Ziemassvētkos daudzās mājās cūkgaļas cepetis būs tradicionāla maltītes sastāvdaļa. Tas labi sader gan ar kartupeļiem, gan dārzeņiem un dažādiem salātiem. Garšo arī auksts uz sviestmaizes šķēles.

Reklāma

Ko izvēlēties

Gardu cūkgaļas cepeti iespējams pagatavot no cūkgaļas kakla karbonādes, cūkgaļas filejas, muguras un lāpstiņas daļas. Cepšanai var izmantot arī gurna gabalu jeb šķiņķi ar kaulu. 

“Lai izdotos labs cepetis, gaļai jābūt kvalitatīvai. Tas, kur un kādu gaļu pirkt cepetim, ir katra personīga izvēle, kā arī jārēķinās ar finansiālajām iespējām. Bet, to iegādājoties no zināmiem zemniekiem, ir garantija par kvalitāti,” balstoties uz pieredzi, apgalvo Kuldīgas Tehnoloģijas un tūrisma tehnikuma skolotāja, pārtikas tehnoloģe Dace Šēna.

Speciāliste uzskata, ka cepetim vispiemērotākā ir cūkgaļas kakla karbonāde, jo tai ir vienmērīgs liesuma un treknuma sadalījums jeb dzīslojums, līdz ar to cepetis būs sulīgs.

Marinādes efekts

Pirms cepšanas gaļu var iemarinēt un aptuveni diennakti noturēt ledusskapī. “Marinādes sastāvā iekļaujot kaut ko viegli skābu: ābolu sulu, dzērvenes, cidonijas, jāņogas, granātābolu, gaļas šķiedras kļūs mīkstākas. Marinādei var pievienot arī Dižonas sinepes un terijaki mērci, sasmalcinātus ananasus. Tādējādi gaļai tiks piešķirta laba garša,” zina teikt speciāliste. 

Lai būtu garšu balanss, ieteicams skābo līdzsvarot ar kaut ko saldu: cukuru, medu vai sīrupu.

Dace Šēna iesaka cūkgaļas iemarinēšanai pamēģināt dzērveņu salsu – ogas sasmalcina un sajauc ar ķiplokiem, sīpoliem, medu, garšvielām, arī skābo krējumu.

Ar šo maisījumu ieziež gaļu un atstāj, lai iemarinējas. Tad gaļu ar visu marinādi liek cepammaisā un cep cepeškrāsnī.

Dažādas garšas nianses cepetim piešķir arī garšaugi, garšvielas un to maisījumi. “Cūkgaļas cepetim sāls vietā var izmantot garšvielu maisījumu Svanetijas sāls,” iesaka speciāliste.

“Cepeti pārklāj ar foliju un ļauj atpūsties kādas 10 minūtes. Tad griežot neiztecēs gaļas sulas, cepetis nebūs sauss,” skaidro Dace Šēna.

Padoms

Pirms cepšanas gaļai ieteicams kādu stundu pastāvēt istabas temperatūrā, kā arī pēc cepšanas gaļu nevajadzētu uzreiz griezt šķēlēs.

Cauraudzī ietīta cūkas fileja ar zirnīšiem 

Cauraudzī ietīta cūkas fileja ar zirnīšiem.

4 personām

  • 500 g cūkas filejas
  • 150 g cūkas cauraudzīša
  • 1 ēdamkarote eļļas
  • Mērcei:
  • 200 g saldētu zaļo zirnīšu
  • 100 g marinētu sīpoliņu
  • puse svaiga gurķa
  • 1 ēdamkarote sasmalcinātu pētersīļu
  • 2 ēdamkarotes sviesta

Fileju ietin cauraudzīša šķēlēs. Gaļas veltni pārziež ar eļļu un pannā nedaudz apbrūnina. Pārkaisa ar sāli un pipariem. Liek cepamtraukā un cep cepeškrāsnī 175 grādos 40 minūtes.

Zaļos zirnīšus uzkarsē, kā norādīts uz iepakojuma. Notecina. Gurķi sagriež kubiņos.

Pannā vai katliņā uzkarsē sviestu un gurķi nedaudz apcep, bet neapbrūnina. Pievieno zirnīšus, marinētos sīpoliņus un sasmalcinātus pētersīļus. 

Tad pārlej ar cepeša buljonu un uzkarsē.

Gaļu izņem no cepamtrauka un sagriež šķēlēs. Kārto servējamā traukā, blakus liek zirnīšu un sīpolu maisījumu. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.

Zirnīšu un sīpolu maisījums būs pikantāks, ja svaigu gurķi aizstāj ar marinētu vai sālītu.

Cūkas fileja ar āboliem

Cūkas fileja ar āboliem.

6–8 personām

1 kg cūkas karbonādes (var gatavot arī no cūkas pleca vai ciskas gabala)

Marinādei:

  • 1,5 l ūdens
  • 100 g sāls
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 15 sadrupinātu melno piparu
  • 2 lauru lapas

Vārīšanai:

  • ūdens
  • 5–6 balto piparu graudi
  • 5–6 melno piparu graudi
  • puse sīpola

Mērcei:

  • 150 g bezpiedevu jogurta
  • 200 g majonēzes
  • 1 tējkarote sinepju
  • 1 ābols
  • 1 ēdamkarote sasmalcinātu maurloku
  • malti melnie pipari
  • sāls

Ūdeni ielej dziļā traukā, pievieno sāli, cukuru, sasmalcinātus piparus un lauru lapas. Maisa, līdz sāls un cukurs izšķīst. Gaļu liek sagatavotajā marinādē. Ievieto ledusskapī uz diennakti.

Marinēto gaļu izņem no ledusskapja, liek katlā un pārlej ar ūdeni tā, lai gaļa būtu nosegta. Uzvāra un noputo. Pievieno piparus, nomizotu un gabaliņos sagrieztu sīpolu. Vāra aptuveni 20 minūtes, līdz gaļa mīksta. Atdzesē, neizņemot no buljona.

Jogurtu sajauc ar majonēzi un sinepēm. Pievieno nomizotu un kubiņos sagrieztu ābolu, arī maurlokus, sāli un piparus. Noliek vēsumā.

Gaļu sagriež šķēlēs. Pasniedz ar mērci, kartupeļiem un salātiem.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.