Drupenais un maigais kēkss ir angļu Ziemassvētku gardums. Varam pievienot kaltētas dzērvenes, lai garša kļūtu latviskāka.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 250 g sviesta
  • 250 g cukura
  • 1 nažgals malta kanēļa
  • 1 nažgals rīvēta muskatrieksta
  • ½ rīvētas citrona miziņas
  • 6–8 olas
  • 4 ēdamkarotes ruma
  • 250 g miltu
  • 100 g kukurūzas vai kartupeļu cietes
  • 2 strīķētas karotes cepamā pulvera
  • 125 g gaišo rozīņu
  • 125 g tumšo rozīņu
  • 125 g kaltētu dzērveņu
  • 50 g citrona sukāžu
  • 50 g apelsīnu sukāžu
  • 50 g cukura sīrupā apvārītu ķiršu
  • 50 g sasmalcinātu mandeļu
  • 150 g pūdercukura

Pagatavošana

1. Mīkstu sviestu saputo un pakāpeniski pievieno cukuru, garšvielas, olas un rumu. Miltus sajauc ar cieti un cepamo pulveri, tad iesijā un rūpīgi iemaisa saputotajā masā. 

Mīklu maisa, līdz tā, paņemta karotē, smagi krīt atpakaļ bļodā.

2. Gaišās un tumšās rozīnes, kaltētas dzērvenes, sukādes, cukurotus ķiršus, sasmalcinātas mandeles apviļā miltos, pievieno un iecilā mīklā. Garenu vai apaļu cepamo formu izklāj ar cepamo papīru, mīklu liek veidnē un liek cepties uz 75 minūtēm līdz 190 °C sakarsētā cepeškrāsnī.

3. Gatavo kēksu izņem no cepeškrāsns, 10 minūtes padzesē, tad izņem no formas un pārsijā ar pūdercukuru.

4. Pasniedzot kēksu, to var pārliet ar stipru rumu un aizdedzināt. Būs gan aromāts, gan spilgts pārsteigums.

Garšvielas.