Ziemassvētku tradicionālās garšvielas un rotājums padara kūku īpaši gardu.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 125 g sviesta
  • 200 g zeltainā sīrupa
  • 100 g pūdercukura
  • 2 ēdamkarotes aprikožu vai zemeņu marmelādes
  • 2 ēdamkarotes sasmalcinātu citrusu miziņu sukāžu
  • 250 g miltu
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 1 tējkarote sodas
  • 2 tējkarotes maltu Ziemassvētku garšvielu
  • 1 tējkarote ingvera pulvera
  • 150 ml piena
  • 2 olas, sakultas


Rotāšanai

  • 2 apelsīni
  • 50 g pūdercukura
  • 200 ml ūdens
  • 2 ēdamkarotes marmelādes


Pagatavošana

1. Katliņā liek sviestu, zeltaino sīrupu, cukuru un marmelādi, maisa, līdz viss izkusis.


2. Katliņu noņem no uguns, pievieno sasmalcinātās miziņas. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, sodu, garšvielām un ingvera pulveri, tad piesijā izkausētajām sastāvdaļām. Pievieno pienu un olas, visas sastāvdaļas sajauc viendabīgā mīklā. 
3. Mīklu lej ar taukvielām ieziestā 20 x 20 cm lielā cepamajā formā.


4. Formu ar mīklu liek cepties līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī 35–40 minūtes, līdz kūka ir labi pacēlusies un zeltaina. Gatavību pārbauda ar koka iesmiņu. Ja tas pēc izvilkšanas nav aplipis ar mīklu, kūka ir gatava.


5. Rotāšanai apelsīnu sagriež plānās šķēlēs un liek katliņā, pievieno cukuru un ūdeni, tad uz lēnas uguns karsē, līdz apelsīni ir gatavi. Nolej šķidrumu un karsē vēl 5 minūtes, līdz šķidrums ir reducējies līdz 2 ēdamkarotēm. Pievieno marmelādi un karsē, līdz tā ir izkususi.


6. Gatavo kūku atstāj formā uz 10 minūtēm atdzist. Tad kūku izņem no formas, liek uz stieples paliktņa un pilnībā atdzesē. No pamatnes un malām noņem cepamo papīru. 


7. Kūkas virsu pārklāj ar apelsīna ripiņām un šķidrumu. Kūku liek metāla vai plastikas kastē un tur 3 dienas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.