Par ēterisko eļļu lietošanu uzturā ir ļoti pretrunīgi viedokļi. Kamēr franči un amerikāņi aktīvi piedāvā dažādas ēdienu receptes ar ēteriskajām eļļām, tikmēr citviet pasaulē arvien biežāk izskan aicinājums praktizēt ilgtspējīgu attieksmi arī ēterisko eļļu pasaulē.

Reklāma

Strauji augot pieprasījumam, savvaļas augi, no kuriem iegūst ēteriskās eļļas, tiek iznīcināti pārāk strauji un nu jau ir ierindoti Starptautiskās Dabas aizsardzības apvienības Apdraudēto sugu sarkanajā sarakstā (IUCN Red List of Threatened Species). Kā piemērus šeit varētu minēt lauru koku, kafijas koku, kadiķi, vaniļas orhideju.

Vēl viens apsvērums, kas būtu jāņem vērā, ir ēterisko eļļu drošas lietošanas aspekts. Tā kā ēteriskās eļļas ūdenī nešķīst, tās noteikti nevajag pievienot dzērieniem – tā var apdedzināt rīkles gļotādu. Toties augu hidrolāti, ko mēdz dēvēt arī par ziedūdeņiem, šajā gadījumā derēs ļoti labi. Kāda karote lavandas, rozes, citronverbēnas vai neroli hidrolāta piešķirs tavam dzērienam eksotiskāku noti un pie viena labvēlīgi iedarbosies uz gremošanas traktu.

Der atcerēties, ka ēteriskā eļļa ir ļoti koncentrēta esence (1 piliens ir līdzvērtīgs spainim auga drogas), un, ja receptē tiek minēts viens piliens, tad ar to ir pilnīgi pietiekami. Ja pārdozēsi, ēdiens kļūs nebaudāms. Tā kā auga destilācijas laikā notiek oksidēšanās process, ēteriskās eļļas sastāvā mēdz būt tādas molekulas, kuru nav pašā augā. 

Piemēram, diļļu un pētersīļa sēklu, salvijas, biškrēsliņa un pelašķa ēteriskās eļļas satur neirotoksiskas vielas, kas iekšķīgas lietošanas gadījumā var izraisīt nervu sistēmas patoloģijas.

Ir ļoti labi jāpārzina aromterapijas smalkumi, lai zinātu, kuras ēteriskās eļļas drīkst izmantot uzturā. Visu iepriekšminēto iemeslu dēļ es pati labāk izvēlos ēdieniem pievienot garšaugus, nevis ēteriskās eļļas. Bet, ja nu tev ļoti gribas izmēģināt ko eksotiskāku, tad šeit būs viena ātri realizējama franču recepte (ēteriskajai eļļai noteikti jābūt bioloģiski audzētai).

Svētku ananass

Svētku ananass.
  • Skaistā trauciņā pagatavo mērci: sajauc 2–3 pilienus ingvera (Zingiber officinale) ēteriskās eļļas ar 3–4 ēdamkarotēm medus.
  • Nomizo un sagriez ananasu nelielos gabaliņos.
  • Ananasa gabaliņus ēd, apviļātus medus-ingvera mērcē.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.