Albānijas premjers Edi Rama paziņojis par nodomu valsts galvaspilsētā Tirānā izveidot islāma sūfisma virziena atzarojuma – Bektaši ordeņa – mikrovalsti, kas idejiski līdzināsies Vatikānam Romā.

Reklāma

Valstiņas teritorija būs 10 hektāru, ko aizņem Tirānas Bektaši Pasaules centrs. Tās pilsonību dos tikai ordeņa garīdzniekiem un reliģiskās pundurvalstiņas administrācijai. Valstiņas galva būs bektašistu ordeņa garīgais līderis, bet padome pildīs kā reliģiskās, tā administratīvās funkcijas. Bektaši dervišu ordeni 13. gadsimtā kā toleranta un brīvdomīga islāma novirzienu nodibināja filozofs un mistiķis Hadži Bektašs. Mūsdienās tā piekritēji sastopami lielākoties Albānijā, Turcijā, Ziemeļmaķedonijā un Bosnijā, bet garīgais centrs kopš 20. gadsimta sākuma atrodas Tirānā. 

Puse no Albānijas 2,4 miljoniem iedzīvotāju ir musulmaņi, no kuriem ap 10% ir bektašisti. Fotoattēlā redzams Bektaši ordeņa dievnams Vļoras pilsētā.

Aptauja

Cik bieži lasi/klausies tiešsaistes mediju LASI.LV?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.