Makaroni nekad nepievils, tādēļ idejai ātrām pusdienām vai vakariņām - lentīšveidīgie tagliatelle ar mērci.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 500 g tagliatelle makaronu
  • 500 g maltās gaļas
  • 500 g tomātu biezeņa
  • 1 sarkanā paprika
  • 2 puravu kāti
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 50 g melno olīvu bez kauliņiem
  • 1 ēdamkarote svaigi kapāta timiāna
  • 1 ēdamkarote svaigi kapāta rozmarīna
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Plakanos lentīšveidīgos makaronus tagliatelle izvāra al dente lielā katlā sālsūdenī, kā norādīts uz iepakojuma. Puravu sagriež plānās ripiņās, papriku kubiņos. Ķiploka daiviņas sīki sakapā. 

Lielā pannā uzkarsē eļļu un uz vidējas uguns viegli apcep puravus, papriku un ķiplokus. Tad pievieno malto gaļu un uz lielas uguns cep dažas minūtes, līdz tā ir brūna un šķidrums iztvaikojis. Ik pa laikam apmaisa, lai gaļa būtu drupana. 

Pievieno tomātu biezeni, timiānu un rozmarīnu un uz lēnas uguns vāra, līdz mērce sabiezē. 

Iemaisa olīvas un pēc garšas pieber sāli un piparus. 

Makaroni.

Makaronu pagatavošanas nianses

Makaronu formai ir praktiska nozīme, jo tā pasaka priekšā, kāda būs saderība ar mērci. Jo raupjāka un izliektāka ir pastas virsma, jo tā labāk uzsūc un notur mērci. 

Piemēram, spageti, kas ir ar gludu virsmu, bez izliekumiem, labi sader ar vieglām un šķidrām mērcēm. Tā var būt tomātu mērce ar baziliku, uz olīveļļas bāzes gatavota mērce ar ķiplokiem, svaigiem pētersīļiem un čili pārslām, arī pesto. 

Savukārt pasta ar dažādiem izliekumiem un dobumiem lieliski sader ar biezām un krēmīgām mērcēm, jo labi tās uzsūc. 

Piemēram, piltuvveidīgās pastas – penne un rigatoni, spirālveida fusilli – draudzējas ar siera un krējuma, ar dārzeņu un gaļas mērci. Arī plakanās lentīšveida pastas – tagliatelle, pappardelle, fettucinne – vislabāk sader ar bagātīgām gaļas vai sēņu mērcēm.

Kā ieteicams vārīt

Noteikti jāizvēlas liels katls, lai makaroniem būtu pietiekami daudz vietas un tie vāroties nesaliptu. Svarīgs arī ūdens daudzums – uz 100 gramiem makaronu vajadzēs aptuveni litru ūdens. Tos katlā liek tikai tad, kad ūdens vārās. Sāli pievieno diezgan dāsni – aptuveni divas tējkarotes uz litru ūdens. 

Eļļu gan nelej klāt ūdenim, jo tā nosēžas uz makaroniem un traucē iesūkties mērcei, ko parasti pasniedz ar pastu. 

Neilgi pirms vārīšanas laika beigām (tas norādīts uz makaronu paciņas) pārbauda produkta gatavību. Pastai jābūt mīkstai ar nedaudz stingru vidiņu. Šādu gatavības pakāpi dēvē par al dente.

Kad makaroni gatavi, tos lej sietā un notecina. Ar aukstu ūdeni neskalo, jo tad makaroni ne vien kļūst auksti, bet tiem arī tiek noskalota ciete un tie vairs nespēs kārtīgi uzsūkt mērci.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.