Grilējot gaļu, zivis vai sieru, jāparūpējas arī par piedevām – salātiem un mērcēm, lai maltīte būtu bagātīgāka un daudzveidīgāka. Lūk, dažas receptes ierosmei.

Grilēti dārzeņi marinādē


Grilēti dārzeņi marinādē.

• 3 cukīni


• 3 baklažāni


Marinādei:


• 12 ēdamkarošu Extra virgin olīveļļas


• 6 ēdamkarotes galda etiķa


• 6 ēdamkarotes ūdens


• saišķis svaigu pētersīļu


• 2 ķiploka daiviņas


• sāls, pipari


Marinādei bļodā samaisa etiķi un ūdeni, pievieno olīveļļu, piparus un sāli, caur ķiploku spiedi izspiestas ķiploka daiviņas un sasmalcinātus pētersīļus. Visu rūpīgi samaisa.


Cukīni un baklažānus nomazgā, sagriež šķēlītēs vai ripiņās un apgrilē no abām pusēm. Kad dārzeņi gatavi, liek bļodā, pārlej ar marinādi, samaisa un atstāj marinēties uz vairākām stundām vai pat nakti. Grilēto dārzeņu īstais labums parādās nākamajā dienā, kad tie kārtīgi savilkušies un atdzesējušies ledusskapī.


Ķirštomātiņu un zemeņu salāti


Ķirštomātiņu un zemeņu salāti
.

• 150 g zemeņu


• 100 g ķirštomātiņu


• puse sarkanā sīpola


• saišķis bazilika


• sauja pistāciju


• 2 ēdamkarotes olīveļļas


• 1 ēdamkarote balzametiķa


• čili pārslas


• sāls


Zemenes un ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm, sīpola pusīti sagriež pusriņķīšos, tos vēlreiz pārgriež uz pusēm. Visu liek bļodā, pievieno nelielas bazilika lapiņas un rupji sakapātas pistācijas. Balzametiķi sajauc ar olīveļļu, sāli un čili pārslām, pārlej salātiem, iemaisa.


Grilēti sparģeļi, kabacis un burkāniņi


Grilēti sparģeļi, kabacis un burkāniņi.

• 250 g sparģeļu


• 250 g jauno burkāniņu


• 1 kabacis


• olīveļļa


• garšvielu maisījums gaļas marinēšanai ar čili


Kabaci sagriež gareniskās sloksnēs, sparģeļus un burkānus – uz pusēm. Ierīvē ar garšaugu maisījumu, apsmidzina ar nelielu eļļas daudzumu un grilē, ik pa laikam apgrozot, līdz dārzeņi kļūst zeltaini.


Apelsīnu un čili mērce


Apelsīnu un čili mērce
.

• 125 ml apelsīnu marmelādes


• 2 ēdamkarotes saldās čili mērces


• 1,5 ēdamkarotes sojas mērces


• 1,5 ēdamkarotes rīsu etiķa


• puse ķiploka daiviņas


• pustējkarote sāls


• šķipsna maltu melno piparu


Apelsīnu marmelādē iemaisa sojas mērci, saldo čili mērci un rīsu etiķi. Pievieno smalki sakapātu ķiploku, sāli un piparus. Samaisa. Var uzglabāt ledusskapī nedēļu.


Labi sader ar grilētu vistu un grilētiem dārzeņiem.


Grilēti romiešu salāti un avokado


Grilēti romiešu salāti un avokado
.

• 3 romiešu salātu galviņas


• 3 avokado


• 2 ēdamkarotes olīveļļas


• 1 ēdamkarote rapšu eļļas


• 1 ēdamkarote citrona sulas


• 1 tējkarote jūras sāls


• pustējkarote melno piparu


• 1 tējkarote čili pārslu


• Parmas siers pārkaisīšanai


Romiešu salātu galviņas un avokado pārgriež uz pusēm, griezuma vietas noziež ar eļļu. Tad liek uz grila restītēm ar griezuma vietu uz leju un lielā karstumā grilē aptuveni 4 minūtes.


Sajauc olīveļļu, citrona sulu, piparus, sāli un mērci pārlej dārzeņiem. Nobeigumā pārkaisa rīvētu Parmas sieru un čili pārslas.


Jogurta mērce ar gurķiem, ķiplokiem un piparmētrām


Jogurta mērce ar gurķiem, ķiplokiem un piparmētrām
.

• 500 g grieķu jogurta


• 1 neliels gurķis


• 1 ķiploka daiviņa


• sauja diļļu


• sauja piparmētras lapiņu


• 1 ēdamkarote olīveļļas


• citrona sula


• sāls, pipari


Gurķi ar visu mizu sarīvē skaidiņās, sulu notecina, ķiploka daiviņu saberž, liek bļodiņā, pārlej ar jogurtu un samaisa. Pievieno olīveļļu, sasmalcinātas dilles un piparmētras lapiņas, pēc garšas iemaisa sāli, piparus un citrona sulu. 

Aptauja

Par kuru tēmu LASI.LV vēlētos uzzināt un lasīt vēl vairāk?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.