Piedāvājam uzņēmuma 'Gastronome' šefpavāra Ingmāra Ladiga cūkgaļas iesmiņu recepti un Rīgas Tūrisma un radošo industriju tehnikuma skolotājas Irinas Duvanovas vistas gaļas šašlika recepti.
Cūkgaļas šašliks,10 porcijas
Sastāvdaļas
- 4–5 kg cūkas kakla karbonādes
- 10 lielu sīpolu
- 2 citronu sula
- 60 ml sarkanvīna etiķa
- 50–75 g augu eļļas vai olīveļļas
- 1 ēdamkarote paprikas pulvera
- šķipsna malta muskatrieksta
- 100 g sāls
- 15 g maltu melno piparu
Pagatavošana
Cūkgaļu attīra no plēvēm un cīpslām, sagriež taisnstūra gabalos. Sīpolus nomizo, pārgriež uz pusēm, sagriež plānās šķēlītēs, liek bļodā, kur tiks marinēta gaļa, uzbārsta sāli un ar rokām kārtīgi izspaida, līdz parādās sula. Pēc tam pievieno citronu sulu, sagriezto gaļu un samaisa ar sīpoliem. Kad tas izdarīts, pieliek maltus melnos piparus, paprikas pulveri, maltu muskatriekstu, pielej sarkanvīna etiķi. Gaļu samaisa tā, lai marinādes šķidrums to nosegtu. Tad ievieto ledusskapī, lai iemarinējas. Minimālais laiks ir divas stundas, bet labāk cūkas karbonādi iemarinēt iepriekšējā vakarā.
Šašlika gabaliņus uz iesma ver pa šķiedrai – tad neiztek gaļas sula un šašliks izdosies mīkstāks un sulīgāks.
Ieteicamais sāls daudzums, gatavojot šašliku, ir 15 g uz 1 kg gaļas (minimums) vai 25 g uz 1 kg gaļas (maksimums).
Vistas šašliks
Sastāvdaļas
- 1 kg vistas šķiņķīšu
- 4 ēdamkarotes majonēzes
- 1 tējkarote sinepju
- puscitrona sula
- 1 sīpols
- 3 ķiploka daiviņas
- sāls, pipari
Pagatavošana
Vistas šķiņķīšus sadala divās vai četrās daļās (ja lielāks šķiņķītis), atkaulo. Sagatavo marinādi. Vispirms sagrieztu sīpolu saberž ar sāli, lai izdalās sula. Tad pievieno citrona sulu, majonēzi, sinepes, piparus, sasmalcinātas ķiploka daiviņas. Visu rūpīgi sajauc, pēc tam marinādē liek vistas gabaliņus, raugoties, lai tā pārklāj gaļu.
Marinē vismaz divas stundas, bet gaļa būs mīkstāka, ja marinādē noturēs nakti.