Vēl neviens nebija iedomājies marinēt pieneņu kātus, bet vandzeniete Olga Blumbaha pamēģināja un šogad uz Ķīpsalu aizbrauca ar 25 burciņām. Kukaiņus kopš seniem laikiem pārtikā lieto austrumzemēs, taču tagad tos sākuši audzēt kaimiņi lietuvieši un savā stendā cienāja ar dažādu garšu kaltētiem circeņiem. Kūku konkursā starp 24 konkurentēm žūrija par labāko atzina Olgas Frolovas-Družiņinas ārēji necilo medus kūku. "Riga Food 2023" izstāde bija gastronomisku pārsteigumu pilna!
Saldā sacensība ar 24 kūkām
"Manai kūkai bija vienkāršs dizains, tāpēc, ieraugot pārējo dalībnieču darbus, nodomāju – ko es te daru – un uz uzvaru daudz necerēju," par saviem pārsteigumiem konkursā stāsta 1. vietas ieguvēja Olga Frolova- Družiņina.
Latvijas konditoriem pēc ilgāka pārtraukuma bija iespēja mēroties spēkiem kūku konkursā, ko Ķīpsalā ar nosaukumu "Paaudžu mantojums" rīkoja uzņēmums "Gemoss". No tuvākiem un tālākiem novadiem sabrauca cepēji ar saviem meistarstiķiem, kurus vērtēja gan profesionāla nozares žūrija, piedaloties arī īstenajai latvju saimniecei Ilzei Briedei un maizniekmeistaram Normundam Skauģim, gan skatītāji. Vairāk nekā piecu stundu laikā 24 konkursa dalībnieki iepazīstināja ar sevi un savu kūku.
Sarīkojums beidzās ar apsveikuma fanfarām un dāsnām "Gemosa" dāvanu kartēm jau pieminētajai Olgai Frolovai-Družiņinai par medus kūku ar mājas marmelādi, Ingai Grīslei par 2. vietu ar "Mežakūku" un 3. vietas ieguvējai Ditai Grandānei par "Piejūras zemi". Pārliecinoši skatītāju simpātiju balvu par kūku "Nebeidzamie stāsti" ieguva Ilona Salma. Konkursa vadītāja šefpavāre Ina Poliščenko savu speciālbalvu pasniedza vienīgajam dalībniekam Pēterim Kasparovičam par kūku "Mammas mīļākā", kurā izmantota tik neparasta sastāvdaļa kā mannas putra.
Jautāta par savas kūkas īpašo garšu, kas ļāva apsteigt pārējās, O. Frolova-Družiņina sprieda, ka uzvaras atslēga varēja būt marmelāde. "Viens no konkursa nosacījumiem bija, ka jāpievieno sezonālie un vietējie produkti, tāpēc pagatavoju marmelādi no aličām (Kaukāza plūmītes), jāņ-ogām un āboliem. Sanāca diezgan skābena, sadalīju gabaliņos un iemaisīju krējumā, ko klāju pa vidu biskvīta kārtām un uz kūkas."
Medus kūkas recepte veidojusies no senāk pierakstītas, ko iedevusi mājturības skolotāja, šo to izmantojusi pēc atmiņas no mājās ceptajām kūkām bērnībā, kā arī likusi lietā mācību centrā "Dija" kursos un praksē iegūtās prasmes. Par iesācēju konditorejā viņu nevar saukt, jo pati māca cept kūkas citiem, vadot meistarklases Gastronomijas institūtā Rīgā. Cer, ka nākotnē, kad konditoru darbs tiks labāk novērtēts, maizes un kūku cepšana varētu kļūt par pamatdarbu. Patlaban pa dienu nākas strādāt birojā, lai vakarus un brīvdienas varētu veltīt savai sirdslietai.
Kas ēdīs pieneņu kātus?
Kā katru gadu arī šopavasar Olga Blumbaha Šķēdes upmalas pļavā pieneņu laikā lasījusi ziedus, lai savārītu medū, kad pēkšņi iešāvies galvā, ka varētu taču kaut ko pagatavot arī no kātiem. Pienenes viņa izmantojusi ne tikai medum. Cepusi ziedus uz pannas kā karbonādes, apviļājot miltos un olā, pumpurus marinējot jau četrus piecus gadus.
"Pienene ir pilnībā izmantojams augs, sākot ar sakni, lapām, ziediem un tagad – arī kātiem," spriež Olga. Parakājusies tīmeklī un atradusi padomu uzturā regulāri iekļaut pieneņu kātus, kas esot bagāti ar mikroelementiem.
Ikdiena viņai paiet Dundagas vidusskolā, padziļināti mācot jauniešiem uzņēmējdarbību, biznesa ideju attīstību un ekonomikas pamatus, kas iekļauti sociālajās zinībās. Skolotāja var padalīties ar savu mājražotājas ķērienu, jo pārdošanai gatavo želejkonfektes, sīrupus, jūras sāli ar piedevām. "Nupat apciemoju bērnus Kandavas tehnikumā un no savas pieredzes ieteicu, lai kā nākamie pavāri un konditori mēģina attīstīt biznesu, eksperimentēt ar izejvielām, kas atrodas tuvumā, jo tās neko nemaksā."
Ģimene par ieceri marinēt pieneņu kātus neesot izrādījusi sajūsmu – kurš tos ēdīs? "Teicu, lai vispirms paši nogaršo, un tad domāsim tālāk. Pamēģināja – garšīgi!" No pienenēm tik raksturīgā rūgtuma Olga atbrīvojusies ar ūdens procedūru – divas reizes kātus aplējusi ar vārošu ūdeni un pēc tam – ledusaukstu. Pēc tam gatavojusi marinādi, pievienojot lauru lapas, smaržīgos un melnos piparus, arī čili, rullējusi kātiņus – marinādi virsū un burciņā iekšā. Pamatīgs roku darbs, atzīst uzņē mēja, toties Ķīpsalā izbaudījusi tā augļus – visas burkas izķertas.
Olga palepojas, ka marinētus pieneņu kātus, pumpurus un fermentētu un marinētu lakšu pumpurus no viņas iegādājas arī smalkais Talsu novada Nurmuižas restorāns. "Esmu laimīga mājražotāja, jo pieprasījums līdz šim ir lielāks, nekā spēju piedāvāt!"