No biezeņa varēsim pagatavot citus našķus: povidlu vai marmelādi, arī ābolu sieru. To var izmantot kā pildījumu kūkām, pievienot biezputrai, biezpienam, vienkārši uzziest uz maizes. Kā vislabākos biezenim iesaka 'Antonovkas' šķirnes vai pēc garšas līdzīgus ābolus.
Pagatavošana
Pirms gatavošanas ābolus aplej ar aukstu ūdeni un mērcē 5–10 stundas. Katru ābolu rūpīgi apskata, vai nav bojājumu, ja nepieciešams, tad bojātās vietas izgriež.
Ābolus liek lielā katlā ar biezu apakšu un sautē, līdz tie mīksti.
Mīkstos izsautētos ābolus izberž caur sietu.
Iegūto masu liek katlā, uzvāra un, lēni maisot, karsē, līdz tā sabiezē līdz krējuma konsistencei.
Karstu biezeni sapilda sterilās burkās, uzliek sterilus vāciņus un aizvāko. Burkas saliek augšpēdus un atdzesē.
Ābolu povidla
Sastāvdaļas
- 1 kg ābolu biezeņa
- 800 g cukura
Povidlai var izmantot jau pagatavotu biezeni. To karsē uz lēnas uguns, līdz biezenis ievārās un reducējas par 40–50% no tilpuma. Tad pievieno cukuru, samaisa un turpina karsēšanu vēl 10–15 minūtes.
Vēl karstu povidlu sapilda sterilās burkās, tad tur 1–2 dienas vaļējas, lai virsū izveidojas plēvīte. Tad burkas aizvāko.