Līdz 20. augustam ar desmit dažādiem koncertiem Dienvidkurzemi apceļo Liepājas Simfoniskā orķestra un Dienvidkurzemes novada pašvaldības kopīgi rīkotais mūzikas festivāls "Rimbenieks", kas šogad norisinās jau trešo reizi.

Reklāma

Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) festivālu rīko, godinot 20. gs. sākumā kultūrizglītības jomā daudz paveikušā Liepājas mēra un Saeimas deputāta Ēvalda Rimbenieka (1888–1943) piemiņu. Šogad līdz šim koncerti jau notikuši Kazdangas Kultūras namā, Dēseles dzirnavās, Kalvenes muižas parkā, Gramzdas un Ziemupes baznīcā. Jau ierasti klausītājus priecē galvenokārt kamermūzika, ko, pieaicinot arī citus solistus, spēlē Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķu veidotie ansambļi. Jautāts, vai līdz šim notikušie koncerti bijuši labi apmeklēti, LSO direktors Uldis Lipskis teic – "pat ar uzviju! 

Lai gan Latvijā laikam gan nekad nav bijis tik daudz koncertu kā šovasar, apmeklējums ir vienkārši brīnišķīgs, liekas, cilvēki cenšas atgūt to muzikālo baudījumu, ko zaudēja pandēmijas laikā".

Svētdien, 13. augustā, plkst. 15 koncerts gaidāms Apriķu baznīcā, kur LSO mūziķes – flautiste Agnija Ābrama, vijolniece Līva Tomiņa un altiste Elīna Čipāne – atskaņos Ludviga van Bēthovena jaunības dienu sprigano serenādi, vēlīnā romantisma komponista Jana van Gilses enerģisko trio un Dmitrija Šostakoviča ausi priecējošās dejas. Programmu vainagos viena no visu laiku skaistākajām melodijām – Antonīna Dvoržāka Devītās simfonijas "No Jaunās pasaules" pārpasaulīgi skaistā otrā daļa.

17. augustā plkst. 19 Bārtas Kultūras namā skanēs dzīvīga, uzmundrinoša un veldzējoša, kā arī ornamentāli bagātināta baroka mūzikas programma ar kompozīcijām, ko radījuši ģēniji – Georgs Frīdrihs Hendelis, Antonio Vivaldi un Žans Marī Leklērs. Muzicēs LSO mākslinieki orķestra koncertmeistares Līgas Baltābolas vadībā, kā arī "Lielās mūzikas balvas 2018" nominante un aizrautīga senās mūzikas interprete klavesīniste Gertruda Jerjomenko.

18. augustā plkst. 19 Grobiņas baznīcā priecēs orķestra pūtēji. Diriģenta Gunta Kuzmas interpretācijā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta valdzinošā "Serenāde" un Riharda Štrausa neskaitāmu balsu un piebalsu bagātā "Sonatīne".

19. augustā plkst. 20 Jūrmalciema tīklu mājā notiks meditācijas par jūru un mūsu laikmetu. Piedalīsies Latvijā dzimusī un Eiropā pieprasītā laikmetīgās mūzikas dziedātāja Helēna Sorokina, kas ar savu balsi var paveikt neiespējamo, pat attēlot jūras viļņu spēles. Viņu pavadīs oriģināli domājošā jaunā videomāksliniece Patrīcija Vilsone. 

Savukārt "Lielā dzintara" mākslinieciskā vadītāja Oresta Silabrieža stāstījums savīs redzamo un dzirdamo vienā vasarīgi novakarīgā audeklā.

20. augustā plkst. 15 Rucavas baznīcā skanēs "Rimbenieka" noslēguma koncerts ar diriģenta Gunta Kuzmas vadīto orķestra pūtēju grupu. Viņu interpretācijā, gluži tāpat kā Grobiņas baznīcā, skanēs Volfganga Amadeja Mocarta "Serenāde" un Riharda Štrausa "Sonatīne".

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.