Kad cūku pupas novārītas, pirms pasniegšanas saimes galdā atlieciet nost kādu saujiņu un vēlāk pagatavojiet vasaras salātus. Pikantumu piešķirs kaltēti tomāti, savukārt mērcītei noderēs eļļa no tomātu burciņas.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 1,5 kg cūku pupu 
  • 2 tomāti vai 6–8 ķirštomātiņi 
  • 4–6 mazsālīti gurķi
  • 2 ēdamkarotes saulē kaltētu tomātu eļļā 
  • 80 g cietā siera 
  • saišķītis kinzas 

Novāra cūku pupas un izloba no pākstīm. Tomātus sagriež gabaliņos (ķirštomātus četrās daļās), mazsālītos gurķus ripiņās, sīki – kaltētos tomātus. Sarīvē sieru. 

Salātu mērce – eļļa no kaltētajiem tomātiem ar nelielu citrona sulas piešprici.

Pieredze pupu gatavošanā

  • No cūku pupām gatavo kotletes. Pupām pievieno apceptu cauraudzīti, izvārītus un sastampātus kartupeļus, sāli un piparus (var arī olu) un gatavo masu. Ar mitrām rokām veido kotletes, apviļā rīvmaizē un cep dziļā pannā eļļas peldē, līdz kļūst zeltaini brūnas. Gaļasmašīnā samaltas izvārītas cūku pupas var pievienot arī tradicionālajai kotlešu masai. 
  • Ja izvārītām un samaltām cūku pupām pieliek apceptu gaļu, sīpolus, sāli, maltus melnos piparus, pielej nedaudz ūdens un pasutina, iegūst tumīgu mērci.
  • Labi garšo zupa, kurā cūku pupas izvārītas kopā ar žāvētām ribiņām un grūbām. 
  • Var gatavot tradicionālās pikas, taču pirms malšanas cūku pupas ļoti labi jāizvāra. 
  • Cūku pupas savu vasaras garšu vislabāk saglabā, kamēr nav nogatavojušās un ir zaļā krāsā. 

Ziemas krājumiem tās izloba no pākstīm un liek maisiņos saldēšanai. Aukstajos mēnešos izvārītās garšos teju kā vasarā.

Der zināt!

Ja cūku pupu ēdieni vēderā izraisa diskomfortu, pirms ēšanas ieteicams izdzert glāzi fenheļa vai anīsa tējas vai ēdienam gatavošanas laikā pievienot maltas diļļu sēklas, fenheli, ķimenes un koriandru.

Cūku pupas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.