Andris Vecumnieks, Pēteris Plakidis, Vilnis Šmīdbergs, Ādolfs Skulte un Pēteris Barisons. Šo latviešu mūzikas Meistaru, starp kuriem ir arī šā gada jubilāri, skaņdarbi būs galvenajās lomās "Latvijas Koncertu" rīkotajā Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā, kas piektdien, 19. janvārī, skanēs Lielajā ģildē.

Uz skatuves satiksies Latvijas profesionālie simfoniskie orķestri – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālās operas orķestris, kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un Liepājas Simfoniskais orķestris –, bet soliste būs pianiste Agnese Egliņa.

Vakaru ieskandinās Liepājas Simfoniskais orķestris, diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā suminot šogad 60. dzimšanas dienu svinošo Andri Vecumnieku! ""Prelūdija un fūga" simfoniskajam orķestrim ir viens no maniem dinamiskākajiem, intensīvākajiem un spriegākajiem darbiem," atzīst skaņradis, kurš savā mūzikā nevairās būt demokrātisks, labprāt arī pajoko un meistarīgi stilizē. Izcils stilizētājs un viegli sarkastisks humorists, vienlaikus arī dziļa un vienkārša pārdzīvojuma meistars bija arī Pēteris Plakidis. Pāragri mūžībā aizsauktā talanta rokrakstā interesanti apvienojas neoklasicisma un romantiskās pasaules izjūtas stilistika, ko spēcīgi iemieso arī viņa 1975. gadā tapušais garadarbs "Koncerts orķestrim un klavierēm".

Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" kopā ar savu māksliniecisko vadītāju Normundu Šnē atgriezīsies pie pašu 2007. gadā pirmatskaņotās Viļņa Šmīdberga emocionāli nospriegotās kompozīcijas "Karuselis". Savulaik latviešu rokmūzikas pamatus likušais meistars šogad atzīmēs 80. jubileju. Teju pirms astoņām desmitgadēm leģendārā Leonīda Vīgnera vadībā pirmatskaņoto Ādolfa Skultes "Horeogrāfisko poēmu" lielkoncertā izgaismos Mārtiņa Ozoliņa vadītais Latvijas Nacionālās operas orķestris.

Operas vidi un orķestra drēbi lieliski pārzināja arī komponists un diriģents, šā gada jubilārs Pēteris Barisons, kura godināšanai atvēlēta vakara trešā daļa. Viņa par "Romantisko" dēvētā Otrā simfonija skanēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Aigara Rubiķa lasījumā.

Cik Rīga patiesībā ir lēta?

Ieva Jakuša, Gundega Strauberga, "Mazcenas Rīga", 2023.

Kim? Laikmetīgās mākslas centrā no piektdienas, 19. janvāra, līdz 3. martam būs apskatāmas trīs konkursa "Open Call 2023" laureātu izstādes. Šo konkursu izsludina reizi gadā jaunās paaudzes māksliniekiem, autoru kolektīviem un kuratoriem, un tā uzvarētājiem ir iespēja īstenot izstādi Kim? izstāžu zālēs. 2023. gada konkursā pirmo reizi par laureātiem tika paziņotas trīs atsevišķas izstāžu ieceres – jaunās mākslinieces Annemarijas Gulbes (1997) "Gribi tici, gribi netici", Karlīnas Mežeckas (1995) "Trausluma arhīvs" (kuratore Žanete Liekīte) un Ievas Jakušas (1996) un Gundegas Straubergas (1996) izstāde "Mazcenas Rīga". Annemarijas Gulbes (1997) jauktu mediju instalācija "Gribi tici, gribi netici" veidota ap video, kas tapis, apvienojot kolektīvo un personīgo atmiņu fragmentus. Anglijā dzīvojošās mākslinieces Karlīnas Mežeckas izstāde "Trausluma arhīvs" ir laika kapsula, kas glabā reģionālās zemapziņas trauslos formēšanās apstākļus un pieķeršanos laiktelpas citādībai. Bet dizaineru Ievas Jakušas (1996) un Gundegas Straubergas (1996) "Mazcenas Rīga" apskata pilsētas identitāti kā tūrisma galamērķi no diviem kontrastējošiem skatupunktiem – ārzemju mazbudžeta aviokompānijas un vietējā mārketinga prizmas. Tiek jautāts – cik tad Rīga patiesībā ir lēta, un kas tiek ieskaitīts kā mūsu kultūras mantojums?

Viduslaiku skaņas

Vokālā grupa "Schola Cantorum Riga" dibināta 1995. gadā. Tās dziedātāji ir profesionāli mūziķi, kurus vieno mīlestība pret seno mūziku.

Ziemassvētku laika gregoriskie un viduslaiku dziedājumi ar rata liras, dūdu, stabuļu, kokles un perkusiju improvizācijām... Tik izsmalcinātu piedzīvojumu mūzikā piedāvās vokālās grupas "Schola Cantorum Riga" koncertprogramma "Vox Clara", kas sestdien, 20. janvārī, skanēs Latgales vēstniecībā "Gors". "Būs dzirdama mūzika no vairākām Eiropas pilsētām, taču akcents likts uz Ziemeļeiropas mūzikas tradīciju Hamburgā, Rīgā un Lundā, kā arī Limožas bagātīgo agrīnās daudzbalsības mantojumu," stāsta vokālas grupas "Schola Cantorum Riga" dibinātājs un vadītājs Guntars Prānis. Kopā ar grupu muzicēs senās mūzikas speciāliste un multiinstrumentāliste Ieva Nīmane.

Divējāds skatījums

Agate Apkalne.

Mākslas galerijā "Bazar’t" līdz 31. janvārim apskatāma mākslinieku Agates Apkalnes un Visvalda Asara izstāde "Dimensijas". Agate Apkalne savos darbos gleznieciski meditē vertikālajā dimensijā, gleznu ciklā "Pajautājiet kalniem" ievedot skatītāju harmoniskā dabas vērojumā. Savukārt Visvaldis Asaris gleznu ciklā "Zemes kods" ir it kā ieracies zemē, gleznieciski poētiskā valodā runājot par horizontālo dimensiju.

Pētot vecāku bēgļu gaitas

Lūznavas muižā no 10. janvāra līdz 12. februārim apskatāma Filadelfijā (ASV) dzīvojošās mākslinieces Kristas Svalbonas izstādē "Pārvietošana", kurā autore no jauna iztēlojas un atklāj savu vecāku bēgļu ceļa vēsturi. "Mani vecāki ir dzimuši Latvijā un Lietuvā, pēc Otrā pasaules kara beigām viņi astoņus gadus pavadīja pārvietoto personu nometnēs Vācijā, līdz beidzot viņiem ļāva emigrēt uz ASV," viņa stāsta. 2019. gadā, ceļojot pa ASV un Kanādu, Krista Svalbona ir intervējusi un fotografējusi 100 bijušos Baltijas bēgļus Ziemeļamerikā.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.