Visu, ko dod ķiploks, izmantoju, stāsta ķiploku audzētāja un saimniece Antra Zeiliņa. Marinēšanā nav nekādu noslēpumu: dara to tā, kā marinē gurķus. Marinādi gatavo, izmantojot ūdeni, etiķi, cukuru, sāli un garšvielas. Kādās attiecībās, tā ir mūsu katras izvēle un garšas prasība. Ja gatavo asos ķiplociņus, pievieno aso piparu pāksti.

Reklāma

Marinēti ķiploki. 1. recepte

1 kg ķiploku.

Marināde: 3 glāzes ūdens, 150 g 9% etiķa, 1 ēdamkarote sāls, 1,5 ēdamkarotes cukura, 1 šķēlīte mārrutku, lauru lapas, pipari, dilles.

Sterilu burku piepilda ar notīrītām ķiploka daiviņām un pārlej ar sagatavotu marinādi. Trauku noslēdz ar plastmasas vāciņu. Uzglabā vēsā vietā. Izmanto sviestmaižu gatavošanā, kā arī ziemā pret vīrusslimībām.

Marinēti ķiploki. 2. recepte

1 kg ķiploku.

Marināde: 1 l ūdens, 2 ēdamkarotes (ar kaudzi) sāls, 2 ēdamkarotes cukura, 0,5 glāzes 9% galda etiķa.

Ķiplokus notīra, plaucē ar verdošu ūdeni un uzreiz atdzesē aukstā ūdenī. Notecina lieko ūdeni, ķiplokus pilda sterilās burkās un aplej ar karstu marinādi. Burkām uzliek novārītu metāla vāciņu un pasterizē 85–90 oC temperatūrā: puslitra burkas – 3 minūtes, litra burkas – 5 minūtes. Aizvāko un atdzesē.

Marinēti ķiploki. 3. recepte

1 kg ķiploku, pipari, krustnagliņas.

Marināde: 1 l ūdens, 50 g sāls, 50 g cukura, 1 ēdamkarote 9% galda etiķa.

Ķiplokus notīra, nomazgā. Sterilā burkā liek garšvielas, tad blīvi sapilda ķiplokus. Aplej ar verdošu ūdeni, uzliek vāciņu un tur 24 stundas. Pēc tam ūdeni nolej un ķiplokus aplej ar aukstu marinādi. Burkas noslēdz ar plastmasas vāciņu.

Marinēti ķiploki.

Marinēti ķiploki. 4. recepte

500 g ķiploku, 1 ēdamkarote cukura, 0,5–1 tējkarote sāls, 0,5–1 ēdamkarote 9% etiķa.

Pārliešanai: verdošs ūdens.

Ķiplokus notīra, nomazgā. Sapilda sterilās burkās, kurās ieber sāli, cukuru, ielej verdošu ūdeni, pievieno etiķi. Uzliek novārītu metāla vāciņu un pasterizē 80 oC temperatūrā: puslitra burkas – 3 minūtes, litra burkas – 5 minūtes. Burkas aizvāko un atdzesē apkārtējā temperatūrā.

Marinēti ķiploki. 5. recepte

1 kg ķiploku.

Pārliešanai: 1 l ūdens, 6 ēdamkarotes sāls.

Marināde: 2,5 glāzes nevārīta ūdens, 1,5 glāzes 9% galda etiķa, 1 ēdamkarote sāls, 1 ēdamkarote cukura.

Ķiplokus notīra, noskalo, pilda burkās, aplej ar nevārītu sālsūdeni, lai apsegtu ķiplokus. Burkām uzliek vāciņu un novieto tumšā vietā istabas temperatūrā. 

Pēc mēneša sāļo uzlējumu nolej un ķiplokus aplej ar marinādi. 

Noslēdz ar plastmasas vāciņu. Uzglabā vēsā vietā.

Ķiploka ziedkāts.

Marinēti ķiploku jaunie dzinumi

Marināde: 1 l ūdens, 50 g sāls, 50 g cukura, pusglāze 9% etiķa. Ķiploku jaunos dzinumus un lapas novāc, kad vēl nav nobriedušas ķiploku sēklu galviņas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.