Subproduktiem ir sava vērtība, lai gan daudzi nelieto uzturā aknas, nieres, viņiem negaršo komm morgen wieder – pankūkas ar plaušām, sirdi un gaļu. Loti daudzi neēd mēli. Viņi saka – tas kādam jau ir bijis mutē. Šinī sakarā vienmēr gribas atkārtot veco labo joku un pajautāt, vai viņi ēd olas...

Man mēle garšo. Visvienkāršākais un trakākais veids, kā to pagatavot, pēc vārīšanas sagriezt šķēlēs un apcept sviestā ar ķiplokiem un melnajiem pipariem… Mmm! 

Sastāvdaļas

  • 2 briežu mēles
  • 2 vidēji burkāni
  • 2 lielas vai 4 vidējas ķiploka daiviņas 
  • Aptuveni 30 g sāls
  • 10 g cukura
  • 1/2 citrona sula
  • Garšvielas: 2–3 lauru lapas, aromātiskie un melnie pipari, malts muskatrieksts

Pagatavošana 

Tāpat kā liellopa mēle arī brieža mēle jāvāra aptuveni trīs stundas, klāt pievienojot lauru lapas, piparus un citas garšvielas, kas pašam labāk tīk. Sāli liek pašās beigās, citādi mēle uzreiz atdod sulu buljonā un kļūst sausa. Es sāli pievienoju pēc tam, kad mēles bija vārījušas aptuveni divas stundas. 

Man pa rokai bija divu mātīšu subprodukts, un viena no tām, pēc mana pieticīgā vērtējuma, bija vairāk nekā divpadsmit gadus veca. Pēc tam kad noteiktās trīs stundas bija pagājušas, viena mēle bija mīkstiņa, bet otra kā vecs zābaks. Pēc šīs dienas virtuvē varu teikt, ka vecas govs mēle jāvāra piecas stundas un ne mazāk. 

Viens no klupšanas akmeņiem ir mēles virsādas noņemšana. Man vienu brīdi likās, ka to varēs izdarīt kā ar bebra asti, bet nesanāca. Līdz ar to procedūru veicu pēc vārīšanas. Lai balto plēvi noņemtu maksimāli ātri un viegli, mēli no vāroša buljona strauji pārliek traukā ar tekošu aukstu ūdeni. Jāļauj nedaudz atdzist un tad zem ūdens strūklas jāņem nost plēve. Dažviet vajadzēs piepalīdzēt ar nazi, bet principā tā nāks nost ļoti viegli. 

Pēc tam mēles var atlikt maliņā. Es notīrīju pāris burkānus, sagriezu ripiņās un pavārīju buljonā. Pieliku kukurūzu smukumam un ripiņās sagrieztas ķiploka daiviņas, pievienoju cukuru un citrona sulu. Divām mēlēm, kas tiks izkārtotas plakanā traukā, vajag aptuveni vienu litru buljona. Uz šo daudzumu izkausēju 30 gramus želatīna. Mēles sagriezu, ieliku buljonā un visu uzsildīju vēlreiz, bet pēc tam izkārtoju traukā. Mēli želejā pagatavoju vakarā, bet jau no rīta tā bija sarecējusi un lieliski papildināja brokastu galdu. 

P.S. Sāls, cukura un skābuma daudzums ir aptuvens. Jāvadās pēc paša garšas izjūtām, meklējot līdzsvaru, taču jāatceras, ka mēles paņems sāli un galerts vispār prasa vairāk sāls nekā cits ēdiens.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.