Brandenburgas landtāga vēlēšanās svētdien ar nelielu balsu pārsvaru uzvarējuši sociāldemokrāti (SPD), kuri pie varas ir gan šajā Vācijas austrumu zemē, gan arī nacionālā līmenī.

Reklāma

SPD vēlēšanās Brandenburgā izdevās apsteigt labējo partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD). Tas kanclera Olafa Šolca valdībai ļauj nedaudz atvilkt elpu, tomēr jautājums paliek par nepopulārās koalīcijas valdības spēju noturēties pie varas līdz Bundestāga vēlēšanām nākamā gada septembrī. Vēlēšanās Brandenburgā piedalījušies 72,9% balsstiesīgo. Tik liela vēlētāju aktivitāte šajā austrumu zemē nav pieredzēta kopš Vācijas atkalapvienošanās.

Norobežojas no Šolca

Vēlēšanās Brandenburgā pie varas esošā SPD saņēmusi 30,9% vēlētāju balsu. Par AfD balsojuši 29,2% vēlētāju. Trešajā vietā ar 13,5% balsu ierindojusies jaundibinātā galēji kreisā Zāras Vāgenknehtas savienība (BSW), kas pārņēmusi no labējiem pret imigrāciju vērsto retoriku. 12,1% vēlētāju balsojuši par kristīgajiem demokrātiem (CDU). Šolca koalīcijas partneri zaļie un liberālie brīvie demokrāti (FDP) nav spējuši pārvarēt 5% barjeru, kas nepieciešams iekļūšanai landtāgā.

Īpaši smagu sakāvi cietuši brīvie demokrāti, kas saņēmuši mazāk par 1% balsu. 

SPD pie varas Brandenburgā atrodas kopš 1990. gada, bet pēdējos 11 gadus šīs zemes ministru prezidenta amatā ir Dītmārs Voidke, kura popularitāte ļāvusi SPD uzvarēt. SPD rezultātus sekmējis arī vietējās partijas lēmums distancēties no Šolca valdības. Kancleram pat netika ļauts piedalīties SPD kampaņas pasākumos Brandenburgā, lai arī viņš Bundestāgā tika ievēlēts no šīs zemes administratīvā centra Potsdamas, norāda izdevums "Politico". SPD par labu nāca arī konkurentu un to vēlētāju lēmums neļaut AfD Brandenburgā ierindoties pirmajā vietā. Kaimiņos esošās Saksijas premjers Mihaels Krečmers, kurš pārstāv CDU, pirms vēlēšanām lika saprast, ka centriski labējiem vēlētājiem būtu vērts balsot par SPD, tā liedzot uzvaru AfD. Domājams, ka daudzi vēlētāji piedalījušies šādā taktiskā balsošanā. 75% SPD vēlētāju pēc vēlēšanām atklājuši, ka par šo partiju nobalsoja, lai neļautu AfD uzvarēt, vēsta "Politico". Zināms, ka par SPD īpaši aktīvi balsojuši gados vecāki vēlētāji. "Tā ir nozīmīga uzvara man, manai partijai un Brandenburgas zemei," pēc vēlēšanām paziņoja Voidke.

SPD ģenerālsekretārs Kevins Kīnerts pavēstījis, ka koalīcijas sarunas tiek plānotas ar BSW. "Tā tagad ir vienkārša matemātika," 

viņš paziņoja Vācijas medijiem. SPD un BSW jaunajā landtāgā būtu 46 no 88 vietām, norāda raidorganizācija "Deutsche Welle". AfD būs 30 vietas, kas dos tai tā dēvēto bloķējošo mazākumu, ļaujot šai partijai nobloķēt atsevišķus būtiskus lēmumus. Pārējās partijas atteikušās sadarboties ar AfD, kuru uzskata par galēji labēju partiju.

Domā par valdības gāšanu

Lai arī Brandenburga ir tikai viena no 16 Vācijas federālajām zemēm, šo vēlēšanu rezultātiem var būt ietekme uz visas valsts politiku, vērtē "Deutsche Welle". AfD labus panākumus guva arī zemju vēlēšanās septembra sākumā. Tīringenē šī pret imigrāciju noskaņotā partija ierindojās pirmajā vietā, bet Saksijā – otrajā vietā, pavisam nedaudz atpaliekot no CDU. "Mēs esam ārkārtīgi apmierināti ar rezultātiem," pēc vēlēšanām Brandenburgā paziņoja AfD līdzpriekšsēdētāja Alise Veidele. AfD rezultāti Brandenburgā kopš iepriekšējām vēlēšanām 2019. gadā uzlabojušies par 5,7 procentpunktiem. Līdzīgi kā citviet Vācijā, arī Brandenburgā par nozīmīgāko jautājumu izvirzījusies imigrācija. Tāpat tiek apspriestas Vācijas ekonomikas problēmas. 

"Tauta jūt, ka netiek sadzirdēta. Zaļajiem federālajā un zemju līmenī ir vairāk uzmanības jāvelta austrumos dzīvojošo cilvēku realitātei,"

norādījusi zaļo līdzpriekšsēdētāja Rikarda Langa. Tomēr īpaši lielu viļņošanos sliktie rezultāti, kas ciesti jau vairākās zemju vēlēšanās pēc kārtas, izraisījuši FDP. Labēju ekonomisko politiku aizstāvošajiem brīvajiem demokrātiem koalīcijas valdība ar sociāldemokrātiem un zaļajiem, kas iestājas par kreisāku politiku, ir bijis liels pārbaudījums. FDP īpaši "indīga" esot sadarbība ar zaļajiem, paudis brīvo demokrātu priekšsēdētāja vietnieks Volfgangs Kubickis, kurš jau vairākkārt ir aicinājis partiju aiziet no koalīcijas. "Ņemot vērā tās pašreizējo sniegumu, neticu, ka koalīcija noturēsies līdz Ziemassvētkiem," pauda politiķis. Runas par FDP vēlmi gāzt nepopulāro Šolca valdību, kuru atbalsta tikai 20% vēlētāju, noteikti tikai turpināsies.

SPD savukārt jau notiek diskusijas par iespēju nākamgad par kanclera amata kandidātu neizvirzīt Šocu, kurš ir nepopulārs politiķis. SPD uzvara Brandenburgā ļāvusi šīs runas nedaudz apklusināt. Zaudējums Brandenburgā, iespējams, būtu noslāpējis Šolca cerības atkārtoti kandidēt uz kanclera amatu, kā arī pastiprinātu spiedienu rīkot pirmstermiņa Bundestāga vēlēšanas, vērtē "Politico". Šolcs partijas rezultātus Brandenburgā raksturojis kā lieliskus.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.