Tuvojoties Ziemassvētkiem, domājam ne vien par to, kādas dāvanas varētu sagādāt mīļajiem un tuvajiem, bet arī prātā pārcilājam, kādus ēdienus gatavot svētku maltītei. Parasti izvēlamies jau pārbaudītas vērtības, taču gribas savējos pārsteigt arī ar kaut ko jaunu. Lūk, ko iesaka pieredzējusi pavāre Svetlana Rižkova.

Reklāma

“Ģimenē esam četri cilvēki, Ziemassvētkos pulcējamies nedaudz kuplākā pulkā. 

Šefpavāre Svetlana Riškova.

Šādā reizē lielākoties gatavoju vistas vai pīles cepeti, sautētus sarkanos kāpostus, rasolu – tas manai paaudzei asociējas ar bērnībā iepazītu garšu! – un citus salātus, izcepu Ziemassvētku kēksu un maizi. 

Kopābūšana un dalīšanās ir šo svētku būtība,” uzskata Svetlana Riškova, biedrības "Pavāru klubs" valdes locekle un Bocuse d’Or Latvia akadēmijas prezidente.

Svetlanas Riškovas ieteiktie ēdieni

Vīnā sautēti sarkanie kāposti

Vīnā sautēti sarkanie kāposti.
  • 1 neliels sarkanais galviņkāposts
  • 180–200 g saldētu brūkleņu
  • 2 vidēja lieluma sīpoli
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 200 ml sarkanvīna
  • 20 g sviesta
  • 2 ēdamkarotes brūnā cukura
  • svaigi malti pipari
  • sāls
  • svaiga timiāna zariņi

Katlā apcep sagrieztus sīpolus un ķiplokus, pievieno sviestu un brūno cukuru. Kad sviests un cukurs izkusuši, liek strēmelēs sagrieztus vai saēvelētus kāpostus. Samaisa un kādu laiku pasautē, ik pa brīdim apmaisot, lai nepiedeg. Tad pielej sarkanvīnu un palielina liesmas intensitāti, lai vīns varētu izgarot. Pēc tam liesmu samazina, pievieno timiāna lapiņas, sāli, piparus un turpina sautēt kāpostus aptuveni stundu. Kādas 7 minūtes pirms sautēšanas beigām pieber brūklenes.

Lieliski sader ar grūbu risoto. 

Ja vēlas, sautētajiem kāpostiem var pievienot ceptas bekona šķēles vai kubiņus. Ja kāpostus pasniedz ar cepeti, šī gaļas piedeva nav nepieciešama.

Lapu salāti ar vistas gaļu un hurmu

Lapu salāti ar vistas gaļu un hurmu.
  • cepta vistas vai tītara fileja
  • salātu maisījums
  • ķirštomāti
  • fenhelis
  • hurma
  • Mērcei:
  • baltvīna etiķis
  • olīveļļa
  • franču sinepes
  • cukurs

Traukā kārto salātus, tiem virsū liek sagrieztu fenheli, ķirštomātus, hurmu un cepto putna gaļas fileju. Blenderī sajauc mērces sastāvdaļas un pārlej salātiem.

Fenhelis salātiem piešķirs anīsa garšas toni, svaigumu, savukārt hurma priecēs ar oranžo krāsu un, protams, arī garšu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.