Clear 14.4 °C
S. 08.09
Ilga
Leģendārais trombonists Freds Veslijs no ASV uzstāsies Saulkrastu džeza festivālā.
Leģendārais trombonists Freds Veslijs no ASV uzstāsies Saulkrastu džeza festivālā.
Foto: Publicitātes

Jau rīt, 18. jūlijā, Kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā notiks "VEF JAZZ CLUB" brīvdabas koncerts, kas solās būt īpaši skanīgs un neatstāt vienaldzīgu nevienu džeza mūzikas cienītāju.

Reklāma

Koncerta programmu veidos latino un flamenko stila mūzika ar džeza akcentiem, ko izpildīs harismātiskā Endija Džeimsa un viņas desmit mūziķu sastāvs. Koncerta pirmajā daļā klausītājus priecēs vienīgais Baltijas "Hammond" ērģeļu kvartets, kura sastāvā muzicēs rīdziniekiem pazīstamais ērģelnieks Atis Andersons kopā ar slaveno amerikāņu trompetistu Džeisonu Hanteru. Jāpiebilst, ka šī trompetista vadībā Baltijas valstu izcilākie džeza mūziķi izveidojuši kvartetu "Jason Hunter Baltic Quartet", kas koncertā izpildīs savas oriģinālkompozīcijas un džeza "evergreen" klasiku. Skanējums solās būt dvēselisks, svaigs un pacilājošs, balstīts uz svingu, "latino, Rhythm and Blues" un soulmūziku.

Džeisons Hanters, kas šobrīd dzīvo Tallinā, ir labi pazīstams ar savu muzicēšanas stilu, kas sakņojas tradicionālā džeza stilistikā, vienlaikus apvienojot dažādus mūzikas žanrus un improvizācijas tehnikas.

Koncerta otrajā daļā uzstāsies mūziķi no Amerikas Savienotajām Valstīm, piemēram, dziedātāja Endija Džeimsa, kurai instrumentālo pavadījumu spēlēs pianists Žons Koherds un citi.

E. Džeimsa dzimusi Austrālijā un pašlaik dzīvo Lasvegasā ASV. Viņas ceļojums no Milānas flamenko skatuvēm līdz džeza klubiem visā pasaulē ir viņas daudzpusības apliecinājums un spilgts atgādinājums par mūzikas visaptverošo spēku.

Savukārt 19. un 20. jūlijā pie klausītājiem atgriežas Saulkrastu Džeza festivāls. Uz skatuves Saulkrastu pilsētas estrādē kāps džeza mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Lielbritānijas un ASV. Festivāla neatņemama sastāvdaļa ir meistarklases, ko vadīs profesionāli džeza mūziķi, kā arī VII Baltijas Bundzinieku līgas konkurss.

Festivāla pirmo vakaru atklās konkursa "VI Baltijas Bundzinieku līga" finālisti un tiks noskaidrots šā gada spēcīgākais džeza mūzikas bundzinieks Baltijā. Kā nākamie uz skatuves kāps Starptautiskā etnodžeza mūzikas ansambļu konkursa "Guoyu pa JAZZ" laureāti.

Festivāla turpinājumā uzstāsies "Login-Wibe quartet", kurā apvienojušies Latvijas un Igaunijas pieredzējušie džeza mākslinieki – Mareks Logins (sitaminstrumenti), Anna Vibe (taustiņinstrumenti), Pēteris Liepiņš (basģitāra) un Āris Ozols (ģitāra). Šim Latvijas kvartetam pievienosies igauņu dziedātāja Linda Kantera. Pirmo festivāla dienu noslēgs leģendārais trombonists Freds Veslijs no ASV, kurš savas karjeras laikā sadarbojies ar šādiem māksliniekiem – Džeims Brauns, Tīna un Aiks Tērneri, Rejs Čārlzs un daudziem citiem. Grupa izpildīs enerģisku fanka mūziku, kas mijas ar "soul" un citiem mūzikas žanriem.

Reklāma
Reklāma

Festivāla otrajā dienā norisināsies "Saulkrasti Jazz Festival" meistarklašu dalībnieku koncerts, kurā ieeja būs bez maksas.

Savukārt vakarā festivāla noslēguma koncertu atklās "Young Lions Jazz Orchestra", kas apvieno jauniešus no diviem kontinentiem un divām džeza mūzikas izglītības iestādēm – Šauļos Lietuvā un Omahas ASV.

Vakara gaitā uz skatuves kāps arī par saulainā džeza izpildītāju dēvētā igauņu dziedātāja Sofija Rubina, bet festivāla beigās – britu/nigēriešu dziedātājs un dziesmu autors Ola Onabule, kas uzstāsies kopā ar leģendāro Latvijas Radio bigbendu. Ola Onabule savā mūzikā apvieno Nigērijas saknes un Rietumu audzināšanu, kā arī džezu, soulmūziku un pat popmūziku.

