Kompotam der dažādi āboli – no mazākiem gatavojot, griež augļus tikai uz pusēm, bet lielākus sagriež biezās šķēlēs. Šo kompotu no 'Antonovkas' āboliem gatavoju jau sen pēc savas mammas receptes, jo biezās šķēles ir piemērotas ābolu plātsmaizēm. Vienai standarta izmēra plātsmaizei pietiek ar 3 litru ābolu kompota burku.
Sastāvdaļas
- 2,4 kg ābolu
- 1,5 l ūdens
- 300–600 g cukura
- 3 krustnagliņas
- 5 smaržīgo piparu graudi
- ½ kanēļa standziņas
- 2 g citronskābes
Pagatavošana
Ābolus nomazgā, nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem serdes. Ābolu puses sagriež 1,5 cm biezās šķēlēs un liek aukstā ūdenī, kam pievienota citronskābe vai sāls, lai āboli neoksidējas (nekļūst brūngani).
Sīrupam ūdeni lej katlā, pievieno cukuru un maisa, līdz tas izkusis. Liek karsēties uz uguns, pievieno krustnagliņas, smaržīgos piparus, kanēļa standziņu un karsē, līdz sīrups ir uzvārījies.
Ābolu šķēles notecina uz sieta un ar karoti liek lielā traukā, pārlej ar verdošo sīrupu un tur, līdz sīrups atdzisis.
Tad ābolus ar putu karoti saliek burkās.
Atdzisušo sīrupu nolej un izkāš caur dubultu marli, lai atbrīvotos no ābolu krikumiem. Sīrupu atkārtoti uzvāra un verdošu pārlej ābolu šķēlītēm burkās, lai tie ir pilnībā nosegti. Uzliek sterilus vāciņus un burkas liek pasterizēties.
3 l burku pasterizē 85 °C temperatūrā 30 minūtes.