Protams, citronu sīrupu var vārīt jebkurā gadalaikā, tomēr vasara un agrais rudens ir tie gadalaiki, kad gatavojam krājumus un konservējam. Sīrups var noderēt arī vasarā pie saldējuma un dažādos desertos – citrona sīrups būs gards akcents.

Reklāma

Zināšanai!

Sīrupi ir vienkārši pagatavojami un daudzveidīgi izmantojami. No tiem var gatavot atspirdzinošus dzērienus, atšķaidot ar gāzētu vai aukstu ūdeni, var pievienot arī karstai tējai. Tie labi papildina alkoholiskos kokteiļus. 

Desertos sīrupus pārlej pāri saldējumam vai krēmam, kā arī no tiem gatavo saldās mērces.

  •  Ja sīrupu gatavo no sulas, tad uz 1 l ņem 1–1,3 kg cukura.
  • Sīrupu ieteicams pildīt mazās pudelēs vai burkās, lai attaisot to var izmantot visu uzreiz.
  • Sīrupam var pievienot citronskābi vai citrona sulu, tā uzlabojot sīrupa krāsu un arī garšu.
  • Ogas un augļi jākarsē saudzīgi uz lēnas uguns, lai saglabātu uzturvērtību.
Citroni.

Citronu sīrups

Sastāvdaļas

  • 1 glāze citronu sulas
  • 1,3 glāzes cukura
  • 1 citrona norīvēta miziņa

Pagatavošana

Citronus nomazgā un noslauka. Vienam citronam uz smalkās skaidiņu rīves norīvē dzelteno miziņu. Citronus nedaudz pasilda saulē vai ūdenī, lai vieglāk izspiest sulu ar citrusu spiedi.

Sulu lej katlā, pievieno cukuru, uz lēnas uguns uzkarsē līdz 90 °C temperatūrai un, nepārtraukti maisot, izkausē cukuru. Tad pievieno citrona miziņu.

Citronu sīrupu pilda sterilās pudelītēs un aizkorķē ar steriliem korķiem.

Aromātisko citronu sīrupu uzglabā sausā, vēsā vietā.

Zināšanai

Lai sīrupu varētu droši uzglabāt, uz 1 l sulas jāpievieno 1 kg cukura, tas jāizšķīdina un sula 5 minūtes jāvāra uz lēnas uguns, nosmeļot putas. Ja cukurs ir pievienots mazāk, tad sīrups jātur ledusskapī un jāizlieto ātrāk.

Augļiem – persikiem, aprikozēm, plūmēm – izņem kauliņus un tos sadala uz pusēm vai ceturtdaļās. Augļus un ogas burkā liek tā, lai līdz augšai paliek brīvi apmēram 1,5 cm. Kad augļus pārlej ar sīrupu, tiem jābūt pilnībā pārklātiem.

Pāri palikušos ogu biezumus un miziņas izkaltē saulē vai cepeškrāsnī. Ziemā kaltētās ogu paliekas varēs pievienot tējai.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.