Ja vēl saglābies ķirbis, to var iecept saldēdienā. Ķirbja garšu var mainīt, pievienojot dažādas garšvielas – ingveru, čili, krustnagliņas, kardamonu. Bet kūkās un desertos ķirbja maigo garšu papildina ar kanēļa, vaniļas aromātu.

Reklāma

Torte ar iebiezināto pienu


• 600 g ķirbja


• 3 olas


• 1 kārbiņa nevārīta iebiezinātā piena ar cukuru 


• 100 g sviesta 


• 2 paciņas Selgas cepumu 


• 50 g mannas 


• 1 paciņa vaniļas cukura 


• 2 tējkarotes kanēļa


• 2 tējkarotes citrona sulas 


• Šķipsniņa sāls


• Saldējums vai putukrējums un ogu mērce 


Cepumus sasmalcina un sajauc ar izkausētu sviestu. Tortes veidnē ieliek cepampapīru un uz tā vienmērīgi izklāj masu.


Ķirbi nomizo, sagriež vienādos gabaliņos, liek nelielā ūdens daudzumā un sautē, līdz mīksts. Nolej lieko šķidrumu un ķirbi sablendē. Pievieno vaniļas cukuru, kanēli, šķipsniņu sāls, citrona sulu un visu samaisa. Pēc tam pievieno olas, iebiezināto pienu un mannu un visu sakuļ. Lej veidnē uz cepumiem un cep cepeškrāsnī +150 °C stundu 15 minūtes.


Pasniedz ar ogām vai ogu mērci. Lieliski garšos ar atlaidinātām zemenēm. Tortei piestāvēs arī vaniļas saldējuma bumba vai putukrējums.


Ķirbja kēksiņi.

Kēksiņi

• 100 g vārīta ķirbja


• 2 olas 


• 110 g mīksta sviesta


• 200 g miltu


• 200 g cukura


• 1 tējkarote vaniļas ekstrakta vai cukura


• ½ tējkarotes sāls


• 1 tējkarote sodas


• 1 tējkarote malta kanēļa


• ¼ tējkarotes ingvera pulvera


• ½ tējkarotes kardamona sēkliņu


Cepeškrāsni uzkarsē līdz +200 °C. Lielā bļodā sajauc miltus, sodu, garšvielas un sāli. Ar mikseri saputo sviestu ar cukuru, pievieno viegli sakultas olas, vārītu ķirbi un miltus ar garšvielām, maisa, kamēr nav kunkuļu. Mafinu pannu ietauko un tajā iepilda mīklu. Cep 15–20 minūtes. Gataviem uzkaisa cukuru un kanēli.


Deserta salāti 


• ½ kg ķirbja


• 3 apelsīni


• Naža gals citronskābes



Ķirbi nomizo un sarīvē, apelsīnu nomizo, izfilē un sagriež mazos gabaliņos. Salātiem uzkaisa citronskābi un samaisa, ļauj ievilkties. Ēd kā desertu ar saldējumu vai arī pie gaļas ēdieniem.


Ķirbja un biezpiena kūka 



• 300 g cepumu


• 80–100 g saldkrējuma sviesta


Krēmam


• 500 g biezpiena


• 200 g ķirbju biezeņa


• 100 ml piena


• 20 g želatīna


• 4 ēdamkarotes medus


• 1 tējkarote kanēļa


• ½ tējkarotes muskatrieksta


Želatīnu pusstundu mērcē pienā. Cepumus sasmalcina, sajauc ar sasildītu sviestu un izklāj tortes veidnē. Biezpienu saberž un sajauc ar medu, kanēli un muskatriekstu. 


Pienu ar želatīnu uzsilda uz lēnas uguns, nesasniedzot vārīšanās temperatūru. Kad želatīns pilnībā izšķīdis, lēnām lej klāt ķirbju biezenim. Samaisa. Krēmu liek uz cepumu pamatnes un ievieto ledusskapī uz 5–6 stundām.


Pirms pasniegšanas rotā ar putukrējumu, uzkaisa kakao vai arī dekorē ar ogām.

Glazēta ķirbja kūka

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.