Atverot šo plūmju burku, smaržos pēc Ziemassvētkiem. Plūmes vīna sīrupā var pasniegt kā piedevas pie gaļas ēdiena vai izmantot desertu gatavošanai un rotāšanai.

Sastāvdaļas

  • 1 kg zilo vai sārto plūmju
  • ½ litra sausā sarkanvīna
  • 300 g cukura
  • 1/3 kanēļa standziņas
  • 5 smaržīgo piparu graudi
  • 2 cm garš ingvera saknes gabaliņš

Pagatavošana

Plūmes pārgriež uz pusēm un izņem kauliņus. Pusītes saliek sterilās burkās.

Ingvera gabaliņu sagriež smalkās ripiņās. Ingvera ripiņas, kanēli un smaržīgos piparus iesien baltas kokvilnas auduma gabaliņā.

Lielā katlā lej vīnu, pievieno cukuru un garšvielu pauniņu. Vīnu uzvāra un, karsējot uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, izšķīdina cukuru.

Garšvielu pauniņu no sīrupa izņem un izmet. Plūmēm pārlej pāri karsto vīna sīrupu. Burkām uzliek sterilus vāciņus.

Burkas pasterizē 85 °C temperatūrā: puslitra burkas – 10 minūtes. Burkām cieši aizskrūvē vākus, gāž augšpēdus un atstāj, lai atdziest.

Plūmes vīna sīrupā jāuzglabā vēsā, sausā vietā.

Svarīgi!

Karstu burku apgāžot uz vāciņa, var noteikt, vai tā ir kārtīgi aizvākota: redz vai neredz gaisa burbulīšus. Ja redz, burka labi neuzglabāsies. Vāks atkārtoti jāpiegriež vai jānomaina pret citu sterilu vāku.

Kas jāzina, gatavojot augļus vai ogas sīrupā

  • Sīrups var būt atšķirīgas konsistences un salduma: uz katriem 600 ml ūdens var ņemt 115 g cukura (maigs cukura sīrups); 175 g cukura veidos vidēji stipru sīrupu; 250 g cukura veidos piesātinātu sīrupu. Var pievienot arī garšvielas: smaržīgos piparus, krustnagliņas, ingveru, kanēļa miziņu, lavandu, rozmarīnu, čili asumam.
  • Augļiem – persikiem, aprikozēm, plūmēm – izņem kauliņus un augļus sadala uz pusēm vai ceturtdaļās.
  • Augļus un ogas burkā liek pēc iespējas blīvāk, bet tā, lai tos nesaspiestu un lai līdz burkas augšai paliek brīvi apmēram 1,5 cm. Kad augļus pārlej ar sīrupu, tiem jābūt pilnībā pārklātiem. Pēc dažām dienām sīrupa līmenis samazināsies, jo augļi to uzsūks sevī.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.