Otrdiena, 19., un nākamā trešdiena, 20. marts, šogad būs vēsturiski mirkļi mūžības tvērumā, jo savu māksliniecisko dzīvi kopā ar skatītājiem skaisti renovētajā Lāčplēša ielas 25. namā ar Alvja Hermaņa režisēto izrādi "Sapņu tulkotāju sekta" atsāks Jaunais Rīgas teātris.

"Septiņus gadus, kopš bijām prom, domājām un nevarējām izdomāt, ar kādu izrādi atklāt jauno Jauno Rīgas teātri. Tas nebija viegli, jo gribējās atrast ideju un materiālu, kam vajadzēja atbilst pārāk daudz kritērijiem. Lai tur būtu lomas visiem JRT aktieriem. Lai tā būtu izrāde arī par mūsu, Jaunā Rīgas teātra, kompāniju un tās vēsturi. Lai tā būtu izrāde par aktiera un teātra dabu. Lai tā būtu izrāde arī par trauksmaini sarežģīto laiku, kurā dzīvojam. Lai šī izrāde būtu metafora arī par Latvijas likteni un tās iespējamo nākotni," atceras JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Visu šo prasību kopsummu izdevies atrast Milorada Paviča romānā "Hazāru vārdnīca", kas devis iedvesmu JRT atklāšanas izrādei. "Tas ir stāsts par kādu senu un teiksmainu tautu, hazāriem, kuri patiešām dzīvoja pirms 1000 gadiem, apmēram tai pašā teritorijā (starp Kaspijas un Melno jūru), kur tagad Ukrainā izšķiras pasaules un arī mūsu liktenis. Un visbeidzot. Bija svarīgi, lai šajā izrādē būtu tas, ko mums JRT patīk darīt vislabāk. Darīt ko tādu, ko neesam nekad darījuši pirms tam," intriģē A. Hermanis. Izrādē piedalās visi teātra trupas aktieri. Atklāšanas izrādes JRT Lielajā zālē – arī 22., 23., 26., 27., 28., 30. martā un 5., 6. un 7. aprīlī.

Ieskandinās "deciBelu"

Otrdien, 19. martā, ar koncertu "Egnum Vegetabile" tiks ieskandināts Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas mūsdienu mūzikas festivāls "deciBels", kas jau otro reizi pievērsīsies aktuālā itāļu komponista Mauro Lancas (1975) daiļradei. Šoreiz – atskaņojot skaņdarbu "Regnum Vegetabile" sešiem instrumentiem un elektromehāniskām ierīcēm, līdzdarbojoties arī skaņas dizainerim Andrea Vallem. Līdzās sešiem mūzikas instrumentiem atskaņojumā piedalās arī spuldzes, ermoņikas, fēni, radio u. c. datora kontrolēti instrumenti. Rezultāts ir fascinējoša saspēle starp mūzikas un trokšņu pasaulēm, tiltiem starp priekšmetu radītām skaņām un mūzikas instrumentiem. Koncerta otrajā daļā uzstāsies elektroniskās mūzikas komponists no Norvēģijas Anderšs Tveits (1977).

Maiga ironija par sievietēm divās daļās

Dž. Dž. Džilindžera veidotās izrādes "Māja, kurā vīriešiem ieeja ir aizliegta" stāsts ir par māju, kurā dzīvo Karaliene.

Šādi tiek dēvēta Liepājas teātra jaunā izrāde "Māja, kurā vīriešiem ieeja ir aizliegta", kas pirmizrādi piedzīvos sestdien, 16. martā. Tās pamatā ir Karīnas Lambēras luga, un režisors ir Dž. Dž. Džilindžers. Stāsts ir par māju, kurā dzīvo Karaliene un kurā laipni aicināta apmesties ikviena sieviete, kurai tas nepieciešams. Tikai ar vienu noteikumu – šajā mājā vīriešiem ieeja ir aizliegta. Tā nu viņas tur dzīvo – Simona, Rozālija un Džuzepīna –, un katrai ir savs iemesls tur būt. Dzīve rit savu ierasto gaitu, līdz ierodas Džuljeta, liekot pārējām sievietēm uzdot sev jautājumu – vai dzīve bez mīlestības ir iespējama? Lomās: Anete Berķe, Everita Pjata-Gertnere, Inga Alsiņa-Lasmane, Kintija Stūre, Edgars Ozoliņš, Rolands Beķeris.

