Ar vienu no kino vēstures skaistākajām filmām par mīlestību pret kino – Džuzepes Tornatores filmu "Jaunais kinoteātris "Paradiso"" – 24. augustā kinoteātris "Splendid Palace" atklās savu simto sezonu.

Reklāma

Vēlu vakarā atgriezies mājās, slavenais kinorežisors Salvatore Di Vita uzzina, ka zvanījusi viņa māte. Samiegojusies draudzene, kura atbildēja uz zvanu, var vien pateikt, ka nomiris vecs vīrs, vārdā Alfredo. Kārtējo reizi šaustot sevi, ka 30 gadus nav apmeklējis dzimto pilsētiņu Džankaldo, kas atrodas Sicīlijā, Salvatore gremdējas atmiņās. Tās viņu aizved bērnībā, kad viņš, vien astoņgadīgs puika, mierinājumu pēckara drūmajā realitātē atrada pilsētiņas kinoteātrī, kas bija nodēvēts par "Cinema Paradiso" un kura kinomehāniķis Alfredo viņam atklāja kino burvību, kā arī piedāvāja draudzību, kas ļāva pievērt acis uz cenzoru pastrādātajām rupjībām un filmām piešķīra romantizētu raksturu.

Filmas "Jaunais kinoteātris "Paradiso"" ("Nuovo Cinema Paradiso", 1988, Itālija, Francija, filmas garums – 155 minūtes) scenārija autors un režisors Džuzepe Tornatore arī pats dzimis Sicīlijā un filmu uzņēma dzimtajā pilsētā Bagērijā. Tai viņš veltījis arī drāmu "Bārija" (2009) – pilsētas nosaukums sicīliešu izrunā –, kurai bija tas gods atklāt Venēcijas kinofestivālu un uz lielā ekrāna atklāt pilsētas vēsturi, sākot ar pagājušā gadsimta 30. gadiem.

Bieži dēvēts par nostalģiskā postmodernisma piemēru, Dž. Tornatores "Jaunais kinoteātris "Paradiso"" atver plašu tēmu lomu. 

Visvienkāršāk to būtu ielikt plauktiņā "pieaugšanas drāma", taču tādējādi šim ekrāna darbam tiktu atņemta atmiņas idealizējošā katalizatora nozīme, kurā galvenā varoņa piedzīvotais ļauj vilkt paralēles ar paša režisora pieredzi. 

Galvenās lomas atveido Filips Nuarē (Alfredo) un Žaks Perins (Salvatore mūsdienās), bet muzikālo noformējumu veidojis Ennio Morikone.

"Jaunais kinoteātris "Paradiso"" saņēmis pulka epitetu, un tā vērā ņemamos komercpanākumus pavadīja arī profesionāļu atzinība. Kannu kinofestivāla "Grand Prix" papildināja Amerikas Kinoakadēmijas balva un "Zelta globuss" kategorijā "Labākā filma ārzemju valodā".

LTV7 25. augustā plkst. 23.05 "Saules apžilbinātie"

Filmas "Saules apžilbinātie" ("A Bigger Splash", 2015, Itālija, Francija) sižetu režisors Luka Gvadanjīno (uzņēmis arī filmas "Es esmu mīlestība", 2009, "Sauc mani savā vārdā", 2017) aizņēmies no Žaka Derē psiholoģiskā trillera "Baseins" (1969), kas kļuva par tā gada ceturto ienesīgāko filmu Francijā, uz lielā ekrāna iemūžinot Azūra krastu, kurā savas attiecības kārtoja Alena Delona un Romijas Šnaideres varoņi. 

Šajā filmā vienu no karjeras sākumposma nozīmīgākajām lomām nospēlēja jauniņā Džeina Birkina ar "svingojošās" Londonas elpu.

Tikmēr L. Gvadanjīno galvenajās lomās pieaicinājis Tildu Svintoni, Ralfu Fainsu, Matiasu Šēnertu, kā arī Dakotu Džonsoni. Šī filma, kurā slavena, balsi zaudējusi rokzvaigzne un par viņu krietni jaunākais režisors bauda atvaļinājumu nomaļā Itālijas salā, bet idillisko mieru iztraucē Mariannes bijušā mīļākā, mūzikas producenta Harija un viņa meitas ierašanās, iekļauta L. Gvadanjīno triloģijā "Ilgas" kā otrā filma. "Saules apžilbinātie" bija iekļauta arī Venēcijas kinofestivāla konkursā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.