Partly cloudy 12 °C
O. 02.07
Halina, Ilvars, Lauma
Dzintaru koncertzāles sezonas atklāšanas koncertā viena no zvaigznēm bija Latvijas Radio bigbends.
Dzintaru koncertzāles sezonas atklāšanas koncertā viena no zvaigznēm bija Latvijas Radio bigbends.
Foto: Pauls Zvirbulis/publicitātes

Ar krāšņu Latvijas Radio bigbenda un solistu koncertu, kurā pie klavierēm sēdēja pats Maestro Raimonds Pauls, 31. maijā Dzintaru koncertzāle uzsāka savu vasaras sezonu. No deviņdesmit vasaras vakariem astoņdesmit divos Dzintaru koncertzālē notiks dažādi pasākumi – gan akadēmiskās mūzikas, gan izklaides žanrā, satiksies dažādas kultūras un dažādas valodas, izņemot, protams, prokremlisko.

Reklāma

Šo 82 pasākumu vidū ir gan pašas Dzintaru koncertzāles rīkotie, gan tādi, kam koncertzāle iznomā zāles. Lielās Mūzikas balvas ieguvēju, Latvijas Radio bigbendu atkal dzirdēsim 20. jūnijā krāsainā, eksotiskā projektā sadarbībā ar kubiešu mūziķiem, "Grammy" balvas nominantu, dziedātāju Dainē Arosenu un Parīzē rezidējošo dāņu izcelsmes vijolnieci Lini Krusi, kura ir ar lielu Latīņamerikas, Kubas un Argentīnas mūzikas pieredzi. Netipiski vijolniecei, viņa meistarīgi raksta un aranžē tieši bigbenda sastāvam. Un tieši viņa ir šī projekta idejas autore.

No Busuļa līdz Garančai un Šišonam

Bet Latvijas slavenāko džeza dziedātāju Intaru Busuli, kurš arī piedalījās sezonas atklāšanas koncertā, vēl dzirdēsim 18. augustā solokoncertā "Spēlē savā burvju flautā", kur viņš uzstāsies kopā ar savu Abonementa orķestri. "Būs mūzika, būs joki un dziesmas no mūsu jaunā albuma," solīja Intars Busulis.

Pēc diviem gadiem Jūrmalā atkal atgriezies nu jau 42. Starptautiskais Belvederes jauno operas solistu konkurss. Tas noticis vairāk nekā piecdesmit valstīs, žūrijā ir piecpadsmit vadošie operteātru direktori, intendanti, dažādi solistu atlases speciālisti. Piedalās 160 dalībnieki no 50 valstīm. Bet tiesības būt starp pasaules labākajiem dziedātājiem no Latvijas izcīnīja Etīna Saulīte, Doma kora skolas audzēkne. Konkurss noslēdzās nupat, svētdien, 9. jūnijā. Finālā piedalījās 51 dalībnieks.

"Ikviena dziedātāja sapnis, uzsākot savu profesionālo karjeru, ir kaut reizi uzstāties tik kompetentai un prestižai auditorijai. Žūrijas pieredze operas pasaulē garantē, ka vērtējums būs izsvērts un objektīvs, un, manuprāt, tas jaunajiem dziedātājiem ir ļoti svarīgi neatkarīgi no galarezultāta. Mēs arī lepojamies un priecājamies, ka tieši Latvijā notiek tik prestiža konkursa fināls un noslēguma ceremonija, un kā vienmēr ceram, ka tajā uzmirdzēs mūsu valsts jaunie talanti," saka Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis.

Tradicionāli Dzintaros viesosies pasaulslavenā latviešu opermūzikas dīva Elīna Garanča, kura kopā ar diriģentu Karelu Marku Šišonu 8. jūlijā aicinās koncertā "Elīna Garanča un draugi", kuru vidū ir izcili spāņu dziedātāji un arī jaunie solisti no Parīzes, Madrides, Berlīnes un Barselonas operteātriem. Skanēs Pučīni, Guno un Štrausa mūzika.

Pieminot Ukrainu

29. jūlijā dziedošie aktieri uzstāsies Daņilas Kozlovska muzikālajā monoizrādē "Frank great song & intimate stories" ar divējādu vēstījumu, no kuriem vienā atbalsosies arī sāpes par Ukrainā notiekošo. Veltīt tieši Ukrainai vienu dienu no trim sava tradicionālā festivāla "Laima Rendezvous" jeb "Ielūdz Laima Vaikule" dienām izlēmusi daudzu iecienītā māksliniece Laima Vaikule. Viņas rīkotais festivāls notiks no 26. līdz 28. jūlijam. Un tieši pirmajā festivāla dienā uzstāsies ukraiņu mākslinieki, kuri savā zemē šobrīd sniegt koncertus nevar kara dēļ. Būs arī mākslinieki no Londonas, kā arī Gruzijas un Moldovas. Laima Vaikule vienmēr centusies neatstāt novārtā arī mūsu pašu māksliniekus. Dzirdēsim Intaru Busuli, Jāni Stībeli, grupu "Citi zēni", Aiju Andrējevu un, protams, pašu Laimu Vaikuli. Katrā no trim dienām uzstāsies no piecpadsmit līdz divdesmit mākslinieku, sniedzot no akadēmiskās līdz popa un deju mūzikai.

Zinot komiķa Maksima Galkina aso prātu un mēli, varam tikai cerēt, ka jaunajā programmā "Skaistā tuvotne" neizpaliks arī precīzi ģeopolitiski akcenti.

Reklāma
Reklāma

Runājot par tradīcijām un slavenībām, ar pavisam jaunu programmu Dzintaros iecerējusi viesoties arī Inese Galante.

