Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien uzsāka plašas programmas vizīti ASV.

Reklāma

Šodien viņam paredzēta uzstāšanās ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā. Tomēr mediju uzmanību visvairāk saista "Ukrainas uzvaras plāns", kura detaļas Zelenskis nolēmis neizpaust, pirms ar dokumentu būs iepazīstinājis ASV prezidentu Džo Baidenu un novembrī gaidāmo ASV prezidenta vēlēšanu sāncenšus demokrāti Kamalu Harisu un republikāni Donaldu Trampu. Britu BBC apgalvo, ka plānu apmēram 10 Zelenska komandas cilvēku gatavojuši lielā slepenībā. Par tā saturu masu medijos ir daudz spekulāciju.

Galvenie punkti

Vakar publiskotajā intervijā ASV telekompānijai ABC Zelenskis izteicies, ka plāna jēga ir "Ukrainas stiprināšana". "Manuprāt, mēs esam tuvāk mieram, nekā domājam. Mēs esam tuvāk kara noslēgumam," apgalvoja Ukrainas prezidents, piebilstot, ka Ukrainas armijas ieiešana Krievijas Kurskas apgabalā izbiedējusi Vladimiru Putinu, kuram nepatīk, ja pilsoņi ierauga viņa nespēju nosargāt valsts robežas. Jautāts, vai Kijivas miera plāns paredz arī sarunas ar Maskavu, Zelenskis pauda, ka plānā sarunas nav minētas, taču tās ir "tilts uz konflikta diplomātisko risinājumu". "Pamudināt Putinu uz mieru ar diplomātiskiem līdzekļiem mēs varēsim, tikai rīkojoties no spēka pozīcijām," viņš uzsvēra.

Britu laikraksts "The Times" iepriekš rakstīja, ka "Uzvaras plānam" ir četri galvenie punkti, bet centrālais – rietumvalstu ilgtermiņa drošības garantijas Ukrainai. Turklāt tādas, lai no tām nevarētu viegli atteikties,

piemēram, Donalda Trampa uzvaras gadījumā 5. novembra ASV vēlēšanās. Šo garantiju formulējums līdzinoties pazīstamajam NATO kolektīvās aizsardzības līguma 5. punktam, kad uzbrukums vienai alianses dalībvalstij nozīmē uzbrukumu visām, klāstījis anonīmais laikraksta informācijas avots. Plānā tāpat ir runa par moderno ieroču piegādēm un finansiālo palīdzību izpostītajai Ukrainas ekonomikai, kā arī atbalsts Ukrainas operācijām Kurskas apgabalā, kas varētu būt trumpis nākotnes sarunās ar Maskavu. Citi izdevumi pieminējuši Kijivas prasību pēc oficiāla uzaicinājuma pievienoties NATO. Komentētāji gan atzīst, ka neizprot, kā ASV un citas rietumvalstis varētu dot Ukrainai alianses tipa garantijas, ja līdz šim skaidri deklarēts, ka tās nevēlas saistības, kas nozīmētu iesaistīšanos tiešā karadarbībā ar Krieviju. Tikmēr Ukrainas prezidenta Zelenska administrācijas personāla vadītājs Andrijs Jermaks pirmdien Ņujorkā plāna sakarā pieminēja Ukrainas paātrinātu uzņemšanu NATO. Savukārt tas ir kaut kas tāds, par ko Kremlis vairākkārt izteicies kā kaut ko nepieļaujamu. Krievu pozīcija miera noslēgšanai ir okupēto Ukrainas apgabalu (ap 20% Ukrainas teritorijas) paturēšana un iekļaušana Krievijas sastāvā, kā arī Kijivas atteikšanās no pievienošanās NATO. Bet Ukrainas prezidenta administrācijas amatpersonas kā augustā, tā septembrī uzsvērušas, ka nekādu 2015. gada Minskas vienošanās tipa līgumu ar Krieviju vairs nebūs, jo tādi nozīmē tikai konflikta iesaldēšanu, kas būtu dāvana Maskavai, lai atpūstos, atjaunotu un pārgrupētu spēkus un atkal uzbruktu.

Realitātes jautājums

Zelenskis izteicies, ka viņa plāna pieņemšanas gadījumā Krieviju varētu piespiest izbeigt karu jau 2025. gadā. Īsi pirms izlidot uz ASV, videouzrunā viņš paziņoja, ka kara turpmākā gaita izšķirsies šoruden un tas būtu "šausmīgi", ja ASV prezidents Baidens priekšlikumus noraidītu. "Tas nozīmētu, ka Baidens negrib pabeigt šo karu veidā, kad Krievijai tiktu atņemta uzvara." Tad Ukraina turpinātu karot saskaņā ar "plānu B".

Donalds Tramps uzrunā saviem piekritējiem Pensilvānijas štatā 23. septembrī Zelenska vizīti un darbības raksturojis šādi: 

"Es domāju, ka Zelenskis ir lielākais tirgotājs vēsturē. Katru reizi, kad viņš ierodas mūsu valstī, viņš aizbrauc ar 60 miljardiem dolāru." 

Tramps apgalvoja, ka Ukrainas prezidents ļoti vēloties demokrātu uzvaru, bet arī viņš, Tramps, pārvēlēšanas gadījumā izbeigšot karu, turklāt vēl pirms inaugurācijas prezidenta amatā. "Ja es uzvarēšu vēlēšanās, pirmā lieta, ko izdarīšu, – piezvanīšu Zelenskim, piezvanīšu prezidentam Putinam un pateikšu: "Jums ir jānoslēdz vienošanās, tas ir neprāts," deklarēja republikāņu kandidāts.

Apskatniekiem skaidrs, ka virsuzdevums Zelenska braucienam uz ASV un gan notikušās, gan vēl paredzētās tikšanās ar rietumvalstu politiķiem ANO mītnē ir nodrošināt palīdzības nepārtrauktību brīdī, kad situācija frontēs saglabājas bīstama un neskaidra. Otra lieta ir dot skaidru savu kara izbeigšanas redzējumu, ņemot vērā, ka Rietumos, īpaši Trampa štābā, parādās visādi Ukrainas interesēm neatbilstoši "miera plāni". 

Komentētājiem trūkst atbildes, cik lielā apjomā Baltais nams būs gatavs akceptēt "Uzvaras plānā" paredzēto. 

"Plāna uztvere daudzējādā ziņā būs atkarīga no amerikāņu augstākā līmeņa politiķu uzskatiem par tā realitāti un kā Ukrainas pusei sekmēsies izskaidrot, kāpēc plāna īstenošana ir ne tikai Ukrainas, bet arī ASV interesēs," BBC norādījusi Ukrainas analītiskā centra "Nova Evropa" pārstāve Alena Getmančuka.

Aptauja

Kāds ir Ukrainas armijas mērķis, veicot militāru operāciju Krievijas teritorijā?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.