Rīt, 5. oktobrī, Valmieras Drāmas teātrī pirmizrādi piedzīvos viens no galvenajiem jaunās sezonas notikumiem – Raiņa "Jāzeps un viņa brāļi" Ineses Mičules režijā. Jāzeps ir šodienas Hamlets. Viņš savus nokaitētos jautājumus tieši tāpat risina pilnīgā vientulībā. Kā mēs visi. Režisore, kā arī radošā komanda – scenogrāfs Reinis Dzudzilo, vizuālā māksliniece Krista Dzudzilo un komponists Rihards Zaļupe – ar līdzšinējiem iestudējumiem ir pierādījuši savu cilvēcisko briedumu, lai teātrī runātu par sarežģītiem ētiskiem un filozofiskiem jautājumiem lakoniskā traģēdijas formā.

Reklāma

"Luga, kuras augstā mākslinieciskā vērtība, dzejiskais un simboliskais slānis, kā arī tajā ietvertā vispārcilvēciskā tēma, pārspēj visu, ar ko es savā radošajā dzīvē esmu strādājusi pirms tam. Tas ir strīds par cilvēces ceļu, par mūsu – ikkatra – subjektīvo ceļu," saka režisore Inese Mičule. Lomās: Aksels Aizkalns vai Mārtiņš Meiers, Ieva Estere Barkāne, Rūdis Bīviņš, Kārlis Freimanis, Rihards Jakovels, Artis Jančevskis, Niks Judenkovs vai Roberts Kāpostiņš, Ingus Kniploks, Tālivaldis Lasmanis, Mārtiņš Liepa un citi.

"Sapņu gūstekņi. Vācu romantisms no Latvijas un Igaunijas mākslas kolekcijām" – šī ir vācu romantisma laikmeta mākslinieku izstāde, kas no sestdienas, 7. oktobra, līdz 11. februārim būs apskatāma mākslas muzejā "Rīgas birža".

Jūlijs Johans Dērings (1818–1898). Luīzes Dorotejas Augustes Šmēmanes portrets. Fragments. 1847. Audekls, eļļa. LNMM kolekcija. Publicitātes foto

Romantisma ideoloģiskie priekšnoteikumi un estētika veidojās Vācijā 18. gadsimta beigās. Vilšanās apgaismības ideālos, traģiskie Francijas revolūcijas notikumi, Napoleona karaspēka iebrukums politiski sadrumstalotās Vācijas teritorijā pastiprināja sabiedrībā bezcerības un drūmās realitātes noskaņojumu. Šādos apstākļos vācu filozofu un literātu vidū dzimst jauns pasaules uzskats, kura pamatā ir ideja par radošas personības pašvērtību, par intuīcijas nozīmi patiesības izziņā. 

Apskatāmi ap 300 darbu no Latvijas un Igaunijas mākslas muzejiem, kuros vēsturiski izveidojušies bagātīgi 19. gadsimta vācu un vācbaltu mākslas krājumi. 

Arhitekte Liesma Markova iekārtojusi ekspozīciju tā, lai skatītājs izjustu īpašu noskaņu, dodoties līdzi romantiskai nakts ainavai.

"Dons Karloss" ar Ginteru Groisbeku. Rīt, 5. oktobrī, Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvos Džuzepes Verdi emocionāli piesātinātā opera "Dons Karloss", kuras notikumi risinās 16. gadsimta Francijā un Spānijā. Vācu režisora Klausa Gūta veidotais, skatuviski iespaidīgais operas iestudējums Etjēna Plisa scenogrāfijā un Petras Reinhartes radītajos kostīmos pasaules pirmizrādi piedzīvoja Neapoles "Teatro San Carlo" 2022. gada nogalē. "Dons Karloss" ir viena no diženā Verdi vērienīgākajām operām, kura jau komponista dzīves laikā pieredzēja vairākas redakcijas gan franču, gan itāliešu valodā. Latvijas Nacionālajā operā Verdi šedevrs izskanēs paša komponista 1886. gadā veidotajā redakcijā itāliski. Karaļa Filipa II lomā 5., 7. un 8. oktobrī – austriešu bass Ginters Groisbeks, kurš ir viens no visvairāk pieprasītajiem dziedātājiem savā nozarē.

Divi LNSO koncerti. Piektdien un sestdien, 6. un 7. oktobrī, Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) priecēs klausītājus ar diviem sezonas atklāšanas koncertiem. Mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā orķestris kopā ar klarnetisti Annu Gāgani atskaņos LNSO jaunās sezonas rezidējošā komponista Ērika Ešenvalda koncertu klarnetei, orķestrim un elektronikai "Arktikas nakts vīzijas". Koncerta otrajā daļā kopā ar operas solistiem no Somijas skanēs Riharda Vāgnera operas "Valkīra" pirmais cēliens.

Atklāšanas koncerti sniegs arī patīkamu jaunumu – 98. sezonā LNSO koncertmeistara vietas izpildītāja būs beļģu vijolniece Vērle Haubrākena, 

kuru mūziķi un publika bija iemīļojuši jau vairākos LNSO pagājušās sezonas koncertos. Viņa ir arī Flandrijas simfoniskā orķestra pirmā vijole un muzicē kameransamblī "Odysseia".

"Quatuor Ébène" Rīgā. Svētdien, 8. oktobrī, Lielajā ģildē skanēs Rudens kamermūzikas festivāla atklāšanas koncerts, kur uzstāsies viens no pasaulē atzītākajiem stīgu kvartetiem – "Quatuor Ébène". Kameransamblis ir 2022. gada "Gramophone" balvas laureāti un šogad šīs prestižās balvas nominanti. Parīzē mītošais stīgu kvartets ar izsmalcinātu uzdrīkstēšanos spēj iegremdēties visdažādāko laikmetu akadēmiskās mūzikas dzīlēs un vienlīdz viegli pārvērsties arī šarmantā džeza ansamblī. Koncertprogrammā – Jozefa Haidna Stīgu kvartets, Bēlas Bartoka Trešais un Franča Šūberta 15. stīgu kvartets.

"Manhattan Short" visā Latvijā. No piektdienas līdz svētdienai, no 6. līdz 8. oktobrim, Rīgas kinoteātros "Splendid Palace" un "K. Suns" norisināsies 26. starptautiskais īsfilmu festivāls "Manhattan Short". Savukārt Liepājā, Ventspilī, Cēsīs, Valmierā, Jūrmalā, Siguldā, Daugavpilī un citās lielākajās Latvijas pilsētās festivāla skates notiek jau no 26. septembra.

Tas ir pasākums, kur desmit filmas finālistes tiek vienlaicīgi izrādītas visā pasaulē vienas nedēļas laikā un, skatītājiem balsojot, noteikta labākā filma un labākais aktieris. 

Pateicoties balsojuma rezultātiem, katra īsfilma automātiski iegūst tiesības būt nominētai "Oskara" balvai.

"Robinsons" Liepājā. Sestdien, 7. oktobrī, Liepājas Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos režisores Antas Priedītes izrāde "Robinsons" – par to īpašo piedzīvojuma un brīvības garšu, kad vari būts viens pats ar sevi. Viesistabā aiz dīvāna, šķūnī aiz malkas kaudzes, dārza stūrī vai uz neapdzīvotas salas – viens pats savā ideālajā pasaulē, kurā vari darīt visu pa savam. Izrādes komandā vēl darbojas scenogrāfs, kostīmu mākslinieks Aigars Ozoliņš un komponists Roberts Dinters, lomās Andris Zeļonka, Inga Dzintare vai Ilze Jura.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.