Mērce piemērota putnu gaļai – vistai, zosij, pīlei. Ja vēlas, lai tā ir aromātiskāka un pikantāka, var pievienot pēc izvēles krustnagliņas, melnos vai smaržīgo piparu graudus, kanēļa standziņu, ingvera sakni, zvaigžņu anīsu u.c.

Ja mērci gatavos no purva dzērvenēm, tad tā būs šķidrāka, ja no lielogu dzērvenēm, tad mērces konsistence būs nevienmērīgāka – ar gabaliņiem.

Iesaka ēdienu pazinēja, LU lektore, recepšu grāmatu autore Lolita Šelvaha

Pagatavošana

1. Dzērvenes ber katlā. Purva dzērvenes veselas, lielogu – var pārgriezt uz pusēm.

2. Sīpolus notīra, sasmalcina. Apelsīnam norīvē miziņu un izspiež sulu.

3. Dzērvenēm katlā vai dziļā pannā pievieno cukuru, sarkanvīnu, apelsīna miziņu un sulu.

4. Visu uzkarsē un, nepārtraukti maisot, karsē uz lēnas uguns 20–25 minūtes.

5. Karsto mērci pilda sterilās burkās un aizvāko. Ja to glabās ilgāk, tad mērci pilda saldējamās plastikas kārbiņās un sasaldē.

Vēl 2. novembra "Mājas Viesī" lasiet:

Numura saruna. Zemessardzes štāba virsnieks, Nacionālo bruņoto spēku majors Jānis Slaidiņš pirms Lāčplēša dienas: par fronti Ukrainā, televīzijā un ļaužu prātos.

Numura temats. Kā saglabāt mieru kara laikā – speciālistu ieteikumi un pieredzes stāsti.

Pasaulē. Krievijas 2024. gada budžets – uz militārām sliedēm.

Aizmirstās mājas. Aizkraukles novadā atdzimst Bites pienotava, Pērses dzirnavas un Bilstiņu muižas klēts un rija.

Ceļojums. Uz Ņujorku, kur iespējams it viss! "Mājas Viesa" žurnāliste Signe Mengote aicina iepazīt valdzinošo megapoli.

Mans mīlulis. Āfrikas pundurezis Frīda ziemas miegu negulēs.

"Mājas Viesis" jaunais numurs.

Abonē žurnālu "Mājas Viesis" šeit.