Piecpadsmit vērienīgi Lilitas Postažas, Edītes Pauls-Vīgneres, Viestura Bērziņa, Annas Eltermanes, Dinas Stempas, Zentas Loginas un Elīzas Atāres, Ievas Krūmiņas, Dzintras Vilks un Aivas Žūriņas darbi...

Reklāma

Šis aizraujošais stāsts par latviešu tekstilmākslas nozares vēsturi un tagadni līdz 4. februārim baudāms Vidzemes koncertzālē "Cēsis" izstādē "Gadu mijas raksti" no Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja kolekcijas.

Tekstilmāksla ir sevišķi iemīļota Latvijas mākslas joma ar dziļām un vēsturiskām tradīcijām, kas sakņojas tautas mākslas vērtību pārmantošanā un profesionālajās amata prasmēs. Īpaši ir tekstilmākslas sasniegumi 20. gadsimta sākumā un īpaši 20.–30. gados – Latvijas brīvvalsts laikā –, kad svarīgu ieguldījumu tās attīstībā un nacionālā stila izveidē deva mākslinieki Jūlijs Madernieks, Ansis Cīrulis, Jūlijs Straume, Arvīds Dzērvītis u.c. Pēc Otrā pasaules kara profesionālās tekstilmākslas skolas attīstību būtiski stimulēja Tekstilmākslas nodaļas dibināšana Latvijas Mākslas akadēmijā 1961. gadā, kas līdz pat šodienai māksliniekiem nodrošina augstākās profesionālās izglītības iegūšanas iespējas.

Izstāde sniedz spilgtu ieskatu Latvijas tekstilmākslas klasikā, rosinot apbrīnot daudzveidīgu, krāsainu un izteikti individuālu radošo rokrakstu parādi. Darbi atlasīti, īpaši domājot par ziemas saulgriežu laiku. Te ir viss: gadumijas tradīcijas, kosmiskās vīzijas, etnogrāfijas mantojuma brīva interpretācija, dabas motīvi.

Fokusā – lībiešu mantojums. Sestdien, 16. decembrī, no plkst. 12 līdz 17 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks Novadu diena, kas šogad būs Lībiešu mantojuma gada noslēguma pasākums, kurā varēs sastapt gan lībiešu mantojuma kopējus, gan biedrības, pašvaldības un uzņēmējus no visiem lībiešu vēsturiski apdzīvotajiem novadiem. Varēs uzzināt par lībiešu mantojumu un ar to saistītām iniciatīvām Ventspils, Talsu, Siguldas, Limbažu, Aizkraukles novadā un citviet. Plkst. 12.30 uz skatuves kāps lībiešu ansambļi "Līvlist" (Rīga), "Kāndla" (Tārgale), "Rāndalist" (Ventspils), plkst. 14.30 "Karikste" (Aizkraukle) un "Putni" (Lēdurga), plkst. 16 – jauktais koris "Lōja" (Salaspils). Plkst. 15 atvērs izdevniecības "Neputns" izdoto Kārļa Vērdiņa dzejas krājumu "Lībiešu balādes" latviešu un lībiešu valodā.

Andra Kurzemniece, "Labsajūta". Vilnas filcējums.

Filca fluīdu izplatība. No rītdienas, 14. decembra, Liepājā Leļļu mākslas un dizaina muzejā, kas atrodas galerijā "Romas dārzs", būs apskatāma tekstilmākslas izstāde "Filca fluīdi". Vēršot uzmanību uz vilnas velšanas (filcēšanas) tehnikas daudzveidīgo interpretāciju un nozīmi mūsdienu laikmetīgajā tekstilmākslā, tā sniegs neierasti daudzveidīgu ieskatu darbos, ko radījuši gan pieredzējuši, gan arī jauni tekstilmākslinieki – Unita Auziņa, Sabīne Azlauska, Ruta Bogustova, Ilze Grīnberga, Diāna Janušone, Līva Kaprāle u.c.

Ilzes Egles "Mīlestības pieskāriens. "Es gribu lai cilvēki no manas izstādes aiziet ar sajūtu par mirkļa burvību. Varbūt tāpēc man mākslā vispievilcīgākais šķiet asociatīvais, subjektīvais, arī stāstošais, līdz galam nepateiktais," tā par sevi stāsta māksliniece Ilze Egle, kuras personālizstāde "Mīlestības pieskāriens" visu decembri apskatāma Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā. Tajā izstādīti pēdējo trīs gadu laikā tapušie zīmējumi un gleznas. Ilze Egle beigusi Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmiju, studijas papildinājusi Itālijā, studējusi arī teoloģiju un mākslas menedžmentu.

"Eiropas Ziemassvētku" šarms. Rīt, 14. decembrī, Spīķeros koncertprogrammā "Ziemassvētki Parīzē" skanēs Kloda Debisī, Žana Fransē, Fransuā Borna un Morisa Ravēla skaņdarbi, ko izpildīs vijolnieces Agnese Kanniņa, Kristiāna Krūskopa, altists Artūrs Gailis, čellists Kārlis Klotiņš, arfiste Ieva Šablovska, flautiste Anete Toča un klarnetists Ints Dālderis. Līdzās franču komponistiem koncertā skanēs arī latviešu komponistu mūzika saksofonu kvarteta "ATOMOS" izpildījumā.

Piektdien, 15. decembrī, Rīgas Sv. Jāņa baznīcā ar Fēliksa Mendelsona, Johana Sebastiāna Baha un Filipa Glāsa skaņdarbiem uzstāsies starptautiski godalgotais Latvijas Radio koris, čelliste Guna Šnē un ērģelniece Ilze Reine diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā. 16. un 19. decembrī Lielajā ģildē būs dzirdams izcilais latviešu pianists Georgijs Osokins – jaunākais slavenās dinastijas pārstāvis –, soloprogrammā blakus liekot dažādu laikmetu komponistus – Johanu Sebastiānu Bahu, Ferencu Listu, Domeniko Skarlati, Pēteri Vasku, Mečislavu Veinbergu.

LNSO – divi papildkoncerti. Rīt, 14., un parīt, 15. decembrī, Lielajā ģildē skanēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) papildkoncerti "LNSO, Peltokoski un somu mūzikas pērles". Kopā ar orķestri uz skatuves kāps LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Tarmo Peltokoski un jaunā somu vijolniece Tami Pohjola, kura jau ir triumfējusi starptautiskos un valsts līmeņa konkursos un koncertējusi visā Eiropā. Programmā – somu komponistu skaņdarbi – Žana Sibēliusa svīta "Lemminkeinens" un mūsdienu diriģenta un komponista Esas Pekas Salonena Vijoļkoncerts.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.