Divkāršs pasaules pirmatskaņojums

Piektdien, 15. martā, Rīgas Domā, notiks šī gada jubilāra, latviešu komponista Riharda Dubras 60. jubilejas koncerts ar akademisko kori "Latvija" un diriģentu Māri Sirmo pie pults. Svētdien, 17. martā, Latgales vēstniecībā "Gors" un nākamnedēļ, 23. martā, Dzintaru koncertzālē skanēs skaņraža radītā klavieru cikla "Krustaceļa vīzijas. Gaisma" pirmatskaņojums pianista Reiņa Zariņa izpildījumā. Rihards Dubra ir jūrmalnieks, ražīgs un starptautiski atzīts komponists, kurš ar saviem skaņdarbiem spējis radīt īpašu, vien viņam raksturīgo garīgo telpu. Tas ir minimālisms ar gregoriskās un viduslaiku mūzikas paņēmienu noskaņu un garu; visas Riharda Dubras kompozīcijas galvenokārt ir ar reliģisku saturu. Jaunā, monumentālā klavieru cikla pamatā ir komponista vīzijas, personiskas apceres par Krusta ceļu – Kristus dzīves pēdējiem dzīves mirkļiem līdz sišanai krustā Golgātā.

"Valmieras puiku" stāsts

Rīt, 14. martā, Valmieras Drāmas teātra pagaidu mājvietā "Kurtuve" pirmizrādi piedzīvos pēc Pāvila Rozīša romāna motīviem veidotais stāsts "Valmieras puikas" Jāņa Znotiņa režijā. Stāsts būs par cilvēkiem, kuru dzīves mainījis kāds milzīgs notikums, ietekmējot ne vien Valmieras un Latvijas, bet visas pasaules vēsturi. Skolās, universitātēs un cietumos – vietās, kur vienkopus pulcējas jauni, gudri un karsti prāti –, pamazām briest 1905. gada revolūcija. Valmierā Oša privātā zēnu proģimnāzija ir viens no šādiem perēkļiem, un tajā mācās pusaudži, kas ne vien cīnās par meiteņu uzmanību, risina attiecības ar labajiem un sliktajiem skolotājiem un cits ar citu, bet slēpj arī aizliegtu literatūru, apmeklē slepenas meža sapulces un sapņo gāzt valdošo varu. Valmierā ierodas jauna skolotāja Rita Grava, viņai jāspēj sevi pierādīt gan nevaldāmajiem skolēniem, gan pārējiem skolotājiem. Pamazām viņas acīm paveras jauna, slepena pasaule... Lomās: Aksels Aizkalns, Aigars Apinis, Anna Nele Āboliņa, Ieva Estere Barkāne, Rūdis Bīviņš, Gerda Embure, Kārlis Freimanis, Eduards Johansons, Oskars Moore, Klinta Reinholde, Sandis Runge, Krišjānis Strods.

Sveicot Solveigu Selgu

Komponiste Solveiga Selga.

Rīt, 14. martā, Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē notiks komponistes Solveigas Selgas jubilejas autorkoncerts "Atgriezties dabā". Tajā piedalīsies solisti Ernests Mediņš, Valdis Muktupāvels, Artis Gāga un pati jubilāre, kā arī klarnešu kvartets "Quattro Differente" Marinas Vidmontes vadībā un flautu kvartets "Flautissimo" Daces Bičkovskas vadībā.

Saruna ar Paulu un Vaivodu

Pirmdien, 18. martā, Rakstniecības un mūzikas muzejs (Pulka ielā 8) pasākumu ciklā "Melomānu salons" aicinās uz sarunu vakaru "Acīm neredzamais teātris". Sarunu ar latviešu komponistiem, daudzu teātra mūzikas izrāžu autoriem Raimondu Paulu un Juri Vaivodu, vadīs bijušais Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.