Karpa sanāks garda, bet izkaltētās zvīņas jāliek naudas makā. Pērnās zvīņas jāsadedzina un jādod vieta jaunajām - veiksmei!

Karpa skābā krējuma un sēņu mērcē

Šī karpas gatavošanas recepte ir no ungāru pavārgrāmatas. Trekna un sātīga, bet reizēm jau var…

Sastāvdaļas

  • 700 g karpas filejas
  • 100 ml sausā baltvīna
  • 60 g sviesta
  • 1 vidējs sīpols
  • 300 g sēņu (var būt saldētas)
  • Pētersīļi
  • 30 g miltu
  • 200 ml skābā krējuma
  • Sāls
  • Svaigi malti melnie pipari

Buljonam

  • 400 g karpas asakas
  • 1 vidējs burkāns
  • 1 vidējs sīpols
  • 6 melno piparu graudi
  • 1 litrs ūdens

Piedevām

  • 500 g nelielu kartupeļu
  • 2 ēdamkarotes kausēta sviesta
  • 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu

Pagatavošana

1. Buljonam karpas asakas saliek katlā, pievieno burkānu, mazu sīpolu, piparu graudus un pārlej ūdeni. Buljonu uzvāra un vāra uz lēnas uguns apmēram stundu. Ja nepieciešams, vārīšanās laikā nosmeļ putas. Gatavo buljonu izkāš.

2. Izvēlas vienāda lieluma karpas filejas. Zivs gabalus pārkaisa ar sāli un saliek seklā pannā. Pārlej pāri karpas buljonu un baltvīnu. Pannai uzliek vāku un karsē, līdz karpa ir gatava.

3. Sīpolu sasmalcina. Sēnes notīra un sasmalcina. Otrā pannā izkausē un uzkarsē sviestu, tad pievieno sasmalcināto sīpolu un apcep caurspīdīgu. Sīpoliem pievieno sasmalcinātās sēnes un turpina cepšanu, līdz iztvaiko šķidrums, tad pārkaisa sāli, svaigi maltus piparus un sasmalcinātus pētersīļus. Maisot turpina cepšanu, līdz sēnes ir uzsūkušas atpakaļ šķidrumu. Sēnēm pārkaisa miltus un maisot turpina karsēt, līdz veidojas vienveidīga masa. 

Pielej buljonu, kurā gatavojās karpas filejas, un ātri uzvāra.

4. Karpas filejas uzmanīgi ar koka lāpstiņu liek uz šķīvjiem. Jāraugās, lai filejas gabali neizjūk. Fileju pārlej ar sēņu mērci. Piedevās pievieno vārītus kartupeļus, kuri pārrasināti ar kausētu sviestu un apkaisīti ar sasmalcinātiem pētersīļiem.

Sautēta karpa poļu gaumē

Poļiem karpa tiek gatavota gan alū, gan vīnā, tai ir pievienotas Ziemassvētku garšvielas un pat rīvētas piparkūkas. Protams, arī zvīņas tiek izkaltētas.

Sastāvdaļas

  • Vidēja izmēra karpa
  • 2 ēdamkarotes vīna etiķa
  • 1–2 sīpoli
  • 2–3 burkāni
  • 1 pētersīļa sakne
  • Gabaliņš selerijas saknes
  • ½ citrona miziņas
  • Sāls
  • 2 lauru lapas
  • 5 melno piparu graudi
  • 5 smaržīgo piparu graudi
  • 2 krustnagliņas
  • ½ litra tumšā alus
  • 30 g rozīņu
  • 30 g mandeļu lapiņu
  • 50 g sarīvētu piparkūku
  • ½ glāzes sarkanvīna

Pagatavošana

1. Karpu notīra, izķidā un sagriež pakavveida gabalos. Gabalus saliek bļodā, pārlej ar etiķi un pārkaisa ar sāli. Sīpolus notīra un sasmalcina, tad pārkaisa pāri karpas gabaliem. Karpu noslogo un marinē 30 minūtes vēsā vietā.

2. Burkānus, selerijas un pētersīļa saknes smalki sagriež un saber katliņā. Pievieno piparu graudus, krustnagliņas, lauru lapas, pārlej litru ūdens un vāra uz lēnas uguns 40 minūtes. Gatavo novārījumu izkāš.

3. Novārījumu lej dziļā pannā, tam pievieno alu, citrona miziņu, sarīvētas piparkūkas, rozīnes un mandeļu skaidiņas. 

Šķidrumu uzvāra un tajā saliek karpas pakavus.

4. Pannai uzliek vāku un karpu sautē uz lēnas uguns 15–20 minūtes. Dažas minūtes pirms gatavības pievieno sarkanvīnu.

5. Sautēto karpu pasniedz ar vārītiem kartupeļiem. Rotā ar mandeļu lapiņām un plānām citrona šķēlītēm.

Selerijas sakne.

Padoms

Ko darīt ar palikušo selerijas sakni

  • Daļu saknes ar burkāniem un āboliem var sarīvēt, sajaukt ar krējumu un ēst kā salātus.
  • Atlikušo selerijas saknes daļu nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un izkaltē: cepeškrāsni uzkarsē līdz 50 °C. Plānās šķēlītēs sagrieztas selerijas saknes ber uz cepamās plāts, izklātas ar cepamo papīru. Karsē apmēram 30 minūtes, durtiņas turot nedaudz pavērtas, lai izdalās tvaiki. Tad pannu izņem, selerijas šķēlītes apgroza un atstāj siltā vietā kaltēties.
  • Vinnētāji būs tie, kuriem ir malkas apkure un silts mūrītis. Tad cepamo papīru ar selerijas plānajām šķēlītēm var izklāt uz mūrīša un kaltēt, ik pa brīdim apmaisot, līdz selerijas šķēlītes ir izkaltētas. Sauso seleriju saber aizvākotā stikla traukā un izmanto, gatavojot mērces, sautējot vai vārot sātīgās ziemas zupas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.