Tik dāsna vasara! Soma un tīkliņš jau piepirkti pilni, bet pie saimnieka tirgus placī – tik leknas cūku pupas! Atliek vien iedomāties, kā tās burbuļodamas vārās katlā. Tad lobīšana, lai no karstajām pākstīm izveltu pupas. Un seko kulminācija – bļoda ar pupām, sāls trauciņš un kefīra vai rūgušpiena glāze. Ideālās pusdienas! Ja pērk, tad vismaz divus kilogramus. Un mājās vienmēr jābūt lielajam katlam, kur izvārīt pupas.

Reklāma

Pieredze

  • No cūku pupām gatavo kotletes. Pupām pievieno apceptu cauraudzīti, izvārītus un sastampātus kartupeļus, sāli un piparus (var arī olu) un gatavo masu. Ar mitrām rokām veido kotletes, apviļā rīvmaizē un cep dziļā pannā eļļas peldē, līdz kļūst zeltaini brūnas. Gaļasmašīnā samaltas izvārītas cūku pupas var pievienot arī tradicionālajai kotlešu masai. 
  • Ja izvārītām un samaltām cūku pupām pieliek apceptu gaļu, sīpolus, sāli, maltus melnos piparus, pielej nedaudz ūdens un pasutina, iegūst tumīgu mērci.
  • Labi garšo zupa, kurā cūku pupas izvārītas kopā ar žāvētām ribiņām un grūbām. 
  • Var gatavot tradicionālās pikas, taču pirms malšanas cūku pupas ļoti labi jāizvāra. 
  • Cūku pupas savu vasaras garšu vislabāk saglabā, kamēr nav nogatavojušās un ir zaļā krāsā. 

Ziemas krājumiem tās izloba no pākstīm un liek maisiņos saldēšanai. Aukstajos mēnešos izvārītās garšos teju kā vasarā.

Der zināt!

Ja cūku pupu ēdieni vēderā izraisa diskomfortu, pirms ēšanas ieteicams izdzert glāzi fenheļa vai anīsa tējas vai ēdienam gatavošanas laikā pievienot maltas diļļu sēklas, fenheli, ķimenes un koriandru.

Salāti ar kartupeļiem 

Cūku pupu salāti.

Sastāvdaļas

  • 200 g vārītu cūku pupu 
  • 5 jaunie kartupelīši
  • 10 redīsu 
  • garais gurķis 
  • sīpols 
  • saišķis rukolas 
  • olīveļļa 
  • citrona sula 

Pagatavošana

Novāra cūku pupas un izloba. Novāra ar visu mizu mazus jaunos kartupelīšus. Tos sagriež četrās daļās. Sīpolu sagriež plānās ripiņās, tāpat arī redīsus. Gurķi griež garās, plānās šķēlēs – to ērti izdarīt ar kartupeļu mizojamo nazi. 

Visas sastāvdaļas samaisa ar olīveļļas un citrona sulas mērci, pieber sāli un piparus pēc garšas. Iecilā rukolas lapiņas.

Cūku pupu un bekona zupa

Cūku pupu un bekona zupa.

Sastāvdaļas

  • 200 g lobītu cūku pupu (vajadzēs 1–1,3 kg pupu pākstu)
  • 5 kartupeļi 
  • 2 sīpoli 
  • 2 burkāni 
  • 2 selerijas kāti 
  • 100 g bekona 
  • 200 ml saldā krējuma 
  • saišķis pētersīļu
  • sāls, melnie pipari

Pagatavošana

Novāra pupas un izloba. Visus dārzeņus nomizo un sagriež gabalos. Lielā katlā eļļā apcep dārzeņus (sīpolus, burkānus, kartupeļus), līdz tie sāk iegūt zeltainu krāsu, tad pievieno sagrieztus selerijas kātus. Pieber sāli un piparus pēc garšas. Uzlej ūdeni un vāra, līdz dārzeņi gatavi. 

Pievieno vārītās pupas, sasmalcinātus pētersīļu zaļumus. Pielej saldo krējumu, uzvāra, lai zupa uzmet burbuli. Zupu var baudīt klasiskajā versijā vai kā biezzupu visu sablendē. 

Bekona šķēles apcep un pirms pasniegšanas pievieno zupai. 

Cūku pupas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.