Gardā karpa būs prieks vēderam, bet izkaltētās zvīņas jāliek naudas makā. Pērnā gada zvīņas jāsadedzina un jādod vieta jaunajaiveiksmei.

Kā kaltēt karpas zvīņas

Karpas zvīņas simbolizē veiksmi naudas darījumos. Tās liek caurdurī, noberž ar sāli un rūpīgi noskalo. Ja zvīņas vēl glumas, procesu atkārto vēl 1–2 reizes. Zvīņas nosusina ar virtuves dvieli. Cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru un vienā kārtā izklāj zvīņas. Cepešpannu liek līdz 50 °C uzkarsētā cepeškrāsnī un ieslēdz ventilatoru. Kaltē apmēram stundu, pa brīdim zvīņas apmaisot. Krāsni izslēdz, zvīņas atstāj, līdz tās pilnībā izkaltušas.

Krāsnī cepta karpa latviešu gaumē

Sastāvdaļas

  • Karpa (1,5–2 kg)
  • Sāls
  • Malti melnie pipari
  • 1 sīpols
  • 200 g majonēzes
  • 100 g mārrutku
  • ½ glāzes sasmalcinātu diļļu un pētersīļu
  • 50 g augu eļļas

Mērcei

  • 200 g grieķu jogurta
  • 100 g mārrutku
  • 2 ķiploka daiviņas
  • Svaigi malti melnie pipari
  • 4 ēdamkarotes citrona sulas
  • 1 tējkarote cukura

Pagatavošana

1. Karpai notīra zvīņas, nenogriežot galvu, izķidā, noskalo un nosusina. Sajauc sāli ar maltajiem pipariem un ierīvē zivi no ārpuses un vēdera dobumu. Liek uz stundu ledusskapī ievilkties.

2. Sīpolu notīra un sasmalcina. Pildījumam majonēzei pievieno mārrutkus, sasmalcināto sīpolu, sasmalcinātos zaļumus un visu samaisa. Pildījumu liek karpas vēdera dobumā un sastiprina ar koka iesmiņiem. No ārpuses karpu ieziež ar eļļu. Garenu cepamo formu ieziež ar eļļu un liek karpu.

3. Cep līdz 180 °C sakarsētā cepeškrāsnī 40–60 minūtes, līdz zivs sāni ir zeltaini brūni. Ja karpa sāk apdegt, tad cepamo formu pārklāj ar foliju. Ja karpas sānus gribas brūnākus, tad cepšanas beigās uzliek grila režīmu.

4. Mērcei grieķu jogurtam pievieno mārrutkus, caur spiedi izspiestas ķiploka daiviņas, cukuru, sāli, maltos piparus, citrona sulu un kārtīgi samaisa.

5. Ja vēlas, tad uz karpas sāniem uzspiež citrona sulu. Karpu sagriež gabalos un pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.