Jūrmalas festivāls

Tas ir viens no centrālajiem notikumiem un pašas Dzintaru koncertzāles rīkots pasākums, kas notiks no 13. līdz 20. jūlijam. "Jūrmalas festivāla" goda mākslinieks, izcilais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko saka: "Jūrmalas festivāls notiek nu jau devīto gadu un otro gadu ir par vienu dienu garāks. Agrāk festivālu sākām ar ērģeļnieces Ivetas Apkalnas Saullēkta koncertu jūras malā, tagad iepriekšējā vakarā būs nakts džeza koncerts. Pats piedalīšos divos koncertos, vienā iepazīstināšu ar jauno solisti Etīnu Saulīti, redzēsim, kā viņai būs veicies Belvederes konkursā. (Abus māksliniekus dzirdēsim arī koncertā "Dzimuši Latvijā". – V. K.) Mēs dziedāsim festivāla Galā koncertā, kur otro gadu pēc kārtas piedalīsies arī pasaulē zināmā latviešu soliste Inga Kalna. Viņa dziedās Rozalindas čardašu un kopā ar mani – duetu no operetes "Sikspārnis". Man tas būs ļoti interesanti, jo nekad neesmu dziedājis opereti. Vēl man ļoti interesants šķiet festivāla viesis, Barselonas flamenko balets "Karmena"."

"Karmenas fantāzija" skanēs arī festivāla atklāšanas koncertā vijolnieces Kristīnes Balanas sniegumā. Meistarīgā izpildītājmāksliniece spēlēs arī Ravēla "Čigānieti".

Ainārs Rubiķis, diriģents.

Tradicionāls Jūrmalas festivālā ir arī koncerts "Dzimuši Latvijā". Kopš pašas pirmās dienas to diriģē Ainārs Rubiķis, kurš saka: "Šī koncerta unikalitāte slēpjas idejā parādīt to, kas mēs šobrīd esam pasaulē, kas varam būt nākotnē, piesaistīt tās zvaigznes, kas Latviju pārstāvējušas lielajās pasaules mūzikas arēnās, un iesaistīt arī mazās zvaigznītes, kas neapšaubāmi kādreiz tur ieņems cieņas pilnas vietas. Man pašam tiešām prieks satikt jaunos mūziķus ne tikai Latvijas kolektīvos, bet arī jau pasaules operteātros un A klases orķestros, un atcerēties brīžus, kad sākām šo brīnišķīgo ideju rīkot koncertu "Dzimuši Latvijā". Tas atgādina un pierāda, ka Latvijas zelts ir mūsu talanti."

Baleta zvaigznes Jūrmalā

Tradicionāli Dzintaru koncertzāle rīko arī festivālu "Baleta zvaigznes Jūrmalā", kas šogad 3. augustā notiks jau 24. reizi. Kā sacīja Latvijas Nacionālā baleta galvenais baletmeistars Aivars Leimanis, festivālā varēs redzēt pasaulē slavenu horeogrāfu darbus. Būs gan tradicionālā klasika, gan mūsu horeogrāfu jaunie darbi. Pirmoreiz Latvijā ieradīsies mākslinieki no Nīderlandes dejas teātra, kuri piedāvās laikmetīgo baletu. Latvijā atkal būs slavenā balerīna Anna Laudere, kura ir brīnišķīgā formā. Intriģējošs varētu būt vadošais pāris no Bavārijas nacionālā baleta. Ieradīsies arī ukraiņu dejotāju pāris, un redzēsim mūsu vadošos solistus Elzu Leimani, Jolantu Lubēju un jauno Kristu Štrausu, kura piedalījās Ņujorkas starptautiskajā baleta konkursā. Būs arī fragmenti no Latvijas Nacionālā baleta jaunākajām pirmizrādēm "Veltīgā uzmanība" un "Džungļu grāmata".

Bet Dzintaru koncertzāles rīkotos pasākumus nu jau tradicionāli noslēgs grupa "Dagamba" 6. septembrī.

Un jubilejas

21. jūlijā koncertzāli pieskandēs dzīvespriecīgais un jestrais koncertuzvedums "Atgriežamies Latgolā" Valda Lūriņa režijā ar Valda Zilvera mūziku un Jāņa Petera dzeju, kas iezīmēs arī izcilā publicista 85. jubileju. Uz skatuves būs Dace Bonāte, Indra Burkovska, Voldemārs Šoriņš, Mārcis Maņjakovs un citi tautā iemīļoti Nacionālā teātra aktieri. Un, lai Latgales gars būtu pavisam dzīvs, arī mūziku dzirdēsim dzīvajā izpildījumā – uz skatuves kāps īsti latgaļi, grupa "Baltie lāči".

22. jūlijā būs Aināra Virgas 60. jubilejas koncerts. Skanēs Liepājas roks, dzirdēsim grupu "Liepājas brāļi", Igo Fominu, Olgu Rajecku, Tomu Veitu, Uldi Marhileviču. 25. augustā tieši Dzintaru koncertzālē noslēgsies Ingus Ulmaņa 60. jubilejas koncerttūre, kad vienīgo reizi kopā muzicēs visi dziedātājam būtiskie četri sastāvi – grupas "Lādezers", "Jumprava", "Brīnumskapis" un "Dabas koncertzāle".

Būtiski, ka vasaras sezonā Jūrmalā izskanēs arī tādi vārdi kā "Vella kalpi", ""Mežrozīte" (Operetes teātra mūzikls), grupa "Credo"... Koncertsezona Jūrmalā solās būt krāšņa un daudzveidīga.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Reklāma
Reklāma
Reklāma
PAR SVARĪGO
Reklāma