Losāne, Dace Balode un Agrita Staško bruģē ceļu uz nākotni, kurā vieta pie altāra paredzēta arī sievietēm. 

"Lielajam Kristapam" filma "Svārstības" bija nominēta kā labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma, par režiju, operatora un komponista darbu.