Videomāksla AB dambī

Starptautiskajā video un laikmetīgās mākslas festivālā "Ūdensgabali" skatāmi arī ukraiņu mākslinieku darbi.

Jūlijā mākslas centrā NOASS AB dambī norisinās videomākslas festivāls "Ūdensgabali", kas šogad notiek jau 24. reizi, demonstrējot spilgtākos pasaules talantus un dodot ieskatu starptautisku videomākslas festivālu programmās.

Festivāla mērķis ir aktualizēt kustīgā attēla un videomedija nozīmi laikmetīgajā mākslā. Laikā, kad tiek runāts par videomākslas renesansi, rīdziniekiem un pilsētas viesiem ir iespēja apskatīt starptautiski atzītus mākslas darbus, turpinot aktualizēt videomedija visuresamību un novērot tā tendences laikmetīgās mākslas jomā.

17. jūlijā festivālā būs vērojama eksperimentālā videomāksla no Spānijas: "MADATAC" festivāla izlase, kā arī animācijas darbu izlase no Ukrainas "LINOLEUM" laikmetīgās animācijas un mediju mākslas festivāla.

Savukārt festivāla noslēgumā 24. jūlijā būs skatāma eksperimentālās videomākslas izlase no Rumānijas "SIMULTAN Festival" un Etiopijas "AddisVideo Art Festival".

Videomākslas darbi tiks rādīti oriģinālvalodā ar angļu subtitriem, un ieeja seansos ir bez maksas.

Māksla un mūzika saplūst vienotā metaforiskā pasaulē

Mežaparka Lielās estrādes izstāžu zālē līdz 1. septembrim apskatāma mākslinieces Ilzes Preisas izstāde "Metaforiskā izrāde 2024". Tā ir multimediāla ekspozīcija, kurā apmeklētāji var piedzīvot unikālu mākslas un mūzikas saplūšanu. Ilze Preisa ir simbolu māksliniece, kas iedvesmu smēlusies senajās mitoloģijās un reliģijās un tur atrasto vēstījumu ar spēcīgiem tēliem pārcēlusi šodienā. Tāpēc viņas gleznās ne tikai tēli, objekti un priekšmeti, bet arī krāsas pašas par sevi ir simboli. Ekspozīcijas centrālā glezna ir "Zelta aizkars". Zelts ir arī ekspozīcijas galvenā krāsa un lielos laukumos izmantota daudzos I. Preisas darbos, atgādinot ne tikai par greznību, panākumiem, triumfu un bagātību, bet arī apgaismību, transformāciju un pārveidi, kas vedina izstādē redzamo skatīt savādāk – metaforiski.

I. Preisas violetā krāsa diptiha gleznās "Dimensijas. Lidojums" ieved skaņu pasaulē. Violetais kā līkumota, plūstoša un dejojoša forma, kā vēja dzenāts audekls izvijas pār zelta fonu un attēlo mūzikas skaņas. Darbā ir uzgleznota mūzika.

Taču arī kopumā "Metaforiskā izrāde 2024" ir multimediāla. Tajā skan I. Preisas gleznām speciāli komponēta mūzika, kas atbalsta un papildina vizuālos tēlus. Izstāde apskatāma bez maksas.

Iziet ārpus izziņas un pieredzes robežām

Līdz 11. augustam Liepājas muzeja anfilādē apskatāma Guntas Krastiņas gleznu izstāde "Transcendence". Šī ir mākslinieces otrā personālizstāde Liepājas muzejā, un ideja tai radusies intuitīvi, pēdējo četru gadu notikumu iespaidā, kad pasauli pāršalca pandēmija un ziņas par karu Ukrainā, radot mākslinieces zemapziņā vīzijas un tēlus, nereti pārpasaulīgus un transcendentālus. Transcendence ir brīdis, kad tiek iziets ārpus izziņas un pieredzes robežām.

Sentēvu tehnoloģija keramikā

Keramiķes Madaras Atiķes darbs no izstādes "Radīšanas brīnums".

Ventspils Amatu mājā līdz 1. augustam apskatāma keramiķes Madaras Atiķes darbu izstāde "Radīšanas brīnums". M. Atiķe ir viena no nedaudzajiem amata meistariem, kas traukus darina pēc sentēvu tehnoloģijas, katru māla darbu lipina ar rokām un apdedzina bedres tipa atklātās uguns ceplī, kā arī apstrādā ar koka un sudraba karotēm. Koka karote tiek izmantota, lai veidotu trauku formu, bet ar sudraba karoti māls tiek nogludināts, tam aizverot poras, iegūstot glazūrai līdzīgu spīdumu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Reklāma
Reklāma
Reklāma
PAR SVARĪGO
Reklāma