Dārzā gatavojas ķirbji un jau plānoju, ko ar tiem darīšu rudenī. Kā iekonservēt vai iemarinēt ķirbjus, lietojot pēc iespējas mazāk etiķa? Jautā Mārīte Smiltenes novadā.

Reklāma

Ķirbis ir ideāla oga, jo istabas temperatūrā labi glabājas līdz pavasarim, galvenais – lai nav mitra telpa un strauja temperatūras maiņa. Lielu ķirbi grūti notiesāt pat daudzbērnu ģimenei, tāpēc daļu parasti iemarinē.

Šim nolūkam nemaz nav vajadzīgs etiķis, kas rada organismā skābu vidi un var bojāt nieres un kuņģa gļotādu (ar etiķi jāuzmanās tiem, kam jau ir kuņģa problēmas). 

Ķirbi var iemarinēt, izmantojot cidonijas, citronskābi, aličas, jāņogu un dzērveņu sulu un citas skābas ogas un sulas.

 Jo marināde skābāka, jo grūtāk tādā vidē izdzīvot mikroorganismiem, kas bojā produktus. Turklāt, jo skābāku marinādi izmantojam, jo konservi mazāk jākarsē, līdz ar to produktā labāk saglabājas bioloģiski aktīvās, vērtīgās vielas.

Marinēti ķirbji labi sader ar gaļu un zivīm. No tiem var pagatavot gardu desertu, piemēram, ar biezpiena vai siera krēmu. Piedāvājam trīs receptes, kā ķirbi iemarinēt bez etiķa, un vienu klasisko ar nelielu etiķa daudzumu.

Ar citronskābi un garšvielām
• 1,5–2 kg ķirbja
• 1–1,5 l ūdens
• 800 g cukura
• 50 g citronskābes
• 5 smaržīgie pipari
• 10 krustnagliņas
• 1 kanēļa standziņa

Ķirbi notīra un sagriež 2,5 x 2,5 cm kubiciņos. Vārošam ūdenim katlā pieber cukuru, citronskābi un nemaltas garšvielas. Uzvāra marinādi. Tad ieliek ķirbju kubiciņus, lai tie būtu pilnībā pārklāti (atkarībā no ķirbja sulīguma marinādei var būt nepieciešams pieliet nedaudz ūdens), un vāra uz vidējas vai mazas uguns, līdz ķirbji kļūst nedaudz caurspīdīgi. Pēc tam gabaliņus ar putu karoti uzmanīgi liek tīrās burkās. Uzvāra marinādi un uzlej ķirbjiem. Burkas aizvāko un glabā vēsumā. Garšvielas dod patīkamu garšas buķeti.
 

Cidonijas.

Ar cidonijām

• 1 kg ķirbja
• 100 ml cidoniju sīrupā
• 500 g cukura
• 600 ml ūdens
• 100 ml dzērveņu sulas (ja ir vajadzība)

Sagatavo cidoniju gabaliņus sīrupā – cidonijas iztīra, sagriež šķēlītēs, apber ar cukuru, ļauj divas diennaktis nostāvēties, uzkarsē līdz +80 °C un pilda mazās burciņās. Ja nav cidoniju gabaliņu, var izmantot veikalā nopērkamo cidoniju sulu. Ķirbi nomizo un sagriež gabaliņos. Katlā uzvāra ūdeni, pieliek cukuru un cidonijas. Ja marināde ir viegli skābena, pievieno citronu vai dzērveņu sulu. Tad ieber ķirbja gabaliņus un uz lēnas uguns vāra 5 minūtes (labāk garšos diezgan stingri, nevis vidēji mīksti ķirbji). Pilda tīrās burciņās un uzlej marinādi. Aizvāko un glabā vēsumā. Garšo mazliet līdzīgi ananasiem.

Ar ingveru un citronu

• 1,5 kg ķirbja
• 700 g cukura
• 40 g citronskābes
• aptuveni 1 l ūdens
• liels citrons
• 2 kanēļa standziņas
• 1,5 x 4,5 cm svaiga ingvera zariņa

Ķirbi notīra un sagriež gabaliņos. Katlā ielej ūdeni (sākumā mazāk par litru, jo, ja ķirbis sulīgs, šķidruma būs par daudz), pieber cukuru un uzvāra sīrupu. Ieliek ķirbja gabaliņus, pievieno smalki sagrieztu ingveru, citrona sulu, citronskābi un kanēļa standziņas. Uz lēnas uguns vāra aptuveni 5 minūtes, līdz ķirbji kļūst nedaudz mīksti. Tad pilda tīrās burkās un aizvāko. Uzglabā vēsumā. Pikanti, gardi ķirbīši.

No kā atkarīgs rezultāts

  • Gatavais produkts atkarīgs ne tikai no receptes un pagatavošanas, bet arī ķirbju šķirnes. Ļoti garšīgi ir marinēti muskata ķirbji, sviesta–riekstu un citi stingrie ķirbji. Savukārt tā sauktie putras ķirbji būs miltaini un tiešām reti kuram garšos. Vairākreiz uzlejot marinādi, rezultāts ir labāks, bet ne tuvu marinētam muskata šķirnes ķirbim.
Marinēti ķirbji.
  • Ja pieliek par daudz krustnagliņu, ķirbji glabājot var iekrāsoties tumšāki, turklāt stiprā garša nomāc visas pārējās garšas nianses.
  • Ja vāra lielu daudzumu ķirbju, jādomā, kā gabaliņus strauji atdzesēt, jo, kamēr lēnām visus sapilda burkās, apakšējie jau izšķīduši.
  •  Ja grib uzglabāt ilgu laiku, ķirbjus var pasterizēt +85 °C aptuveni 10–15 minūtes (800 ml burciņas), tikai tad ķirbjiem pēc vārīšanas jābūt vidēji stingriem, tie nedrīkst būt mīksti.

Svarīgi!

Marinējot galvenais ir nepārvārīt ķirbju gabaliņus, jo pārāk mīksti vairs nav tik garšīgi. Katrai šķirnei vārīšanas laiks atšķiras, bet vidēji tas ir apmēram 10 minūtes. Vāra tik ilgi, līdz ķirbju gabaliņi kļūst nedaudz caurspīdīgi. Vēl viena pazīme – gabaliņos var redzēt gaišās šķiedras.

Ķirbis.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.